Anemija uzrokovana manjkom željeza
 
  

PREPOZNAJTE NA VRIJEME

   

Anemiju ili slabokrvnost karakterizira smanjena koncentracija hemoglobina i/ili crvenih krvnih zrnaca u litri krvi ispod normalnih vrijednosti za određenu dob i spol ispitanika. Hemoglobin se nalazi u crvenim krvnim stanicama i služi za prijenos kisika iz pluća u tkiva i organe, a za njegovu izgradnju potrebna je dovoljna količina željeza.

  

 

Po načinu nastanka, anemije možemo podijeliti na anemije nastale zbog: prehrambenih deficita, gubitka krvi, razgradnje crvenih krvnih zrnaca i genetskih defekata crvene krvne loze. Poremećaj izgradnje crvenih krvnih zrnaca može biti uzrokovan febrilnim stanjima te nizom kroničnih bolesti.

   
  

Uzorci anemije

  

Karakteristika je svih oblika anemije manjak kisika u tkivu uzrokovan smanjenom sposobnošću krvi u prijenosu kisika zbog smanjene koncentracije hemoglobina. Slabokrvnost ili sideropenična anemija uzrokovana manjkom željeza očituje se smanjenim brojem ili veličinom crvenih krvnih zrnaca i smanjenom koncentracijom hemoglobina, a javlja se najčešće u djece. Ta anemija nastaje uglavnom zbog nedostatnog unosa željeza putem hrane, zbog poremećene apsorpcije željeza, dugotrajnog gubitka krvi (obilne mjesečnice, krvarenja iz probavnog trakta i mokraćnog sustava) te kod povećanih potreba organizma za željezom koje se javljaju u vrijeme rasta i razvoja, trudnoće i dojenja, bavljenja sportom.

Osim anemije uzrokovane manjkom željeza u prehrani, u našoj populaciji javlja se i anemija zbog manjka folne kiseline i vitamina B12. Uzroci su tih anemija nedostatak folne kiseline u prehrani, kod povećanih fizioloških potreba (trudnoća), kod poremećaja apsorpcije u crijevima i kod kroničnih oboljenja jetre.

  
  

Kako slabokrvnost na vrijeme prepoznati

  

Simptomi slabokrvnosti su brzo umaranje pri naporu, ubrzan rad i lupanje srca, osjećaj gušenja, funkcionalni sistolički šumovi, česte glavobolje, razdražljivost, omaglica, pospanost, pečenje jezika, a u nekih čak anoreksija. Anemične osobe su blijede, u većini slučajeva uočava se gladak i crven jezik te promjene na noktima koji su lomljivi i udubljeni.
Laboratorijski nalaz slabokrvne osobe pokazuje snižene vrijednosti hemoglobina, crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) uz snižene vrijednosti MCV, MCHC i željeza u serumu. Vrijednosti kapaciteta vezanje željeza u serumu i ukupnog transferina (UIBC, TIBC) povećane su. Koncentracija feritina u serumu je snižena, a to je u direktnoj povezanosti s razinom rezervi željeza u tkivima.

  
Vrijednosti hemoglobina i hematokrita koje predstavljaju donju granicu za određivanje prisutnosti anemije
DOB/SPOL GRANIČNE VRIJEDNOSTI HEMOGLOBINA g/L GRANIČNE VRIJEDNOSTI HEMATOKRITA % pune krvi
Djeca < 5 godina
110
33
Djeca 6-14 godina
120
36
Žene u genrativnoj dobi
120
36
Trudnice
110
33
Muškarci
130
40
  
STUPANJ TEŽINE ANEMIJE KONCENTRACIJA HEMOGLOBINA
STUPANJ TEŽINE ANEMIJE
KONCENTRACIJA HEMOGLOBINA
teška anemija
<70 g/L
umjerena anemij
70 do 109 g/L
blaga anemija
110 do 120 g/L

 

Posljedice su slabokrvnosti slabija fizička sposobnost, smanjena otpornost prema bolestima, sporiji rast, smanjena mogućnost koncentracije i pamćenja. Ispitivanja obavljena u nas kod populacije školske djece ukazuju da 7-16% djece ima sideropeničnu anemiju (granična vrijednost razine hemoglobina je 120 g/L). Najveći broj djece ima vrijednosti hemoglobina između 110-120 g/L, odnosno blagi stupanj anemije.
Rezultati ispitivanja obavljenih u populaciji trudnica pokazuju da je 7,5-15,9% trudnica s vrijednostima hemoglobina ispod 110 g/L, a to ukazuje na javnozdravstveni značaj sideropenične anemije i važnost provođenja profilaktičkih mjera.
Ispitivanje kvalitete prehrane u svim dobnim skupinama populacije ukazuju na niži sadržaj nekih zaštitnih tvari u odnosu na preporučeni dnevni unos (kalcij, željezo i neki vitamini). Velikim dijelom to je posljedica nepravilnih prehrambenih navika (rafinirani proizvodi) ili nedostatnog unosa uiološki vrijednih namirnica (svježe voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, meso), što je često i posljedica teže dostupnosti tih namirnica iz ekonomskih razloga.

  
  

Liječenje hranom i lijekovima

  

Ako nije moguće osigurati dovoljne količine biološki punovrijednih namirnica, potrebno je koristiti preparate željeza u svrhu prevencije i terapije anemija.
Preparate za oralnu primjenu uputno je davati prije obroka, da bi se osigurala neometana apsorpcija. U situacijama neželjenih nuspojava, uzimanje preparata željeza za vrijeme obroka pridonijet će ublažavanju nuspojava.
Osobama koje uzimaju preparate željeza radi prevencije ili terapije anemije, nakon postizanja normalnih vrijednosti hemoglobina preporuča se korištenje preparata željeza kroz slijedećih 1-3 mjeseca, da bi se popunile rezerve željeza u organizmu. Prevencija i terapija anemija uzrokovanih manjkom folne kiseline obavlja se davanjem suplemenata folne kiseline u kombinaciji sa željezom.
Preparati željeza mogu biti u obliku tableta i otopina.
Smatra se da je postignut pozitivan učinak ako dođe do povećanja vrijednosti hemoglobina za 20-25 g/L nakon primjene preparata željeza u trajanju od 4 tjedna.
Kod uzimanja preparata željeza mogu se pojaviti i neželjeni učinci:
o kod uzimanja visokih početnih doza (naročito iznad 100 mg na dan) mogu se javiti bol u želucu, mučnina, proljev ili zatvor. U tim slučajevima treba nastaviti s terapijom, ali smanjiti dozu;
o crna boja stolice može se pojaviti kod uzimanja većih doza preparata željeza i ta pojava nije štetna;
o primjena svih vrsta preparata željeza inhibira apsorpciju nekih lijekova (tetraciklin, sulfonamida i trimetoprima) te se ne preporučuje istovremena primjena. Uzimanje lijekova s antacidnim djelovanjem, kloramfenikola, kao i konzumacija kave i čaja inhibiraju apsorpciju željeza te se ne preporučavaju u primjeni zajedno s preparatima željeza za oralnu primjenu (tablete, sirup i kapi).
Apsorpciju željeza iz probavnog trakta pospješuje vitamin C pa se preporuča za vrijeme uzimanja preparata željeza uzimati i vitamin C.
Sprečavanje slabokrvnosti pridonosi boljem zdravlju, boljoj fizičkoj kondiciji, sposobnosti učenja i pamćenja.

  
    

Pravilnom prehranom spriječite slabokrvnost

  

Potrebno je jesti raznoliku hranu i u svoju prehranu uvrstiti namirnice bogate željezom i one koje pomažu njegovu apsorpciju. Glavni su prirodni izvori željeza u hrani: meso, riba, jetra, jaja, zeleno lisnato povrće (naročito bogat je list peršina), mahunarke, svježe voće. Željezo iz mesa i ribe je hem željezo koje se u organizmu 4-5 puta bolje iskorištava od željeza iz drugih namirnica.
Dnevni obroci trebaju sadržavati dovoljne količine svježeg voća i povrća jer te namirnice sadrže vitamin C koji pospješuje apsorpciju željeza.
Kavu, čaj, kakao, kolu i druge napitke koji sadrže kofein, teobromin i tanin treba piti 1-2 sata prije ili poslije obroka jer te tvari otežavaju apsorpciju željeza.

   

  

Doc. dr. sc. Antoinette Kaić-Rak, dr. med.
Doc. dr. sc. Elika Mesaroš-Kanjski, dr. med.