DOWNLOAD      .pdf 

          
STUDENI-PROSINAC

          


 

 

 

 

 

UVOD

BUBREZI - ČUVARI I ČISTAČI

Većina općeobrazovanih zna što su bubrezi, da su u paru, gdje se nalaze i što im je opća zadaća. Sama riječ je praslavenska i nalazi se i u korijenu glagola bubriti, nabubriti. Uloga im je baš suprotna, da organizam ne nabubri, što će reći da ne zadrži suvišak vode.

  

Upalne bolesti mokraćnog mjehura

BOLNI ODLAZAK NA WC

Infekcije mokraćnog sustava najčešći su oblik bolničkih infekcija te druge najčešće infekcije u izvanbolničkoj populaciji (odmah iza respiratornih).Postoji niz čimbenika koji pogoduju njihovom nastanku: šećerna bolest, anatomske ili funkcionalne abnormalnosti mokraćnog sustava (povećana prostata, kamenci, tumori itd.), bolničko liječenje, transplantacija bubrega, trudnoća i znatno kraća mokraćna cijev u žena nego u muškaraca.

  

Akutno zatajenje bubrega

„NEČISTA KRV“

Akutno zatajenje bubrega nagli je gubitak bubrežne funkcije koji rezultira poremećajem sastava tjelesnih tekućina i poremećenim lučenjem urina. Definirano je barem jednim od sljedeća tri parametra: porastom vrijednosti serumskog kreatinina za više od 26,5 mmol/L kroz 48 sati, porastom vrijednosti serumskog kreatinina za barem 50% od ranijih vrijednosti ili lučenjem urina manjim od 0,5 ml/kg/h unutar šest sati.

  

Kronična bubrežna bolest

KAD OSTANEMO BEZ FILTRA

Kronična bubrežna bolest znači smanjenje bubrežne funkcije, kao i/ili neizravnei izravnepokazatelje oštećenja rada bubrega. Neizravni pokazatelji podrazumijevaju promijenjen nalaz urina, patološki ultrazvučni nalaz bubrega i/ilipatohistološki nalaz nakon biopsije bubrega. Bubrežna bolest smatra sekroničnom kada traje duže od tri mjeseca.

  

Policistična bolest bubrega

VODENE VREĆICE U BUBREZIMA

Bubrezi su duguljasti parni organi oblika graha, veličine velike naranče. Smješteni su u srednjem dijelu trbušne šupljine (abdomenu), iza crijeva, sa svake strane kralježnice, a prekriveni su potrbušnicom (peritoneumom).

  

Karcinom bubrega

NOVIM LIJEČENJEM DO BOLJE PROGNOZE

Adenokarcinom(vrsta karcinoma koji se javlja u žljezdanom tkivu) najčešći jerak bubrega. Postotak petogodišnjeg preživljenja je oko 70% ako je tumor ograničen na bubreg, a manji od 5% ako su prisutne udaljene metastaze. Simptomi se javljaju kasno, u oblikuhematurije (krvi u mokraći), bolova u slabinama, mase koja se moženapipati i vrućice nepoznatog uzroka. Dijagnoza se postavlja pomoću UTZ, CT ili MR pretrage. Liječenje je kirurško za rani oblik, dok se uznapredovali rak liječi jednim od onkoloških protokola.

  

Karcinom mokraćnog mjehura

PUŠENJE ŠTETI I MJEHURU

Najčešća jemaligna bolest u mokraćnom mjehuru karcinom prijelaznog epitela,a najčešći jesimptom hematurija (krv u mokraći). Dijagnoza se postavlja slikovnim prikazom, cistoskopijom(teleskopska pretraga mokraćnog mjehura i uretre)i biopsijom. Liječi se kirurški, intravezikalnominstilacijom lijekova (primjena lijekova putem katetera u mokraćni mjehur) ili kemoterapijom, što u konačnici ovisi o kliničkom stupnju bolesti. Temeljna jeklinička podjela te bolesti na mišićnoneinvazivne i mišićno-invazivne karcinome, ovisno o zahvaćenosti mišićnog sloja stijenke mokraćnog mjehura.

  

Problem inkontinencije kod osoba s invaliditetom

GUBITAK KONTROLE

Inkontinencija znači nevoljno istjecanje mokraće. Može biti čest i uznemirujući problem, koji znatno narušava kvalitetu života. Inkontinencija može biti akutna (prolazna) i kronična (trajna). Akutna inkontinencija može se pojaviti u sklopu infekcija mokraćnog sustava ili nakon kirurških zahvata na njemu. Kronična se inkontinencija dijeli na anatomsku ili stresnu inkontinenciju, neuropatsku, kongenitalnu, urgentnu, ijatrogenu, fistuloznu i inkontinenciju prelijevanja.

  

Dijaliza

STROJ U FUNKCIJI ORGANA

br> Mnoge upalne, imunološke i metaboličke bolesti mogu dovesti do oštećenja bubrega, koje može biti akutno ili kronično, djelomično ili potpuno.

  

Transplantacija bubrega

NOV ORGAN ZA NOV ŽIVOT

Transplantacija ili presađivanje organa jedno jeod najvećih dostignuća 20. stoljeća. Organ koji se presađuje naziva se „graft“ ili „presadak“. Kod transplantacije razlikujemo onoga tko organ daje (darivatelj, davatelj, donor) i onoga tko organ prima (primatelj).

  

Anemija

SLABA KRV

Anemija je oboljenje kod kojeg postoji manjak crvenih krvnih tjelešaca ili manjak hemoglobina u tim tjelešcima. Hemoglobin je tvar koja sadrži željezo i koja tim tjelešcima dajecrvenu boju.

  

Komplikacije gripe

BEZ LJUBLJENJA ZA VRIJEME EPIDEMIJE

Gripozni pacijenti žale se na suh i uporan kašalj, povišenu tjelesnu temperaturu (do 39°C), bolove u mišićima, glavobolju, opću slabost, pojačanu sekreciju iz nosa. Ako ti simptomi potraju duže, može doći do težih komplikacija, pa se pacijent mora bolnički liječiti.

  

29. studenoga – Svjetski dan prevencije nasilja i zlostavljanja djece

DJECA NE MOGU ČEKATI

«Riječ napredak neće imati nikakvog smisla
svedokna svijetubude ijedno nesretno dijete.»
A. Einstein Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece(engl. World Day for thePreventionofChildAbuse)obilježava se 19. studenoga,u cijelome svijetu, na inicijativuFundacije svjetskog samita žena (WWSF, engl. Women’s World Summit Foundation) iz 2000. godine.

  

O zdravlju ukratko

PREVENCIJA BUBREŽNIH KAMENACA

Bubrežni kamenci (urolitijaza) najčešće nastaju kod osoba između tridesete i pedesete godine života, češće obolijevaju muškarci, a u njihovom nastanku ulogu imaju sjedilački način života i prehrana, pogotovo ona bogata kalcijem, fosfatima i oksalatima. Dehidracija također pridonosi nastanku bubrežnih kamenaca.
Bubrežni kamenac stvara seodkristalakoji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega. Urin sadrži kemijske tvari koje sprečavaju ili koče stvaranje kristala. Međutim, čini se da ti inhibitori ne djeluju kod svih ljudi i kod nekih osoba stvarajusekamenci. Ako kristali ostanu dovoljno sitni, putovat će kroz urinarnitrakti izaći iz tijela mokraćom, a da to osoba niti ne primijeti.

  

Bubrežne bolesti i trudnoća

DRUGO STANJE I ZA MOKRAĆNI SUSTAV

Za vrijeme trudnoće nastaju znatne promjene u funkciji i građi urinarnog trakta. Većina se promjena povlači već 2-4 dana nakon porođaja, dok nekim promjenama za to treba i do 16 tjedana. Kao posljedica promjena na urinarnom traktu tijekom trudnoće pojavljuju se i infekcije.Infekcije mokraćnog sustava općenit su naziv za infekcije koje su lokalizirane u bilo kojem dijelu mokraćnog sustava. Ubrajaju se u najčešće bakterijske infekcije. One su ujedno i najčešća komplikacija trudnoće.