MINERALNE VODE PROTIV GASTRITISA I ULKUSNE BOLESTI  

   

NEUTRALIZATOR NADRAŽUJUĆIH TVARI

   

Svakako su kronični gastritis i ulkusna bolest, naime čir dvanaesnika i rjeđe želuca, najčešće želučane bolesti. Sve je češći i prijelaz kiselog želučanog sadržaja u jednjak. Te tri bolesti izazivaju velike tegobe: žgaravicu, bolove, pa i komplikacije poput krvarenja, slabokrvnosti, po život opasno pucanje čira, kadšto i prijelaz u rak.

  

Pouzdano se zna da u nastanku tih bolesti bitnu ulogu ima pojačano lučenje želučanog soka, koji se sastoji od solne kiseline i pepsina. To su agresivni faktori koji nadražuju sluznicu želuca i dvanaesnika i dovode do njene upale /gastritisa/ ili pak nagrizaju sluznicu i izazivaju njen defekt /ulkus želuca ili dvanaesnika/. Pojačanom lučenju agresivnih faktora, ujedno i slabljenju obrambenih tjelesnih faktora, pridonose ljudi svojim lošim životnim navikama: pušenjem duhanskih prerađevina, uživanjem alkoholnih pića, konzumiranjem mnogo kave, ljutom hranom, odveć slatkom hranom, pa jakim i stalnim stresnim emocijama i životnim nezadovoljstvima.

  
  

ŠTO POMAŽE ?

   

U liječenju tih bolesti mogu se upotrijebiti razni lijekovi. Njima su na čelu tzv. antacidi. To su sredstva za suzbijanje suvišne želučane kiseline, tog glavnog agresivnog faktora: npr. Gastal, Gelusil-Lac, Controloc, brzo, ali prolazno djelujuća soda bikarbona. No, bilo bi najprirodnije kad bi se za suzbijanje suviška kiseline uzimala prirodna sredstva. Tu je na prvom mjestu pravilna prehrana. Ona se u bolesna čovjeka naziva dijetom. Nje se bolesnici teško pridržavaju. Ono najmanje čega bi se morali pridržavati jest uzdržavanje od pušenja, od alkoholnih pića, od začina poput papra i paprike, od slatkih jela i gaziranih i slatkih pića, od suhomesnatih prarađevina i masnih konzervi, od kiselih jela, od mnogo kave. Donedavno se mlijeko smatralo najdjelotvornikom namirnicom u prehrani želučanih bolesnika, no dokazano je da ono prvih dvadesetak minuta neutralizira kiselinu, ali se ona već poslije jednog sata vraća na svoju prvotnu visoku vrijednost. Od pića se savjetuje koristiti čaj od kamilice, bijelu kavu, kakako ili čaj s mlijekom.

  
  

PRIRODNI LIJEK

  

Među ljekovitim pićima na čelnom su mjestu mineralne vode. Odgovarajuće miniralne vode djeluju alkalizatorski, tj. čine kiseli sadržaj želuca alkalnim, a pozitivno djeluju i na probavne funkcije. Osim toga, imaju istaknuto psihološko djelovanje, vraćajući psihološku ravnotežu. Mineralne vode mogu se piti stalno, više puta dnevno, prije jela, uz jelo ili poslije njega, ili kad se ima osjećaj žgaravice, svaki put po jedan decilitar. Smije se piti tzv. čiste kiselice, tj. one mineralne vode koje sadrže manje od jednog grama minerala u jednoj litri vode i koje, prema tome, imaju u sebi malo ugljičnog dioksida /CO2/, kojega ne smije biti više od jednog grama /1.000 mg/ u litri vode. Ugljični dioksid, naime, u većoj količini od te djeluje nadražajno na sluznicu želuca. Za želudac i dvanaesnik povoljne su hidrokarbonatne /HCO3/, gorke sumporne, sulfatne vode /SO4/ te slane ili alkalne kiselice /natrij i kloridi, Na i Cl/. To su laboratorijska obilježja, naprimjer, čiste kiselice, oligomineralne prirode stolne vode iz Jamničke kiselice. Ovdje spomenute vrste i količine minerala, dopuštene za primjereno korištenje pri gastritisu i ulkusnoj bolesti, točno su navedene na etiketi boce svake mineralne vode, pa valja pročitati njen sadržaj i ravnati se po njemu.

  
Prim. dr. Ivica Ružička