PAROTITIS
 
Zaušnjaci, bolest velikih slinovnica
 
Parotitis (zaušnjaci, epidemijski parotitis) je zarazna bolest koju uzrokuje virus iz porodice Paramiksovirusa. Tipično obilježje bolesti jest upala žlijezda slinovnica, koja se najčešće očituje povećanjem žlijezda slinovnica i oteklinom kože ispred i iza ušiju, po čemu je bolest i dobila naziv zaušnjaci.
 
 
Bolest se prenosi sa zaražene osobe na zdravu kihanjem, kašljanjem, govorom ili, rjeđe, preko predmeta opće uporabe koji su bili u dodiru sa slinom oboljele osobe. Zaušnjaci su manje zarazni od drugih uobičajenih bolesti koje se javljaju u dječjoj dobi, kao što su ospice i vodene kozice.

Od zaušnjaka djeca najčešće obolijevaju u dobi od 5-10 godina. Bolest se obično javlja za vrijeme kasne zime i u rano proljeće. Od trenutka izloženosti virusu do početka simptoma može proći od 14 do 24 dana.

Najčešći su simptomi zaušnjaka visoka temperatura, koja može imati vrijednosti i do 40° Celzijusa, glavobolja, bol pri žvakanju i gutanju, osobito pri konzumaciji kisele hrane i pića, povećanje žlijezda slinovnica i umor. Virus može zahvatiti i druge organe i uzrokovati upalu mozga, testisa, jajnika, moždanih ovojnica, gušterače i može dovesti do gubitka sluha.

Najteža je manifestacija upala mozga i moždanih ovojnica, koja se javlja rijetko i može ostaviti teške posljedice. U manjem postotku oboljelih osoba upala testisa dovodi do poremećaja plodnosti. Bolest u prosjeku traje dva tjedna ako nisu nastupile dodatne komplikacije.
 
 
Cijepljenjem od 14.000 na manje od 100 oboljelih godišnje
 
Jedna od vrlo uspješnih mjera za suzbijanje zaušnjaka jest cjepivo. Cjepivo protiv zaušnjaka uvedeno je u Republici Hrvatskoj 1976. godine, kada je godišnje obolijevalo oko 14.000 osoba. Posljednjih pet godina broj oboljelih u Republici Hrvatskoj bio je manji od 100, a 2014. godine zabilježene su 34 oboljele osobe. Cjepivo protiv zaušnjaka u kalendaru je obvezatnog cijepljenja Republike Hrvatske, pod nazivom Mo-Pa-Ru jer, uz zaštitu protiv zaušnjaka, obuhvaća i zaštitu protiv ospica i rubeole.

Cjepivo je živo, oslabljeno te zbog toga povremeno može uzrokovati blage simptome bolesti protiv koje se cijepi. Rijetko se javljaju i teže nuspojave, kao što su upala mozga i moždanih ovojnica, koje su znatno rjeđe ako se bolest preboli.

Djeca se cijepe s navršenih 12 mjeseci, a docjepljuju se u prvom razredu osnovne škole. Budući da je liječenje zaušnjaka isljučivo simptomatsko, a bolest može ostaviti teške posljedice, preporuka je da se sva djeca cijepe. U pojedinim zemljama cijepljenje nije obvezatno, što povremeno dovodi do većeg broja oboljelih od te bolesti.
 
 
Dr.sc. Morana Tomljenović, dr.med.