LJEKOVITO BILJE
 
 
Najbolja kadulja na svijetu raste na području hrvatskog primorja (od Istre do Dubrovnika) i naših jadranskih otoka.
 
 
KADULJA (Salvia officinalis)
 
Kadulja djeluje na čišćenje krvi, pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz želuca, pa bolesnik ponovno dobiva izgubljeni apetit. Ona ne samo da djeluje protiv upala, nego i liječi sve upale crijeva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih putova. Također utječe na liječenje reume i gihta te čitavog niza nervnih smetnji koje prate ta oboljenja. Ispiranjem čajem od kadulje liječi se bijeli cvijet kod žena.
Kod šećerne bolesti preporuča se piti čaj od mješavine jednakih dijelova kadulje i stolisnika.
ISPIRANJE USTA
Sredstvo za ispiranje usne šupljine i desni priprema se tako da se s pola litre kipuće vode popare tri velike žlice lista kadulje pa se to poklopi i ostavi da odstoji preko noći, a ujutro se procijedi.
STARE RANE
Stare i gnojne rane brzo zarastu ako se ispiru i oblažu odvarom od kadulje. Čim je oblog suh, treba ga ponovno smočiti.
Kadulja stavljena u crveno vino jedno je od najboljih sredstava za pranje nečistih i gnojnih rana.
GRČEVI U ŽELUCU
Protiv grčeva u želucu treba uzeti 10 grama cvjetne grane kadulje, popariti jednom litrom kipuće vode, držati poklopljeno 10 minuta, procijediti i piti - po šalicu (2 dcl) prije jela, 3 puta dnevno.
DRHTANJE RUKU
Kadulja, kuhana u pola vode i pola vina, čisti krv, jača živce i zaustavlja drhtanje ruku. Na 2,5 dcl mješavine vode i vina stavi se jedna čajna žličica lista kadulje.
PREHLADA I GRIPA
Protiv gripe i jake prehlade piju se 2 šalice toplog kaduljina čaja na dan. Čaj se priprema tako da se jedna čajna žličica kadulje popari s 2,5 dcl kipuće vode, drži poklopljeno 15 minuta i procijedi.
KADULJINO VINO
U jednoj litri slatkog bijelog vina moči se 10 dana, uz svakodnevno mućkanje, 80 grama kaduljina lista.
Ljudi nervno rastrojeni i rekonvalescenti trebaju uzimati kaduljino vino - 1 do 3 velike žlice dnevno – poslije jela.
Djelovanje se osjeti već nakon dva sata, a traje i nekoliko dana nakon prestanka uzimanja.
REGULIRANJE ZNOJENJA
Kadulja je, prvenstveno, lijek za reguliranje znojenja. Kod osoba koje se jako znoje ona sprječava znojenje, a kod onih koji se malo znoje pospješuje ga. Za reguliranje znojenja treba piti čaj od kadulje. Jedna čajna žličica lista kadulje popari se s 2,5 dcl kipuće vode, ostavi da odstoji 15 minuta, ocijedi i pije - 3 puta dnevno.
Kaduljin čaj jedno je od najboljih sredstava protiv noćnog znojenja tuberkuloznih bolesnika.
KRASTE I EKCEMI
Kupelji kaduljinim čajem (primijenjene nekoliko puta dnevno) liječe kraste i ekceme.
NAPOMENA
Da jaka eterična ulja ne bi izazvala nepoželjne učinke, nije dobro – ni mnogo, ni dugo, ni često piti kaduljin čaj!
 
 
KAMILICA (Matricaria chamomilla L.)
 
Uz bazgu, kamilica je ne samo najpoznatija, nego i najobljubljenija ljekovita biljka u narodu. Ona je znanstveno najviše istražena ljekovita biljka.
Kamilica cvate od svibnja do kolovoza, a počesto čak i u rujnu. Skupljaju se samo cvjetne glavice, bez peteljki, u lipnju i srpnju. Suši se u hladu, uz dosta cirkulacije zraka.
Kamilica je antiflogistik (djeluje protiv upala) i blag spazmolitik (djeluje protiv grčeva).
Upotreba kamilice kao lijeka vrlo je ra­širena, česta i raznovrsna, i u narodnoj, i u službenoj medicini. Ko­risti se za vanjsku i unutarnju upotrebu.
Svježe dobiveno ulje kamilice vrlo je poznato i cijenjeno.
Danas u svijetu gotovo da nema ni jedne farmakopeje koja ne propisuje cvijet kamilice, niti ljekarne bez kamilice.
KAKO PRIPREMATI ČAJ OD KAMILICE
Kamilica ima svojstvo da organizam čini otpornijim prema mnogim bolestima. Ona se najviše upotrebljava u obliku čaja, čija je priprema vrlo jednostavna, ali, nažalost, većinom pogrešna. Najčešće se griješi u tomu što se za pripremanje čaja koristi nedovoljna, znatno manja količina cvijeta kamilice nego što je potrebno. Druga je pogreška to što se čaj od kamilice kuha, i to najčešće vrlo dugo (zbog mišljenja da će se dobiti jači, odnosno ljekovitiji). Čaj od kamilice, dobiven kraćim ili dužim kuhanjem, može izazvati povraćanje!
Čaj od kamilice priprema se na sljedeći način: u šalicu treba staviti dvije pune jušne žlice cvijeta kamilice i preliti ih s 2,5 decilitra ključale vode, brzo promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji najmanje pola do jednog sata. Nakon toga čaj se procijedi i pije.
Čaj od kamilice vrlo uspješno liječi razne upale kože i sluzokože. U tu svrhu čaj od kamilice koristi se kao sredstvo za ispiranje, za pripremanje obloga te za kupke. Ispiranje čajem od kamilice preporučuje se kod upale očiju, ušiju, nosa, usta, grla, spolnih organa i dr. Vlažni i topli oblozi, kao i kupke od čaja od kamilice, pre­poručuju se u liječenju rana praćenih upalama, zatim opekotina, oteklina, čireva, apscesa, ekcema i drugih upal­nih stanja i procesa na koži i sluzokoži. Kod upalnih ekcema, kao i kod poznatih staračkih ekcema ili kod drugih, stalno vlažnih i veoma teško zacjeljivih rana i krasta, zabilježeni su najbolji uspjesi liječenja kamilicom.
PROTIV BOLOVA U ŽELUCU
Kamilica se pokazala izvrsnim lijekom kod liječenja svih oboljenja želuca i crijeva: kod grčeva u želucu, upale debelog crijeva, proljeva, cri­jevnog katara (enteritisa), katara že­luca, upale želuca (gastritisa), kod prejake želučane kiseline (hiper­aciditeta), nadutosti želuca, kod bolesti jetara, žuči i bubrega, kod čira na želucu i dvanaestercu...
Kod upale želučane sluznice ili čira na želucu i dvanaestercu - treba tri puta dnevno (na prazan želudac) popiti po jednu šalicu nezaslađenog čaja od kamilice.
KOD UPALE OKA ILI UHA
Upala mrežnice oka i upale uha liječe se vlažnim i toplim oblozima od kamilice, a gutljaj čaja kamilice, držan neko vrijeme u ustima, pomaže kod jake zubobolje.
PARNE KUPELJI
Parne kupelji od kamilice vrlo su dobro sredstvo protiv kroničnog kihanja, akutnih i kroničnih upala sluz­nice u nosu i ždrijelu te protiv bronhitisa i upale sinusa.
PROBLEMI S KOSOM
U slučaju oboljenja korijena kose - preporučuje se pranje kose čajem od kamilice. Taj recept znaju naše bake i omiljen je u narodu.
Umjesto da koriste razne kemikalije, osobe koje imaju svjetliju kosu, a žele je još malo posvijetliti, mogu to učiniti pomoću kamilice. U litri vode potrebno je kuhati 10 minuta 100 grama cvjetova kamilice. Zatim čaj treba procijediti, pustiti da se malo ohladi i njime isprati svijetlu kosu. Nakon pranja kose u čaju od kamilice ona će postati svjetlija i sjajnija.
VINO S KAMILICOM
Dodatkom kamilice možete dobiti i izvrsno vino koje poboljšava probavu. U litru (suhog) bijelog vina stavite 100 grama cvjetova kamilice i ostavite da stoji 10 dana. Zatim ocijedite i držite u dobro zatvorenoj boci. Pije se po jedan decilitar poslije jela.
HEMOROIDI
Protiv hemoroida, kod bolova u bubrezima i mokraćnom mjehuru piju se dnevno dvije šalice vrućeg čaja od kamilice, po jedna u podne i navečer.
POBOLJŠANJE APETITA
Za poboljšanje apetita pije se šalica nezaslađenog čaja od kamilice, pola sata prije jela.
 
 
Borislav Ostojić