Kako odabrati "pravu" dijetu za mršavljenje?

  
OPREZNO DO VITKE LINIJE
  
  

Jedna je od vjerojatno najtežih odluka za ljude s viškom kilograma kada početi s dijetom, pa to onda obično izgleda ovako: "od sutra ili od ponedjeljka idem na dijetu". Kada se konačno odlučimo započeti, tada nam se teško, u moru raznovrsnih dijeta, odlučiti za onu pravu, koja će u najkraćem mogućem vremenu donijeti najviše rezultata, tj. gubitka kilograma.

  

Naime, posljednjih dvadesetak godina, kao i danas, preporučuje nam se niz raznovrsnih dijeta, koje ne samo da se razlikuju u svojim preporukama, nego nerijetko i proturječe jedna drugoj. U toj se zbrci zaista teško snaći i odabrati onu "pravu" dijetu. Stoga je važno, ako želimo eliminirati višak kilograma zbog zdravstvenih ili češće estetskih razloga, biti kritički raspoložen te postaviti sebi nekoliko pitanja prije nego se odlučimo za bilo koju dijetu.

Razmislimo o našem načinu života, a osobito prehrane do sada, jer bismo možda manjim korekcijama mogli, doduše nešto sporije, doći do cilja koji želimo.

Razmislimo o tome koliko jedemo voće i povrće, a koliko slatkiše, koliko jedemo meso, a koliko ribu, koliko tekućine popijemo u danu, kada jedno (osobito koliko kasno navečer), koliko pijemo alkoholnih pića ili kave, zatim koliko vježbamo ili koliko se općenito krećemo. Možda dođemo do nekih odgovora koji će nam pomoći da osmislimo naš jelovnik i dnevne navike na drugi način, te će i njihova promjena dovesti do rezultata.

  
  

DIJETA NIJE BEZAZLENA

  

1. Razmislimo o tome koliko se u tijeku dijete čovjek iscrpljuje mentalno, fizički i emocionalno, žudeći za "dobrim rezultatom" te neprestano brojeći kalorije i boraveći na vagi. Sjetimo se koliko frustrirajuće zna biti kada u kratkom vremenskom periodu izgubimo nekoliko kilograma, da bismo ih ponovno, u isto tako kratkom vremenskom periodu vratili. Zar nismo tada ljudi, nervozni, nezadovoljni? Želimo li takvi biti sebi i svojoj okolini?

2. Spoznaja da je dijeta privremena, može u prvom momentu bili olakšavajuća ("još samo da izdržim tri dana ili tjedan dana"), no kasnija spoznaja da privremena dijeta daje i privremene rezultate može biti i neugodna. Također se često pitamo: što nakon dijete, što i kako jesti nakon toga, a da se ponovno ne udebljamo?

3. Također morako jako dobro razmisliti o upotrebi tzv. "čudotvornih" tableta ili napitaka koji se na tržištu nude kao zamjena za hranu, a koji mogu biti izuzetno opasni po zdravlje. Naime, oni ni u kom slučaju ne bi smjeli biti nadomjestak za hranu, a samo izuzetno mogu poslužiti kao pomoćno sredstvo kod mršavljenja budući da oni uglavnom osiguravaju bolju i obilniju probavu, tj. stolicu i/ili mokrenje.

4. Obvezno se moramo zapitati da li su sve dijete zaista neškodljive i koliko zapravo možemo "mučiti" vlastito tijelo raznim dijetalnim režimima, a da nam ono i dalje funkcionira normalno. To se, naravno, odnosi na sve koji se u to upuste, a mislimo naročito na ljude sa zdravstvenim tegobama (npr. bolesti srca, povišeni krvni tlak, psihičke tegobe i sl.), kao i na mlade ljude zbog njihove povećane potrebe za hranjivim tvarima u doba rasta i mladenaštva. Uvijek bismo, dakle, morali odvagati između dvije stvari, a to su: gubitak nekoliko kilograma i/ili gubitak zdravlja. Zbog toga mislim da bi bilo korisno, pa čak i obvezno, konzultirati se sa svojim liječnikom ili stručnjakom koji se bavi problemom prehrane te u dogovoru započeti kontrolirano mršavljenje. To se naročito odnosi na navedene kategorije ljudi, a i na ljude koji moraju ili žele smršaviti puno kilograma. Naime, tada će liječnik pratiti mršavljenje, ne samo na vagi, nego i kontrolom laboratorijskih nalaza, EKG, krvnog tlaka i dr.

5. I na kraju, razmislimo još jednom, prije nego počnemo s dijetom, o tome da smanjeni unos hranjivih tvari i posljedični brzi gubitak kilograma mogu dovesti do brojnih zdravstvenih tegoba, i to blažih, kao umora, pospanosti, glavobolja, nervoze, pa sve do težih poremećaja u metabolizmu vode i osnovnih hranjivih tvari, vitamina i minerala, što opet dovodi do poremaćaja funkcije raznih organa, naprimjer jetre, bubrega, spolnih i drugih žlijezda.

  
  

RAZNOLIKOST DIJETA

  

No, ako se ipak odlučite biti vitski i posegnete za jednom od djeta, evo nekoliko prijedloga dijeta za mršavljenje i njihovih osnovnih karakteristika:

1. Atkinsova visokoproteinska dijeta zanemaruje sadržaj kalorija i usredotočuje se na ograničavanje ugljikohidrata, tj. traži se njihovo potpuno izostavljanje (barem tijekom prvih tjedan dana). Naime, ako prestane unos ugljikohidrata, kao osnovnog goriva koje organizam koristi za proizvodnju energije, on će početi trošiti nataložene masti i izlučivati ketone te će time nestajati i kilogrami i osjećaj gladi. Tijekom dijete jedu se velike količine proteina: meso, riba, jaja, perad, sir. Opasnosti su takve dijete povišenje kolesterola u krvi (oprez kod srčanih bolesnika), zatim oslobađanje ketona u krv može izazvati glavobolje, vrtoglavicu, umor, mučninu, a povećana količina proteina može ugroziti i rad bubrega. Uz tu se dijetu preporuča uzimati multivitaminsko-mineralne dodatke u obliku tableta.

2. Stillmanova dijeta također je vrsta čisto proteinske dijete, koja usto zahtijeva ispijanje barem osam čaša vode dnevno, uz ostale napitke. Dakle, nije dopušteno jesti ugljikohidrate niti masti, zatim voće i povrće, mliječne proizvode i žitarice. Također ne treba brojiti kalorije, ali niti pretjerano jesti, a prosječan gubitak težine je navodno 2,5 do 6,5 kg tjedno. Također se i uz tu dijetu preporuča uzimanje multivitaminsko-mineralnih dodataka.  

3. Dijeta s tekućim bjelančevinama i Cambridge dijeta su niskokalorične proteinske dijete (manje od 800 kalorija na dan) te su opasne za organizam i mogu, zbog naglog gubitka tjelesne težine, izazvati ozbiljne poremećaje u radu svih organa. Stoga, ako se odlučite za te dijete, svakako biste to morali učiniti pod nadzorom liječnika. Cambridge dijeta, naprimjer, ima samo tri tekuća proteinska obroka dnevno, s ukupno 330 kalorija, što odgovara poluizgladnjelosti. Danas se ipak na tržištu nalaze takvi proteinski pripravci koji su obogaćeni vitaminima i mineralima potrebnima za rad organizma, a koji su u tako drastičnim dijetama i te kako potrebni.

4. Dijeta s grejpfrutom temelji se na upotrebi nekoliko grejpova na dan, uz ostalu propisanu hranu (uglavnom povrće, malo mesa). Vjerovalo se da grejp sadrži enzim koji pospješuje sagorijevanje masti, što nije dokazano. To voće sadrži malo masnoća i kalorija, a puno C-vitamina, beta-karotena, vode i vlaknatih tvari, što olakšava probavu i daje osjećaj sitosti. Dijeta traje tri tjedna.

5. Zen-makrobiotička dijeta nema veze sa zen-budizmom. Ona je djelo Japanca Ohsawe i ima deset etapa. Počinjete time što se odričete slatkog, a kasnije i svih drugih vrsta namirnica, sve dok ne dođete do najviše etape koja podrazumijeva konzumiranje isključivo žitarica, i to po mogućnosti smeđe riže. Uz to, ograničen je i unos tekućine. Sljedbenici te dijete vjeruju da se, uz takvu prehranu i pozitivne misli, može u tijelu proizvoditi vitamine i minerale i bez unosa osnovnih hranjivih tvari. Ta je dijeta opasna, stoga budite oprezni!

6. Fruktozna dijeta traje 14 dana i predviđena je za osobe koje žude za slatkim. To je prirodni šećer koji utažuje glad i održava razinu energije u tijelu. Gubi se jedan kilogram dnevno. Fruktoza je dostupna u obliku praška, tableta za žvakanje, sirupa. Uz to, preporuča se i pijenje desetak čaša vode dnevno i mineralno-vitaminski dodaci.

7. Dijeta s algama, lecitinom, octom i vitaminom B6 poznata je već više od desetljeća i još je uvijek popularna. Obično se sve te komponente nalaze u jednoj tableti koju treba uzeti uz svaki obrok.

8. Dijeta s kombinacijom namirnica poznata je već duži niz godina, ali je kao koncept "Fit for life" publicirana 1985. i do danas ima puno poklonika. Temelji se na načelu kombiniranja hrane, tj. nemiješanja istovremeno u obroku proteina (meso, jaja, riba) s ugljikohidratima (krumpir, riža), već s proteinima treba kombinirati povrće. Također se ne preporučuje miješanje dviju vrsta proteinske hrane u jednom obroku, npr. meso i jaja ili sir istovremeno. Preporučuje se jesti voće tijekom jutra, a inače tijekom dana barem nekoliko sati nakon što smo jeli škrobnu ili proteinsku hranu. Od tekućina preporučuje se pijenje vode, ali ponovno po pravilima, i to pola sata prije obroka ili nekoliko sati nakon obroka, a nikako tijekom jela. Dakle, u toj vrsti dijete zastupljene su sve vrste hranjivih tvari (uz ograničenje proteina), što je svakako dobro pa takav način prehrane može trajati i duže vrijeme.

9. Dijeta Mayo klinike ili dijeta s keljem traje tjedan dana, a svaki je dan propisana točno određena vrsta hrane, uz pijenje većih količina tzv. "čarobne juhe". Ona sadrži razne vrste povrća, a osnovne su kelj, zelena paprika, kapula, krumpir, celer. Tom se dijetom pospješuju probava i mokrenje te se dosta brzo gubi na težini.

10. Dijeta sa sokovima već je dugo popularna, a može trajati od jednog do tjedan dana, kada se piju samo sokovi, čaj ili voda u neograničenim količinama. Treba svakako biti oprezam pri primjeni te dijete, zbog mogućih nuspojava pada tlaka, vrtoglavica, glavobolja i umora. Inače, puno stručnjaka preporuča jednodnevni post samo s tekućinom, baem jednom mjesečno.

11.Mediteranska dijeta podrazumijeva prehranu koja je manje obilna, ali sadrži sve vrste namirnica na koje smo navikli. To je redukcijska dijeta, koja propisuje maksimalne dnevne količine pojedinih namirnica za pripremu obroka. U tijeku dijete konzumira se puno raznog voća, a osobito povrća (radič, salata, kupus, cikla, špinat, blitva, rajčica i dr.), a puno su zastupljeni i razni začini (origano, vlasac, češnjak, peršin, bosiljak i dr.). Također se ograničava unos soli i šećera. Obično dijeta traje četiri tjedna, s točno određenim dnevnim menijem. S obzirom na zastupljenost svih vrsta namirnica, može se kao način prehrane, a s eventualnim izmjenama, koristiti i nakon četiri tjedna.

To su samo neke vrste dijeta za mršavljenje koje možete zabrati ako želite skinuti višak kilograma. No, u slučaju da se ne možete odlučiti niti za jednu od tih dijeta, razmislite o ovih nekoliko savjeta koji će vam zasigurno pomoći pri mršavljenju, ali i kasnije, kada želite zadržati postignutu liniju.

1. Smanjite upotrebu šećera i slatkiša, slatkih sokova, sladoleda.

2. Smanjite potrošnju ulja, kao i hranu s visokim postotkom masnoća (kobasice, trajne salame, govedina, čvarci).

3. Jedite više voća i povrća, uz oprez konzumiranja oraha, badema, kikirikija,.

4. Ne jedite iza 20 sati.

5. Pijte puno vode i biljnog čaja.

6. Smanjite upotrebu mesa i drugih jela s visokim postotkom masnića (salame, pršut, masni sirevi, svinjetina), a izaberite ono s manjim postotkom masnoća, kao npr. piletina, teletina, puretina, kunić, svježi kravlji sir. Baem jednom u deset dana neka vam izvor bjelančevina budu soja, grah, leća, grašak.

7. Povećajte konzumiranje svih vrsta riba, rakova i školjaka, barem jednom tjedno.

8. Ubacite barem dva bezmesna dana u tjednu.

9. Svakako ubacite tjelovježbu ujutro ili navečer u svom domu, ali to moiže biti i šetnja, lagano trčanje ili bilo koji drugi oblik rekreacije i izvan kuće.

10. Ne izbacujte kruh, osim, naravno, bijeli, kojega zamijenite crnim ili integralnim.

I, konačno, želim vam puno uspjeha, ali i opreza na putu do vitke linije. I, naravno, "dobar tek"!

  
   
Violeta Vičević-Srdoc, dr. med.