ŽGARAVICA  

  

ČESTA I NEUGODNA POJAVA  

  
  

Žgaravica je jedan od najčešćih simptoma u bolestima probavnih organa, posebice gornjega dijela (jednjak, želudac i dvanaesnik). Riječ dolazi od grčke riječi pyrosis, što u prijevodu znači vatra ili oganj. Sam simptom vrlo je neugodan i rijetki od nas nisu ga osjetili kao pečenje u želucu ili iza grudne kosti, a ponekad se osjeća i u grlu i ustima. Češće se javljaju kod sagibanja i u ležećem položaju, a učestalija je kod debljih osoba i trudnica.

  

Treba naglasiti da treba biti oprezan kod procjene boli iza grudne kosti, jer osim kod žgaravice, istu bol nalazimo kod bolesti srca, lokomotornog aparata i nešto rjeđe kod bolesti pluća.

Najčešće je uzrok nastanka žgaravice oslabljeni donji sfinkter jednjaka koji, kao i drugi sfinkteri u probavnom traktu, sprečava vraćanje sadržaja u suprotnom smjeru. Razlog oslabljenog tonusa može biti u slabijoj inervaciji, utjecaju nekih hormona i lijekova ili pak prirođena ili stečena anomalija.

  
  
UZROCI ŽGARAVICE  
  

Ima više poremećaja koji pogoduju nastanku žgaravice ili im je ona jedan od simptoma: povećani volumen hrane, to jest prekomjernost obroka, posebice prije spavanja, masna hrana, što je opaženo u zimskim mjesecima kad ona smanjuje tonus donjeg sfinktera jednjaka i usporuje pražnjenje želuca. Osim toga, gazirana pića i slatka hrana te konzumiranje alkohola i nikotina imaju za posljedicu vrlo često žgaravicu. Na oslabljeni tonus sfinktera utječe otežano pražnjenje želuca (njegova atonija ili suženje pilorusa - izlaznog dijela želuca, koja može biti posljedica upale ili malignog oboljenja).

Stanje kada se operativno odstrani cijeli želudac također je popraćeno žgaravicom i izrazitim upalnim promjenama jednjaka. Povišena količina solne kiseline i pepsina uzrokuje žgaravicu, a to je pak redovita pojava kod gastroduedenalnog ulkusa. Isto tako, i vraćanje alkalnoga soka iz duodenuma pogoduje nastanku te pojave. No, različita oboljenja također mogu biti uzrok žgaravice. Na prvom mjestu je hijatalna hernija, kada dolazi do prolapsa želuca u jednjak.

Kao što smo već naveli, ulkusna bolest želuca i duodenuma, koja nije rijetka, manifestira se nizom simptoma, ali i tvrdokornom žgaravicom.  
  
  

ŠTO UČINITI?

  

Liječenje žgaravice vezano je za uzrok. No, postoje neke općenito prihvaćene mjere, kao dijeta bez masnoća, česti i mali obroci, ne piti gazirana pića i ne pušiti te smanjiti čaj i kavu; ne jesti nekoliko sati prije spavanja; ne leći poslije obroka; pokušati spavati s uzvišenim uzglavljem.

Od lijekova se preporuča uporaba onih koji neutraliziraju kiselinu, najbolje kombinacija magnezija i aluminija, lijekova koji oblažu sluznicu jednjaka ili želuca, zatim onih koji snizuju produkciju kiseline, pojačavaju tonus donjega sfinktera jednjaka te lijekova koji pojačavaju pražnjenje želuca.

I na kraju, valja naglasiti da se u pojedinim stanjima koja su patološka, a praćena upornom žgaravicom, pribjegava i operativnom liječenju.

  
Prof. dr. Milivoj Rubinić, dr. med.