Uz 31. svibnja - Svjetski dan nepušača  

  "Najlakše je prestati s pušenjem.

   Ja sam to učinio tisuću puta!"

 

  Mark Twain

  

PUŠENJE JE SAMOUBOJSTVO NA RATE  

   
  

Posljednji je dan mjeseca svibnja Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila Međunarodnim danom nepušenja i pozvala sve pušače da se toga dana uzdrže od pušenja. Najbolje bi bilo da im to bude početak odvikavanja i trajne apstinencije. Samo su neki pušači na taj dan odriču svoje omiljene cigarete, a najviše ih se na apel SZO i ne osvrće.  

  

Svi trebamo nešto poduzeti da bismo živjeli zdravije, duže i zadovoljnije. Radi prevencije, promicanja nepušenja i zdravog načina života, u školama se drže predavanja, pišu referati o štetnosti pušenja po ljudsko zdravlje, stvaraju likovni i literarni radovi. U dnevnom tisku, na radiju i televiziji objavljuju se informacije o Danu nepušenja i daju prikazi pojedinih tema o pušenju. Crveni križ u osnovnim i srednjim školama organizira natječaj za najbolja literarna i likovna ostvarenja, a u mjesnim zajednicama predavanja i okrugle stolove iz problematike pušenja.

Svi se deklarativno izjašnjavamo protiv pušenja, ali se u praksi cigarete nitko ne odriče ili se to čini u neznatnom broju. Zato broj pušača ne opada, već raste. I sam Zakon o ograničenju duhanskih proizvoda mnogi drže licemjernim u uvjetima kada država daje poticajne mjere za proizvodnju duhana, a porezom na promet duhana i njegovih prerađevina puni svoj proračun.

  
  
Pušenje ugrožava zdravlje  
  

Pušenje je vrlo rasprostranjena pojava, bitan uzrok raznih bolesti i praranog umiranja. Ono za oko osam godina skraćuje pušačev život. Stručnjaci tvrde da je duhan otrov, a ne sredstvo za uživanje - kako to drže pušači. Tko je u pravu, nije teško zaključiti!

Nikotin uništava vitamin C i smanjuje njegov sadržaj u krvi, što slabi prirodnu otpornost organizma na bolesti. Istraživanja su pokazala da je razina vitamina C u krvi pušača za 20-40% niža nego u nepušača. Pušač koji dnevno popuši između 10 i 20 cigareta, a njih je najveći broj - u svoj organizam mora unositi četiri puta više vitamina C nego nepušač. Dakle, umjesto normalnih 100, treba mu 400 mg.

U Hrvatskoj od izravnih ili neizravnih posljedica konzumiranja duhanskih prarađevina godišnje umire 14.000, a u svijetu oko 2,500.000 ljudi. Pušenje je odgovorno za mnoga oboljenja, poglavito za rak pluća, srčane tegobe, oštećenja krvnih žila i druga.

Prema procjeni Svjetske banke, na pušenje se godišnje utroši oko 200 milijardi američkih dolara. Nemarni i neodgovorni pušači uzrokom su 25% požara. Dakle, osim zdravstvenih, pušenje izaziva goleme materijalne posljedice i osiromašuje obiteljski budžet.

Ujedinjeni narodi, putem SZO i Ujedinjene Europe, preporučili su zemljama - članicama provođenje sustavnog suzbijanja pušenja putem nacionalnih programa i svođenje broja pušača na 20-ak %. Nacionalna strategija suzbijanja pušenja, koju je usvojio Hrvatski državni sabor, također predviđa takav smjer kretanja i svođenja broja pušača u te okvire.

Stotinjak zemalja u svijetu donijelo je zakone koji, uz restriktivnu komponentu, sadrže mjere prevencije i edukacije kojima se želi spriječiti pušenje. Velike svjetske duhanske multinacionalne kompanije u razvijenim zemljama postupno gube potrošače svojih proizvoda pa se sve više okreću zemljama u tranziciji, nerazvijenim i siromašnijim državama.  

  
  

Odrastanje bez duhanskog dima

  

Tzv. pasivnim pušenjem, odnosno udisanjem nikotinskog dima koji slobodno izlazi iz pušačeve cigarete i zagađuje prostoriju - ugroženi su nepušači, poglavito trudnice i djeca.

Najnovija istraživanja pokazuju da dim cigarete ugrožava dječja pluća. On uzrokuje oko 50% slučajeva poremećaja dišnih putova kod djece do 5 godina. Veća količina duhanskog dima predstavlja veći rizik od oboljenja. Mala su djeca u obiteljima u kojima se puši 20 cigareta dnevno, dva puta više izložena riziku oboljenja od astme, dva i pol puta od kroničnog bronhitisa i približno imaju tri puta veće šanse za učestalije napade kašlja. Usto, praćenja pokazuju da većina djece iz pušačkih obitelji najčešće i sama postaje pušačima.

U Primorsko-goranskoj županiji, prema nekim procjenama, puši oko 5% djece mlađe od 9 godina. Oko 40% srednjoškolaca puši svaki dan. Do 20. godine počelo je pušiti oko 60% pušača.  

  
  
Prevencijom protiv pušenja  
   

Duhan pruža iluziju, ispunjava snove, maštanja, fantaziju... Pušenje razbija dosadu, olakšava kontakt i komunikaciju, umiruje i relaksira. Zato ga se tako teško osloboditi.

Svima je jasno da bez sustavne prevencije, zdravstvenog i nepušačkog odgoja nema većih i trajnih rezultata, a upravo na tom planu najmanje činimo. Mlade ljude valja educirati i informirati o štetnosti duhanskog dima, skrenuti im pozornost na užasne posljedice pušenja. Treba formirati nepušačke stavove, graditi uvjerenja, razvijati svijest i odgovornost prema vlastitu zdravlju. Nepušenje valja promicati kao zdraviji i bolji stil življenja. Djeci treba osigurati odrastanje bez duhanskog dima, odgojno i preventivno na njih djelovati od najranije mladosti, mnogo prije nego što su došla u kontakt s duhanom i pušenjem, jer od prvog kušanja duhana do ovisnosti o nikotinu nije dug put. Kad nastane ovisnost, najčešće je kasno razmišljati o odvikavanju.

Mlade treba uvjeriti da pokušaju mijenjati sebe, svoje ponašanje i pušačke navike. U tom pravcu nisu dostatne samo pouke, pedagoško moraliziranje i medicinsko zastrašivanje. Potrebni su odgojno vrijedni primjeri i ponašanje odraslih s kojima će se oni identificirati, vjerno ih slijediti i oponašati. Budući da se na primjerima najlakše uči, pitamo se kakav primjer pružaju pušači vlastitoj djeci i mladima. Ako vi pušite, kako od sina ili kćeri, odnosno od učenika kojemu predajete, možete očekivati da ne puše? Zar je sramota za uzor imati oca, majku ili učitelja? Da li bi bilo poželjno, vrijedno i korisno odbaciti cigaretu ne samo na Dan nepušenja, već zauvijek i postati uzorom mladima? Pušači, što mislite o tome?

Kako odgojiti mladi naraštaj da odrasta bez duhanskog dima i pušenja - pitanje je koje postavljaju mnogi roditelji, učitelji i stručnjaci koji se bave tim problemom. Jednostavno, budite im pravi nepušački uzor. Razgovarajte s djecom, volite ih i skrbite o njima. Nemojte im samo zabranjivati, već ih pokušajte uvjeriti da je pušenje istinska bolest. Na tom je planu presudna suradnja obitelji, odgojno-obrazovnih ustanova, zdravstvenih i socijalnih službi.

 
  
Kako cigareti zauvijek reći zbogom?  
   

Želite prestati pušiti? Ali kako? Mnogi drže da je najučinkovitiji način - naglo, odjednom! To potvrđuje i praksa ali, zbog izraženije apstinensijske krize, to je i najteži način. Pa kako onda postupiti i kako si možete pomoći?

Nikotinske gume za žvakanje velika su pomoć pri odvikavanju od pušenja i ublažavanju apstinencijskih kriza. Tijekom žvakanja guma sporo i u jednakim količinama otpušta nikotin. Žvakanje prosječno traje oko pola sata. Za to se vrijeme oslobodi i u krv apsorbira oko 90% nikotina. Jednom nikotinskom gumom za žvakanje postiže se upola manja razina nikotina u krvi nego jednom popušenom cigaretom pa se manje ubrzava rad srca, krvni tlak i cirkulacija krvi. U početku se preporuča rabiti 10-15 "žvaka" dnevno, a zatim njihov broj treba postupno smanjivati. Veće količine, poglavito više od 30 "žvaka", mogu izazvati pojačano lupanje srca i probavne smetnje. Iskustveno je dokazano da prosječan pušač s postignutom razinom nikotina iz 10-15 guma može izbjeći apsinencijsku krizu i druge neugodne posljedice naglog prestanka pušenja.

Kao nadomjesna nikotinska terapija, osim nikotinskih guma za žvakanje, rabe se flasteri s nikotinom i Nicorette inhalator. Njihova uporaba se preporuča, ali uz prethodno obavljenu dobru pripremi i strogo pridržavanje naputaka dobivenih od liječnika ili ljekarnika.

Pušenje se ne temelji na biološkoj, nego na emicionalnoj, socijalnoj i ovisničkoj potrebi pa u njegovu sprečavanju, suzbijanju i odvikavanju treba maksimalno koristiti socioterapijske i psihoterapijske postupke i metode.

Ako držite da ne možete odustati od pušenja, ako vam je teško prihvatiti doživotnu apstinenciju, prikupite snagu i odlučnost, obvežite se da cigaretu nećete kušati barem na Međunarodni dan nepušenja. Ako izdržite, ne kušajte novu cigaretu, već produžite svoju odluku za naredna 24 sata. Tako svaki dan iznova obnavljajte apstinenciju za daljnja 24 sata pa ćete se lakše odreći cigarete i nikotinskog dima.  

  
  

Lakše se osloboditi suvišnih kilograma nego pušenja

  

Mnogi pušači, poglavito pušačice, rado bi se odrekli pušenja, ali se boje da će se udebljati. Njihova bojazan nije bez osnove. Nakon prestanka pušenja apstinent osjeća veliku potrebu za jelom. Da bi ublažio osjećaj gladi, poseže za bombonom, keksom, grickalicama, čokoladom..., što mu donosi koji kilogram više. Umjesto slatkiša, stručnjaci preporučuju voće i povrće. Istraživanjima je dokazano da nikotin pospješuje trošenje kalorija. Prestankom pušenja, nikotin ne djeluje na metabolizam pa taj višak kalorija ostaje neutrošen, sakupljena energija pretvara se u zalihe, stvaraju se neugodne naslage sala. To traje oko dva mjeseca i u tom kritičnom vremenu neke osobe mogu dobiti čak 5-10 kg. Praćenja pokazuju da, osim toga, poslije prestanka pušenja mnogi postaju nervozni, kod njih se javlja osjećaj praznine i nemira pa utjehu traže u hrani. Oni imaju pojačan tek, više jedu pa i tu leži uzrok povećanja tjelesne težine. Znači, ipak većina uzroka leži u psihološkim razlozima. Uz malo discipline, te neutrošene kalorije mogu se potrošiti, a psihološke zapreke otkloniti tjelovježbom, tjelesnim naporom, radom, fizičkom aktivnošću... Treba boraviti u prirodi, pješačiti, plivati, voziti bicikl, baviti se športom. Korisno je, umjesto vožnje dizalom, penjati se stubama umjesto vožnje autom, na posao ići pješice. Time se troši višak kalorija, srce brže kuca, dublje se diše, pojačano se troši energija, a to potiče metabolizam. Svakodnevno bavljenje tjelesnim aktivnostima najbolji je jamac da do debljanja neće doći, a ako i dođe, razboritom dijetom to se može ukloniti i tjelesnu težinu dovesti u normalu.

  
  

Mr. sc. Ivica Stanić