PERTUSIS
 
Hripavac iscrpljujue mučnim i teškim napadima kašlja
 
Prije uvođenja cijepljenja, u našoj zemlji registrirano je na godinu od 3.000 do 9.500 oboljelih, a smrtnost djece do treće godine života iznosila je do 30 posto
 
 
Hripavac ili pertusis akutna je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Bakterija se uhvati za resice u gornjem respiratornom sustavu i luči toksin (otrov) koji oštećuje cilije i dovodi do oticanja sluznice gornjeg dišnog sustava.

Bolest započinje općim simptomima, nakon inkubacije od 7 do maksimalno 21 dan. Slijedi kašalj (naročito noću) koji se pojačava i javlja se u napadajima. Prilikom napadaja kašlja bolesnik pocrveni, ne diše, nakon toga lice poplavi i izgleda kao da će se osoba ugušiti.

Tada osoba iznenadno dođe do zraka i udahne, zatim izbaci sluz, a može i povratiti. Bolest može trajati i do 8 tjedana te se teško podnosi. Može doći i do komplikacija u obliku upale pluća te, rjeđe, encefalopatije (koma, grčevi, psihičke promjene).

Izvor zaraze je isključivo čovjek, a bolest se prenosi kapljičnim putem - kašljanje, kihanje i bliski kontakt u zatvorenom prostoru.
 
 
Cijepljenje obavezno za djecu od 2 mjeseca do 5 godina
 

Hripavac je rasprostranjen širom svijeta, a vrhunac pojavnosti je u proljeće ožujak i travanj. Prije uvođenja cijepljenja, u našoj zemlji registriralo se na godinu od 3.000 do 9.500 oboljelih. Smrtnost djece do treće godine života iznosila je do 30 posto. Godine 1959. u Hrvatskoj započinje cijepljenje protiv pertusisa koje se uvodi u kalendar cijepljenja. Imunizaciji protiv hripavca obvezatno podliježu djeca u dobi od navršena dva mjeseca do navršenih pet godina, sukladno Pravilniku o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse, kemoprofilakse protiv zaraznih boelsti te o osobama koje se moraju podvrgnuti toj obavezi.

Djeca se cijepe u dobi od dva mjeseca, kombiniranim cjepivom DtaP - IPV-Hib-hepB (difterija – tetanus - pertusis + polio + hemofilus influenze + hepatitis B), isto tako s četiri mjeseca i sa šest mjeseci. S godinu dana dobiju kombinirano cjepivo DtaP - IPV-Hib ili kombinirano cjepivo DtaP-IPV-Hib-hepB, te s pet godina DI-TE-PER acelularno (DTaP).

 
 
Lagani porast broja oboljelih još bez objašnjenja
 
U posljednje vrijeme prisutan je lagani trend porasta broja oboljelih, što još uvijek nije znanstveno protumačeno, a najvjerojatnije se može pripisati trendu odbijanja cijepljenja, koji u nas vlada nekoliko posljednjih godina, ili pak smanjenoj imunogenosti acelularnog cjepiva.

 
 
Andrea Šuran, dr. med.