Akademija u povodu obljetnice Zavoda za javno zdravstvo  

  
  

Svečana akademija u povodu 100 godina Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Rijeka održana je 7. travnja 2000. godine, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u 11 sati. Imala je svečani i "radni" dio, u kojem su svi uzvanici imali priliku uživati u ukusno pripremljenom domjenku. Prisutno je bilo gotovo 400 uzvanika.

Glazbeni dio akademije ispunili su glazbeni zbor Hrvatskog liječničkog zbora, Podružnica Rijeka te solisti i gudači Glazbene škole "Ivan Matetić Ronjgov" iz Rijeke.

U nizu uvaženih gostiju, posebno istaknuti bili su pomoćnik ministra zdravstva dr. Ante Barbir, župan Primorsko-goranske županije g. Milivoj Brozina sa suradnicima, gradonačelnik grada Rijeke mr. Vojko Obersnel sa suradnicima, monsinjor Ivoslav Linić, predstavnik Petog zbornog područja Hrvatske vojske bojnik dr. Avelino Bantić, predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja g. Andrija Randić, predstavnica Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. ALeksandra Frković, predstavnik Hrvatske liječničke komore doc. dr. Darko Manestar, ravnatelj Udruge zdravstva g. Milo Klepo, predstavnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. Mate Ljubičić, dekan Medicinskog fakulteta Rijeka prof. dr. Stipo Jonjić sa suradnicima, zastupnici Hrvatskog državnog sabora i skupštine Primorsko-goranske županije, gradonačelnici i načelnici gradova i općina Primorsko-goranske županije, ravnatelji zavoda za javno zdravstvo i njihovi suradnici, ravnatelji zdravstvenih ustanova sa suradnicima, predstavnici Sveučilišta i Veleučilišta, umirovljenici, zaposlenici i poslovni partneri.

U službenom dijelu akademije uzvanicima se obratio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Rijeka prof. dr. sc. Anto Jonjić, koji je govorio o važnosti obljetnice i ulozi koju je Zavod na ovome području imao za razvoj preventivne misli. U drugome dijelu doc. dr. sc. Vjekoslav Bakašun kratko nas je proveo kroz povijest Zavoda i prezentirao Monografiju Zavoda.  

  
Pozdravne govore i čestitke slavljeniku zasebno su uputili:  
  
Dr. Ante Barbir, izaslanik ministrice zdravstva Republike Hrvatske prof. Ane Stavljenić-Rukavina:  

U ime ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i gospođe ministrice Ane Stavljenić-Rukavina pozdravio bih cijenjeni skup i zahvalio se na pozivu. Naime, mnoge zdravstvene ustanove u Republici Hrvatskoj mogu se pohvaliti postignutim rezultatima, dugogodišnjom tradicijom, vrijednostima svojih znanstvenika koji su poznati diljem svijeta, ali zasigurno se rijetko tko može pohvaliti stogodišnjom tradicijom, stogodišnjom europskom tradicijom i značenjem preventivne medicine. U to ime, Ministarstvo zdravstva čestita i zahvaljuje se Primorsko-goranskoj županiji, gradu Rijeci, kao i svakom pojedincu koji je na svoj način ugradio sebe u ovu stogodišnju piramidu. Uistinu, Ministarstvo zdravstva prepoznaje značenje javnog zdravstva, kao i problematiku. Stoga, kao pomoćnik ministra, a u ime ministrice, mogu obećati maksimalnu podršku u pozitivnoj inicijativi budućnosti javnog zdravstva u Hrvatskoj kroz reformu zdravstva koja je u tijeku. Zasigurno, za takav pomak u budućnosti zdravstva potreban je doprinos svih nas. Poželio bih još puno sretnih, zdravih obljetnica i puno uspjeha u budućem radu.

HVALA LIJEPA!  

  

Župan Primorsko-goranske županije gospodin Milivoj Brozina:

Gospođe i gospodo, poštovani uzvanici,

Dopustite mi da vas pozdravim u ime Primorsko-goranske županije i da svim djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, upravi i svim liječnicima, stručnom te pomoćnom osoblju vaše cijenjene zdravstvene ustanove čestitam visoku stotu obljetnicu postojanja i uspješnog djelovanja. Čestitku proširujem na zaslužno osoblje Zavoda koje je sada u mirovini ili na drugim dužnostima i poslovima, kao i na sve one prijatelje Zavoda koji su podupirali, a i danas potiču njegov rad.

Za prosječni ljudski vijek, 100 godina je veoma dug život, a kad se radi o javnim ustanovama, onda se može slobodno govoriti o rijetko dugom i pažnje vrijednom vijeku postojanja. Vrlo su rijetke ustanove javnog značaja koje su se uspjele održati i u kontinuitetu se razvijati, ovdje, gdje se u proteklih 100 godina politička povijest obilato izražavala promjenama država, državnih granica i uređenja, raznih uredovanja i raznih službenih jezika. Pokazalo se u toj prošlosti da su neke ustanove, neovisne o svojoj kvaliteti, nestajale, a vrijeme ih je ponekad prebrisalo iz vrlo banalnih razloga. Primjer vašeg zavoda stogodišnjaka zato je vrlo zanimljiv pa se nadam da povjesničari i autori vaše monografije nude poneke odgovore nama znatiželjnicima.

Očito je da javno značenje i visoka važnost vaše zdravstvene službe u proteklom stoljeću s neke druge točke gledišta nikad nisu bili osporeni. To dokazuje najmanje dvije stvari: da su vašu ustanovu kontinuirano gradili, vodili, zastupali i branili sposobni i vrlo stručni ljudi i da je ugled vašeg Zavoda, zahvaljujući prirodi posla i kvaliteti rada, u svim društvenim i političkim promjenama bio neprijeporan, što je bilo presudno za njegov opstanak.

Razvoj medicinske struke i znanosti u Rijeci i na području naše Županije posljednjih desetljeća bitno je pridonio razvoju Zavoda. Ta suradnja između medicinske znanosti, osobito između Medicinskog fakulteta u Rijeci i vaše ustanove, treba potrajati kao preduvjet zajedničkom napretku. Vjerujem da tako izražavam očekivanja naše javnosti i medicinske struke te očekivanja koja dolaze iz vašeg Zavoda. Čestitajući vam stotu obljetnicu, dopustite mi da vam prenesem najbolje želje županijskog poglavarstva.

Zavod za javno zdravstvo svakodnevno, ustrajnim radom za naše zajedničko dobro, opravdava svoje postojanje. Dok je tako, uživat ćete potporu građana i potporu Primorsko-goranske županije. Zahvaljujem.

  

Gradonačelnik Grada Rijeke gospodin Vojko Obersnel:

Gospođe i gospodo, poštovani uzvanici, dopustite da izrazim svoje zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti u ime Grada Rijeke, poglavarstva grada i, naravno, moje osobno ime. Vjerojatno nema boljeg načina da obilježimo današnji dan, Međunarodni dan zdravlja, nego jednom ovakvom prilikom, a to je obilježavanje stogodišnjice rada jedne javnozdravstvene ustanove, kao što je Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Gotovo da nema niti jedne djelatnosti u gradu, ja bih rekao i u Županiji, koja nije nekim svojim dijelom vezana uz djelatnost Zavoda za javno zdravstvo, i gotovo da nema niti jedne djelatnosti u koju nisu, na ovaj ili onaj način, profesionalno uključeni djelatnici Zavoda za javno zdravstvo. Iskoristio bih ovu priliku da sadašnjim djelatnicima Zavoda čestitam stogodišnjicu ustanove, ali isto tako da se zahvalim brojnim generacijama onih koji su omogućili da danas obilježavamo ovu stotu obljetnicu Zavoda, čiji je doprinos zasigurno velik, a nekih od njih, ja bih rekao, čak i nemjerljiv. Iako se radi o svečarskoj atmosferi, iskoristit ću priliku da ipak kažem i činjenicu da je, na žalost, u ovih proteklih 10 godina, politikom koju je vodila prošla vlada, bitno narušen temelj javnozdravstvene politike i preventivne zaštite. Nažalost, koncept javnog zdravstva, preventivne medicine i primarne zdravstvene zaštite, koji se bazira na temeljima koje je započeo profesor Štampar, danas je poznatiji u svijetu i Europi nego u Hrvatskoj. Iz tog razloga vesele me riječi koje sam čuo od pomoćnika ministra i vjerujem da će nova vlada javnom zdravstvu i preventivnoj medicini vratiti mjesto koje oni po logici stvari zaslužuju u svakoj razvijenoj zemlji svijeta i Europe.

Još jednom čestitam svim djelatnicima Zavoda koji su, eto, ovaj naš Zavod učinili jednim od najbolje organiziranih zavoda u Republici Hrvatskoj i dopustite da u to ime ravnatelju uručim jednu sliku, kao uspomenu na obilježavanje ove stogodišnjice, i jedan srebrnjak svetog Vida, zaštitnika našeg Grada, da u narednih 100 godina osigura tako uspješno djelovanje Zavoda za javno zdravstvo.

Hvala lijepa!

  
Dr. Mladen Markota, direktor Centra za istraživanje zdravlja Ljubljana:

Dame i gospodo, poštovani i dragi učitelji,

Rad Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i njegovo dugogodišnje postojanje predstavljaju velik doprinos boljem poznavanju javnozdravstvenih problema, pronalaženju mjera čija je namjena poboljšanje zdravstvenog stanja pučanstva vaše regije. U tradiciji Zavoda svatko može naći ideju i izazov za svoj stručni rad, ali i poticaj da svojim radom konkretno pridonese boljem zdravlju pučanstva. U ime Ministarstva zdravstva Republike Slovenije, uime Instituta za promociju zdravlja, kao i u moje osobno ime, kao bivšeg studenta Medicinskog fakulteta u Rijeci, izražavam svoje iskreno poštovanje i čestitke svim vašim nastojanjima u korist čuvanja i unapređenja zdravlja ljudi.

Hvala!

  

Doc. dr. sc. Mate Ljubičić, Hrvatski zavod za javno zdravstvo:

Poštovane dame i gospodo, gospodine ravnatelju, uglednici iz države, županije i grada, uime Hrvatskog državnog zavoda za javno zdravstvo, želim ovom čilom starcu od jednog stoljeća puno sreće, napretka i snage, da u sljedećih 100 godina još više nadogradi vrlo visoke znanstvene i stručne dosege koje je dosegao naš Zavod Primorsko-goranske županije. Dužan sam, također, spomenuti da je naša preventivna služba u hrvatskoj državi vjerojatno ovoga trenutka jedna od najboljih u Europi. Mi smo u proteklih 10 godina, uz pomoć Rijeke, Splita, Osijeka i Zagreba, osnovali 17 županijskih zavoda. Riječki županijski Zavod za javno zdravstvo jedan je od vodećih motornih snaga, koja je u proteklih 10 godina vukla naprijed hrvatsku preventivnu misao. Nadograđivao je Andriju Štampara. Također, uime Hrvatskog državnog zavoda, dužan sam zahvaliti svim djelatnicima Zavoda za veliku pomoć tijekom domovinskog rata, također na području Like, jer mi u tom trenutku u Gospiću nismo imali županijski zavod. Još jedanput, djelatnicima puno hvala!

Ovdje se među nama nalazi i čovjek koji još uvijek radi u Zavodu, doc. Bakašun, i njega moramo posebno pohvaliti i zahvaliti mu se jer je on naš učitelj, i čovjek s puno srca i duše, koji pola stoljeća voli i radi na preventivnoj misli. On je izravni nasljednik Andrije Štampara. Molio bih jedan aplauz. Uime Hrvatskog državnog zavoda županijskom Zavodu jedan mali poklon - Povijest Hrvata. Vi, kad putujete i obilazite druge županije, uvijek poklanjate Bašćansku ploču. Ovo je mnogo mlađe djelo, ovo je spomen-djelce Meštrovića, koje je ipak mladić prema Bašćanskoj ploči.

Na kraju, uzimam slobodu da uime Dubrovačke županije pozovem sve nazočne iz ove dvorane, koji budu u prilici sljedeće godine, da dođu na 725. obljetnicu dubrovačkog Zavoda za javno zdravstvo, koji će slaviti 725. obljetnicu dubrovačke karantene, dara hrvatske medicine svjetskoj medicini. Hvala lijepa i živjeli!  

  
Prim. dr. Željko Baklaić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba:

Štovane gospođe i gospodo, štovani slavljenici stote obljetnice Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kad netko doživi 100 godina, kažemo: doživio je jako puno godina, doživio je, možda, drugu mladost. E, vidite, baš tako i mislim!

Ovaj naš Zavod nalazi se u buketu ruža, a u tom buketu stogodišnjaka nalaze se, samo bih vas želio podsjetiti, tri Zavoda: Hrvatski državni zavod za javno zdravstvo, iz kojeg se iznjedrio Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba te stogodišnjak Rijeke. Svaki ima svoju boju - crvenu, bijelu i plavu. I tako su kročili stotinu godina, da bi se uz njih, kroz određeno vrijeme, javljali novi zavodi - splitski, zadarski, varaždinski i, od 1990. godine, još ostalih 16 zavoda. I sada pravimo jedan krasan buket zavoda za javno zdravstvo u svim hrvatskim županijama. To nam je drago. To je postignuće i zamisao čovjeka koji je već bio spomenut nekoliko puta - prof. Andrije Štampera, našega prvog oca preventivne medicine. Svi se time ponosimo, kao što se danas ponosimo svim djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, koji je sa svojim djelatnicima, svojom stručnošću, svojim znanstvenim radom i svojom velikom brigom na području hrvatske preventive dosegao ovu duboku starost. Želimo mu svi zajedno da i dalje kroći, u sljedećih stotinu godina. Čestitam svima.

Uime Gradskog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba, predajem ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo prof. Jonjiću sliku hrvatskog slikara Veže - jedan motiv iz vašeg i našeg dragog Primorja. Hvala lijepa svima!

  

Prof. dr. Aleksandra Frković, predsjednica Hrvatskoga liječničkog zbora, Podružnice Rijeka:

Poštovane kolegice i kolege, visokouvaženi gosti, gospođe i gospodo,

Drago mi je da vas mogu pozdraviti uime upravnog odbora Hrvatskog liječničkog zbora - Podružnice Rijeka, i u svoje osobno ime. Međutim, imam posebnu čast da vas mogu pozdraviti i isporučiti čestitke cijelog Hrvatskog liječničkog zbora na zamolbu prof. dr. Orlića, našeg predsjednika.

Sto godina nije malo, ali sto godina koje su protekle u radu i brizi o zdravstvenoj zaštiti, i to na dobrobit svih populacija! Generacije i generacije djelatnika utkale su svoj život radeći u okviru javnoga zdravstva. Svima njima izražavam duboku zahvalnost, a mnogih se sjećamo s pijetetom. Zahvaljujem se Zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije za dugogodišnju podršku, ali i suradnju s Hrvatskim liječničkim zborom. Želim još mnogo, mnogo uspjeha, i to ne u sljedećim godinama, nego u sljedećim stoljećima. Hvala lijepa!

  

Gospodin Mile Klepo, ravnatelj Udruge zdravstva Republike Hrvatske:

Poštovani gospodine ravnatelju Jonjiću, gospodine župane, dame i gospodo,

Imam posebno zadovoljstvo da vas uime Udruge poslodavaca u zdravstvu, uime njenog vodstva i predsjednika prof. dr. Vjekoslava Nankovića, ravnatelja Traumatološke klinike u Zagrebu, pozdravim i da vodstvu, zaposlenicima, dakle radnicima, zdravstvenim i nezdravstvenim, ovoga Zavoda zaželim sretnu stotu obljetnicu.

Posebno mi je zadovoljstvo da se javim danas jer svjedočim i pamtim više od 30 godina rada ovog Zavoda kroz asocijaciju zdravstvenih organizacija Hrvatske, koja je utemeljena pred više od 40 godina, i sa zadovoljstvom mogu reći da su upravo čelni ljudi ovoga Zavoda bili utemeljitelji te naše udruge. Pamtim i svjedočim Blečićevo nastojanje da se ponekad neprimjerenim mjerama zdravstvene politike, kako je on to nekad znao reći "glupostima", i nedemokratskim postupcima suprotstavi i suprotstavlja, iako je pripadao istom ideološkom krugu, jer je znao prepoznati prava pitanja medicine - preventivne, socijalne, u interesu pučanstva ovoga kraja i zdravstva u cjelini. I njegovi su nasljednici na ravnateljskim dužnostima identično ili slično zastupali takva stajališta.

Moram kazati da me posebno raduje što je i u novim okolnostima u našoj državi, kada se udruživanje u zdravstvu svih zdravstvenih ustanova utemeljivalo na novim osnovama, ovaj Zavod bio jedan od prvih utemeljitelja te naše udruge. Ja ne mogu kao nemedicinar govoriti o medicinskim parametrima dostignuća Zavoda za javno zdravstvo Rijeka, ali kao čovjek koji se bavi društvenim sistemskim pitanjima zdravstva, mogu svjedočiti o toj društvenoj komponenti. Zavod se uvijek, u svako vrijeme, i u prošlom poretku i u režimu prošlih godina, borio za najbolje i najkonstruktivnije rješavanje problema zdravstva, osobito na njegovom javnom sektoru, i tu su njegovi čelni ljudi, ovdje su i naznačeni, učinili mnogo.

Vjerujem i nadam se da će u novom demokratskom ozračju, u okvirima mjera, kako ja to zovem, zdravstvene politike, ojačati preventivna i socijalnomedicinska komponenta Zavoda, koja je neopravdano zapostavljena posljednjih 10 godina, te da, zajedno s njegovom epidemiološkom, ekološkom i drugom djelatnošću, bude radni supstrat na kojem će se vjerojatno narednih 100 i više godina razvijati ta djelatnost Zavoda. Zato: vivat, floreat, crescat Zavod za javno zdravstvo Rijeka!

  
Pozdravne brzojave, zbog nemogućnosti dolaska, poslali su:

- prof. dr. Ivo Padovan, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,

- prof. dr. Mladen Štulhofer, predsjednik Akademije medicinskih znanosti Hrvatske,

- prof. dr. Dubravko Orlić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora,

- njegova ekselencija gospodin György Csóti, veleposlanik Republike Mađarske u RH,

- njegova ekselencija gospodin dr. Rudolf Bogner, veleposlanik Republike Austrije u RH,

- njegova ekselencija Fabio Pigliapoco, veleposlanik Republike Italije u RH,

- prof. dr. Darko Ropac, ravnatelj Instituta pomorske medicine Hrvatske ratne mornarice u Splitu,

- prof. dr. Branko Richter, član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.