HIB INFEKCIJA
 
Bakterija krivog imena
 
Najozbiljnija bolest uzrokovana bakterijom Haemophilus influenze je meningitis, a prije uvođenja cijepljenja, u razvijenim zemljama Hib bakterija bila je vodeći uzročnik bakterijskih meningitisa u djece mlađe od pet godina
 
 
Infekciju uzrokuje Haemophilus influenze. Unatoč svom imenu, to nije virus influence koji uzrokuje gripu, nego bakterija. Sojevi Hemofilusa influence tipa b (skraćeno Hib) najštetniji su i uzrokuju čitav niz ozbiljnih bolesti, a najčešće napadaju djecu mlađu od pet godina.

Bolesti uzrokovane tom bakterijom mogu ostaviti trajne posljedice, a mogu imati čak i smrtni ishod. Širi se među ljudima kapljicama pri kašljanju i kihanju, neposrednim dodirom, kao i kontaktom sa zaraženim dišnim izlučevinama.

Infekcija je česta među djecom u vrtiću. Djeca se međusobno inficiraju preko kapljica sline ili igranjem zaraženim igračkama. Mogu se zaraziti i kontaktom s drugom djecom i odraslim osobama koje su nositelji te bakterije, a da to ne znaju (kliconoše), jer se uzročnik može zadržavati u nosu i grlu, a da se bolest ne razvije. Sklonost infekciji još pojačavaju prenapučenost i određena stanja, kao što su bolesti imunološkog sustava, odstranjena slezena ili srpasta anemija.
 
 
Jedna bakterija, više bolesti
 
Simptomi (znakovi bolesti) javljaju se u periodu kraćem od 10 dana nakon izlaganja bakteriji, najčešće nakon 2-4 dana. Prvo se javlja šmrcanje i curenje iz nosa, nakon čega dolazi povišenje temperature. Daljnji simptomi ovise o tome koji je dio tijela napadnut, jer se bakterija širi u okolna tkiva i u krvotok.

Najozbiljnija bolest uzrokovana Hib-bakterijom je meningitis. To je upala moždanih ovojnica, a osim temperature, manifestira se glavoboljom, ukočenim vratom, mučninom, povraćanjem, poremećajem svijesti i konvulzijama (grčevima). Smrtnost od meningitisa je do 5 posto. Može ostaviti trajne posljedice u obliku duševne zaostalosti, gluhoće i poremećaja govora kod 10-30 posto oboljelih.

Upala epiglotisa (hrskavični poklopac u grlu) uzrokuje suho grlo, otežano disanje i gušenje. Upalu pluća karakterizira kašalj. Ako dođe do sepse (prisustvo bakterije u krvi), nastaje opće teško stanje s klonulošću, teškim disanjem, bljedilom, hladnim rukama i nogama te povraćanjem. Kod upale zglobova nastaju bolovi i oteklina. Mogu biti upaljeni i drugi dijelovi tijela, kao srednje uho, konjunktive, dušnik, bronhi, sinusi i dr.
 

Dijagnostika bolesti obavlja se metodama mikrobiološke izolacije i identifikacije iz krvi ili likvora, u laboratoriju. Liječenje se provodi u bolnici, antibioticima, u trajanju do dva tjedna. Obvezno se radi antibiogram, tj. test osjetljivosti mikroorganizma na određeni antibiotik.

Svi ukućani i osobe u neposrednoj okolini, kao što su djeca u vrtiću i jaslicama, koji su bili u dodiru s oboljelim, trebaju profilaktički dobiti zaštitu antibiotikom. Ako se bolest ne liječi, osoba oboljela od Hib-infekcije zarazna je sve dok se uzročnik nalazi u nosu ili grlu.

Koristi se kombinirano cjepivo „5 u 1“ koje je, osim Hib-a, namijenjeno i protiv difterije, tetanusa, pertusisa (hripavac) i poliomijelitisa (dječja paraliza). Kao i kod svakog lijeka, i kod tog cjepiva postoji rizik od neželjenih reakcija, kao npr. od alergijske reakcije. Rizik da će nastati teže reakcije izuzetno je mali. Blaže reakcije, koje su najčešće zabilježene (crvenilo ili oteklina na mjestu uboda, povišena temperatura, gubitak teka, nemir, povraćanje, proljev, plač), obično se događaju unutar 1-2 dana od cijepljenja, a prolaze bez posljedica, u roku od 2-3 dana. Ako je dijete teže bolesno, cijepljenje se odgađa dok potpuno ne ozdravi.

 
Spriječiti meningitis
 
Cijepljenje protiv Hib-a sprječava pojavljivanje bolesti uzrokovanih tom bakterijom. Prije uvođenja cijepljenja, u razvijenim zemljama ta je bakterija bila vodeći uzročnik bakterijskih meningitisa u djece mlađe od pet godina. Prema programu obvezatnog cijepljenja u Hrvatskoj, cijepe se sva djeca u prvoj godini života, s tri doze, u 2. 4. i 6. mjesecu, i još jednom dozom s navršenih godinu dana. Cjepivo protiv Hib-a uvedeno je u obvezatni program 2002. godine. Primjenjuje se istovremeno s drugim cjepivima.
 
 
Mario Sušanj, dr. med.