Ljekovito bilje
 
RUŽMARIN
 
Najčešće se sabiru listovi ružmarina, iako se mogu brati i grančice sa cvijetom i listom.
Cvjetovi se beru u travnju i svibnju, a listovi od proljeća do jeseni.
Čaj od ružmarina jača želudac, otklanja nadimanje, koristi se protiv bolesti bubrega i jetara, reumatizma i vodene bolesti, jača srce, pobuđuje cirkulaciju, jača pamćenje, liječi žuticu i hemoroide. Koristi se kod bijelog pranja, kod neuroze, groznice, tuberkuloze, izostale menstruacije, za liječenje i rast kose te protiv raznih katara crijeva.
Upotrebljava se i kao začin jelima.
 
 
Rosmarinus officinalis L
 
Kupke (kod kožnih bolesti) Za kupke, koje osvježuju i liječe od kožnih osipa i čireva, treba dobre 4 šake ružmarinova lišća kuhati u 5 litara vode - 3 do 5 minuta - zatim procijediti i uliti u kadu, kao dodatak vodi za kupanje.
Koža od te kupke postaje zdrava i lijepa. Čaj za želudac
Čaj od 3 - 4 grama ružmarinova lišća, poparen s 2,5 dcl kipuće vode - vraća tek, liječi od probavnih smetnji, nadutosti trbuha i srčanih smetnji u vezi s tim, nervoze želuca i crijeva te tvrde stolice.
Pije se polovica natašte, a polovica na večer, prije spavanja.

Čaj za želudac
Stvaranje želučanih sokova - potiče čaj od 30 grama lišća ružmarina koji se moči u litri vode 5 - 6 sati, a zatim procijedi.
Pije se dva puta dnevno, prije jela.

Ružmarin je dobar lijek protiv slabokrvnosti, navale krvi u glavu, omaglice, slabosti cijeloga tijela u neurasteničnim stanjima i klonulosti poslije tifusne groznice, gripe, fizičkih i intelektualnih napora.
Za spomenute tegobe koristi se čaj koji se priprema tako da se 5 grama listića ružmarina kuha dvije minute u 1,5 dcl vode i procijedi.
Pije se ujutro i na večer po jedna šalica.
Ako se ružmarinu dodaju još dva listića pelina, onda taj čaj pomaže kod katara crijeva.

Ružmarinovo vino
Dvije jušne žlice ružmarinova lišća i cvijeta treba močiti - 6 dana - u jednoj litri dobrog domaćeg bijelog vina (ili u rakiji lozovači, od 60% alkohola), a zatim procijediti.
Pije se po jedna rakijska čašica (0,3 dcl) ujutro, natašte.
Ružmarinovo vino ili rakija - umiruje srce, pospješuje mokrenje i potiče cirkulaciju krvi. Koristi se kod vodene bolesti, reume, gihta i upale zglobova.
Iste bolesti liječe se i kapljicama koje se dobiju tako da se razrezane grančice ružmarina preliju alkoholom ili maslinovim uljem. Takve se kapljice drže godinama.
Uzima se dva puta dnevno po 6 - 10 kapi na kocki šećera - ako su uljnate, a 20 do 25 kapi - ako su alkoholne.

Stimuliranje cirkulacije krvi
Čaj od ružmarina stimulira cirkulaciju krvi i izlučivanje žuči te samim time pridonosi poboljšanju općeg stanja organizma.
PRIPREMA:
Jednu čajnu žličicu usitnjenih suhih listića ružmarina prelijte s 2,5 decilitra kipuće vode, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta.
Procijediti i piti - nezaslađeno - dva puta dnevno - po jednu šalicu čaja.

Za lakšu probavu
U litri crvenog vina močite - 24 sata - 30 grama suhih (usitnjenih) listića ružmarina. Zatim vino procijedite, ulijte u bocu, dobro začepite i držite u hladnjaku.
Za poboljšanje probave pije se po pola decilitra ružmarinova vina - prije glavnih obroka (doručka, ručka i večere).

Ružmarinovo ulje
Reumatizam - ružmarinovim uljem masirati oboljele dijelove tijela te ih omotati pamučnom tkaninom.
Bolesti želuca i crijeva - uzimati 3 kapi ulja na kocki šećera ili u čajnoj žličici vode.
Astma - udisati ulje, inhalirati ulje s vrućom vodenom parom te uzimati ulje na kocki šećera.
Bolesti srca - uzimati 3 kapi ružmarinova ulja u čaju.
Crvi i gliste kod djece - uzimati 2 kapi ulja u žlici vode - na prazan želudac.
Žutica, epilepsija, zarazne bolesti, prehlada, gripa, giht - uzimati nekoliko kapi ulja u čaju.
Kupka - dodati vrućoj vodi (u kadi) 5 - 10 kapi ružmarinova ulja (djeluje relaksirajuće na čitav organizam).
Ružmarinovo ulje može se dodavati i jelu - kao začin - od jedne do nekoliko kapi - ovisno o količini jela.

 
 
Borislav Ostojić