KORONAVIRUS

DNEVNO IZVJEŠĆE

13
broj novozaraženih u PGŽ
312
broj ozdravljenih u PGŽ
0
broj umrlih u PGŽ

ZBIRNO IZVJEŠĆE

3618
ukupan broj aktivnih slučajeva u PGŽ
49324
ukupan broj
ozdravljenih u PGŽ

605
ukupan broj
umrlih u PGŽ
ažurirano: 06.12 .2021. - 08:30

Centar za izvanbolničko liječenje ovisnosti

Rad u Centru za izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti na adresi Kalvarija 8 u Rijeci odvija se svakim radnim danom u dvije smjene, što omogućuje cjelodnevnu dostupnost osobama s problemom ovisnosti i ostalim korisnicima koji trebaju savjet ili liječenje. Djelatnost obavljaju timovi koje čine liječnici-specijalisti psihijatrije, psiholozi i više medicinske sestre.

Osoba koja dolazi prvi puta ima mogućnost anonimnog početnog savjetovanja. Da bi se pacijent zaista uključio u program liječenja, potrebna je identifikacija i obavljanje potpunog pregleda, intervju te ispunjavanje Pomipidou upitnika za korisnike ilegalnih droga.

Kada se dijagnosticira ovisnost ili drugi psihički poremećaj , određuju se indikacije za primjenu lijekova (i tzv. „supstitucijske terapije“), provodi se individualna i/ili grupna psihoterapija s ciljem motiviranja za nastavak liječenja, održavanja apstinencije te eventualna priprema osoba s razvijenom bolesti ovisnosti za odlazak u komunu ili bolnički tretman. Uvede li se u liječenje metadon, buprenorfin, psihofarmak ili neki drugi lijek , pacijent to realizira kod svog odabranog liječnika obiteljske medicine, ali isključivo po nalazu liječnika iz Centra za izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti.

Kako je u pitanju kronična recividirajuća obiteljska bolest, mlada oboljela osoba se obavještava da je obavezna upoznati nekoga od svojih bliskih rođaka (npr. roditelja, suprugu/a, punoljetnog i psihofizički zdravog brata ili sestru) s kojim žive o uključivanju u program te se savjetuje da se i oni uključe u tretman obiteljske terapije. Svi su tijekom tretmana dužni testirati se na hepatitis B i C, HIV te ih se informira o zaraznim bolestima koje prate bolesti ovisnosti, kao i o svim drugim mogućim posljedicama rizičnih ovisničkih ponašanja - tzv. „tercijarna prevencija“ sprečavanja komplikacija bolesti za osobu, obitelj i društvenu zajednicu.

Centar vrši prihvat ovisnih osoba koji su završili bolnički tretman ili onih koji su izašli iz zatvora ili terapijskih zajednica te pacijenata koji su u prolazu kao turisti na našem području.

Daju se upute i odgovori na sva postavljena pitanja vezana za psihoaktivne tvari preko telefonske linije kao i informacije o mogućnostima i načinima liječenja u našoj zemlji i drugim zemljama.

Rad s pacijentima obuhvaća sljedeće:

 • Evidentiranje korisnika i pruženih medicinskih usluga putem medicinske dokumentacije.
  Osim oboljelih osoba, najčešće dolaze njihovi roditelji, braća ili partneri.
 • Ispunjavanje Pompidou obrasca za praćenje pojave i kretanja ovisnosti o ilegalnim drogama na području RH.
 • Liječničke preglede i izdavanje nalaza.
  Psihijatar obavlja prve preglede, postavlja dijagnozu i određuje terapiju. Nakon svakog pregleda izdaje se liječnički nalaz.
 • Testiranje urina na prisutnost psihoaktivnih supstanci.
 • Psihologijsko testiranje i rad na modifikaciji ponašanja.
 • Individualnu i obiteljsku psihoterapiju.
 • Grupna terapija za ovisne osobe.
 • Savjetodavni i edukativni rad s liječnicima obiteljske medicine koji predstavljaju suradnike u procesu izvanbolničkog liječenja bolesti ovisnosti.

KONTAKT

Centar za izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti
Kalvarija 8
51 000 Rijeka

Tel: 051/ 327 160
Fax: 051/ 327 170 
MONITORING