MORBILI
 
Komplikacije ospica mogu biti fatalne
 
Ospice, nekad obvezna dječja bolest kod nas su bile gotovo iskorijenjene cijepljenjem, ali zbog uvezenih slučajeva epidemije ponovo prijete, jer je u Europi od 2011. godine registrirano više od 11 000 potvrđenih slučajeva ospica kod necijepljene djece
 
 
Uzročnik je ospica virus morbila iz porodice Paramyxoviridae. Virus ima visok stupanj patogenosti i zaraznosti. Rezervoar zaraze je čovjek. Put prijenosa bolesti je zrakom, kapljičnim putem te direktnim kontaktom sa sekretima grla i nosa inficirane osobe. Inkubacija je obično oko 10 dana, najčešće 7-18 dana (rijetko i do 21 dan).

Osnovni su simptomi povišena tjelesna temperatura, kašalj, konjunktivitis, grlobolja -barem jedan od tih simptoma, te Koplikove pjege na sluznici obraza, u visini kutnjaka, u obliku makulopapuloznog osipa - kada temperatura dosegne vrhunac (39-40° Celzijusa).
 
Znakovi bolesti, osip na koži i sluznici
 
Osip je makulopapulozan, gust, konfluentan, crvene boje. Širi se od glave prema dolje. Prvo se pojavi na glavi, iza ušiju, na čelu pa na vratu, trupu i ekstremitetima. Nakon 3-4 dana osip počinje blijedjeti istim redom kako je izbijao. Koža trupa i lica sitno se peruta.

Koplikove pjege
javljaju se drugog ili trećeg dana bolesti. Prvo se pojave na bukalnoj sluznici (unutrašnja strana obraza), nasuprot gornjeg kutnjaka. To su sitne, sivkaste naslagice s okolnom svjetlocrvenom sluznicom. Iščeznu za jedan ili dva dana, kada se počinje javljati osip.

Komplikacije su upala srednjeg uha, pneumonia, laringitis, bronhitis, upala grkljana i dušnika, neurološke komplikacije: postinfekcijski encefalitis (upala mozga), subakutni sklerozirajući panencefalitis, tj. degenerativna i upalna bolest koja zahvaća cijeli mozak. Zaraznost počinje jedan dan prije početka prodromalnih simptoma. Najjača zaraznost je u prodromalnom stadiju, obično četiri dana prije i četiri dana poslije pojave osipa.

Cijepljenje je uvedeno 1968. godine, kao pojedinačno cjepivo. Necijepljene osobe rođene prije 1960. godine prirodno su prokužene u djetinjstvu. Danas se primjenjuje kao MO-PA-RU cjepivo. Dvije su doze: prva s navršenih 12 mjeseci života, a druga pri upisu u 1. razred.
 
 
Epidemije moguće i danas
 
Kako je uvedeno cijepljenje, broj oboljelih od ospica jako se smanjio. Povremeno se pojavi pokoji izolirani importirani slučaj. Krajem 2014. godine i u prvoj polovici 2015. godine u Hrvatskoj je bila epidemija morbila, s oko dvjestotinjak oboljelih. Tada je bio vrlo zahtjevan posao epidemiologa, koji su obrađivali sve kontakte oboljelih od morbila i po potrebi ih zaštitili cijepljenjem.

Cjepivo protiv ospica, rubeole i zaušnjaka je živo, atenuirano (oslabljeno) cjepivo. Cijepljenje se obavlja dozom od 0,5 ml otopljenog cjepiva koje se uštrca supkutano, u nadlakticu. Cjepivo se otapa neposredno prije upotrebe. Otapalo se navuče iz ampule sterilnom štrcaljkom i iglom te uštrca u ampulu s liofiliziranim cjepivom, koje se lagano mućka te se brzo otapa.
Posebne su kontraindikacije za to cjepivo imunodeficijencija, alergija na jaja i neomicin, primjena imunoglobulina u posljednja tri mjeseca.

Ako se dijete iz nekog razloga nije cijepilo MO-PA-RU cjepivom, treba ga cijepiti s dvije doze u razmaku od mjesec dana.

U Europi je od početka 2011. godine registrirano više od 11 000 potvrđenih slučajeva ospica kod necijepljene djece.
 
 
Dr.sc. Danijela Lakošeljac, dr.med.
Spec.epidemiologije