JOŠ O POVRĆU I BILJU

  

POVRTNICA - ROTKVICA

   

(Raphanus sativus)

  

 

Poznata je još pod nazivima: rotkva, crna rotkva, rokva, reakev, rotkvica, mjesečarka, rakva, andrkva i sl.
Smatra se da je podrijetlo povrtnice ili crne rotkve u zapadnoj Aziji i postoje pretpostavke da je nastala od divlje rotkve. Ona je prastara kultivirana biljka i od davnina se uzgajala kao uljarica u starom Egiptu, Kini i Japanu. Koliko je značenje imala kod starih Egipćana, ukazuju slike na zidovima hramova i grobnica. Poznato je da su Egipćani, koji su gradili Keopsovu piramidu oko 1900. godine p. n. e., koristili povrtnicu zajedno s lukom i češnjakom, jer su smatrali da to jelo pridonosi njihovu zdravlju. U medicini starih Grka i Rimljana bila su poznata ljekovita svojstva povrtnice protiv kašlja i u liječenju dišnih organa. U Francuskoj se povrtnica spominje u vrijeme renesanse, kada se posebno cijenilo njeno djelovanje na lučenje žuči.Danas u prirodi nema divlje povrtnice, već samo uzgojene. Spada u porodicu cruciferae.
   Korijen joj je mesnat, različitog oblika i boje (bijela, siva, crna, ružičasta, crvena); u sebi sadrži visok postotak ulja gorušice i ima karakterističan ljut okus i oštar miris te se u prehrani koristi za salate i kao začin, što ovisi od sorte, a manje kao povrće za dnevnu prehranu. Uzgaja se u cijelome svijetu, ali kao povrtna kultura, jer se malo troši i nije prikladna za industrijsku preradu.Hranjiva je vrijednost povrtnice mala. Energetska vrijednost 100 grama jestivoga dijela sadrži 70 kcal ili 294 kJ. Sadrži oko 1% bjelančevina, 0,1-0,2% biljnih ulja, 15% ugljikohidrata i celuloze oko 0,7%. Sadrži relativno dovoljnu količinu mineralnih sastojaka, 0,7-0,8%. Najviše ima kalija, 322 mg%, u manjoj količini kalcija 33 mg%, fosfora 29 mg%, natrija 18 mg%, željeza 0,8 mg%. Odnos kalcija i fosfora takav je da omogućava iskorištavanje kalcija.
Od vitamina je po sadržaju najznačajniji vitamin C - 29 mg%, zatim sadrži karoten (provitamin A), vitamine B1, B2 i niacin.
Povrtnica se naročito cijeni u sjevernim zemljama: Njemačkoj, Poljskoj i Rusiji. Više se upotrebljava u južnoj nego u sjevernoj NJemačkoj. Poznati kirurg dr. Kehr zaključio je da razlog tome treba tražiti u povećanoj upotrebi povrtnica u prehrani.
Zahvaljujući svom mirisu i okusu, u prehrani se koristi uglavnom kao aperitiv, potiče apetit i pojačava lučenje želučanog soka. Teže se probavlja te je stoga treba što više usitniti. Uvijek je treba pripremati neposredno prije upotrebe jer stajanjem gubi specifičan miris i okus. Važno je napomenuti da je ne treba jesti posoljenu, a pogotovo da uz posoljenu povrtnicu ne treba piti pivo.
Korijen rotkve sadrži sumporno ulje rafanol, zatim niz spojeva s uljem slačice, mineralne tvari, vitamine, fermente i lizocin, koji se odlikuju jakim baktericidnim djelovanjem. Povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa pa se preporučuje kod bronhitisa, prehlade i kašlja. Potiče lučenje probavnih sokova i rad crijeva te se preporučuje kod osoba koje pate od zatvora. Stimulira izlučivanje žuči kod oboljenja žuči i žučnih puteva i pojačava lučenje mokraće.
Svjež sok dobiven od povrtnice stari je narodni lijek. Kod oboljenja žuči priprema se na sljedeći način: rotkva se oguli, nariba i iscijedi se sok. Od rotkve srednje veličine može se dobiti 250 grama soka. Pije se tijekom dana, 100-150 grama soka podijeljenog na manje doze. Poslije 4-5 dana preporuča se pauza od 2-3 dana. Povrtnicu je potrebno uzimati duže vrijeme da bi njeno djelovanje bilo efikasno. Preporuča se i sok koji se priprema od jednake količine povrtnice i mrkve, a uzima se po mala čaša prije ručka.
Povrtnica i njen sok ne preporučuju se osobama koje imaju upalu sluznice želuca i crijeva, čir na želucu i dvanaesniku te osobama koje su bubrežni bolesnici.
Sirup od povrtnice kao sredstvo za iskašljavanje priprema se ovako: rotkvica se očisti, opere i sitno nariba. Prelije se medom i sokom od limuna te pusti da odstoji 3-24 sata. Zatim se iscijedi sok i pije nekoliko puta dnevno po žlicu.
   
  

Rotkvica mjesečarka (Raphanus sativus var. radicula)

  
Ona je botanički varijetet povrtnice, poznatija i omiljenija u prehrani od povrtnice. Blažeg je okusa, lakše probavljiva i može se jesti sirova i na salatu.
Po biokemijskom sastavu slična je povrtnici, ali ima mnogo manje gorušične kiseline, zbog toga je ukusnija i probavljivija.
Rotkvica mjesečarka rijetka je biljka koja za 20-30 dana nakon sijanja daje sočan, hrustav crven korijen, ugodnoga i pomalo reskoga okusa. Naziv mjesečarka dobila je po tome što joj vegetacijski period traje mjesec dana. Rotkvice se prodaju u vezicama zajedno s lišćem, koje ljudi obično bacaju. Od lišća rotkvice mogu se pripremiti ukusne juhe i prilozi.
  
  

Doc. dr. sc. Elika Mesaroš-Kanjski, dr. med.