Ljekovito bilje
 
BOSILJAK
 
 
Ocimum basilicum L.
 
Pradomovina bosiljka je Indija. O starosti uzgajanja i uporabe bosiljka rječito govori podatak da su dijelovi te mirisne i ljekovite biljke nađeni u Egiptu, u faraonskim grobnicama u piramidama iz vremena 3500. godine prije Krista!
U starom Rimu, u vrijeme vladavine Gaja Julija Cezara, rimskog vojskovođe i državnika, bosiljak je bio vrlo cijenjena ljekovita, začinska i ukrasna biljka.
U srednjem vijeku, u XII. stoljeću, svećenici su bosiljak donijeli s Istoka u Europu, gdje se ubrzo udomaćio i danas se mnogo uzgaja u vrtovima, širom svijeta, kao ukrasna, začinska i ljekovita biljka. Ima zemalja gdje se ta stara ljekovita biljka uzgaja i plantažno, za industrijsko dobivanje eteričkog ulja.
Talijanska se kuhinja gotovo ne može ni zamisliti bez bosiljka – kao najpoznatijeg začina.
Bosiljak je jednogodišnja biljka, visine 40 do 60 centimetara. Listovi se nalaze na dugim peteljkama, jajolikog su oblika, ravni ili malo nazupčani. Cvjetovi su bijele, ružičaste ili crvene boje. Cijela biljka, a posebno njeni listovi imaju vrlo jak i ugodan miris, posebno prije i u vrijeme cvjetanja. Cvate od lipnja do kolovoza.
Bosiljak ubran u srpnju, u vrijeme cvatnje, ima veću ljekovitost od onog ubranog u jesen.

LJEKOVITOST BOSILJKA
Listovi bosiljka koriste se kao sredstvo protiv nadimanja, za jačanje želuca i poticanje teka, kod neuroze, psihičkih nemira i nesanice. Ta čudesna biljka može se s uspjehom uzimati kod katara želuca, upale crijeva, kod pojave trovanja u želucu i crijevima, kod želučanih grčeva, povraćanja, kod nadutosti i začepljenja, odnosno lijenosti crijeva. Bosiljak se pokazao korisnim i kod plućnih bolesti, a posebno kod početnih stanja tuberkuloze pluća. Također se uspješno primjenjuje u liječenju mnogih bolesti mokraćnih organa, kod upale bubrega, katara mokraćnog mjehura ili bolnog mokrenja. Čaj od bosiljka, također, povećava mliječnost kod dojilja. Kod bijelog cvijeta, odnosno prekomjernog izlučivanja iscjetka iz rodnice – uslijedit će brzo ozdravljenje ako se primijeni terapija bosiljkom.
Sok iscijeđen iz svježeg lišća bosiljka, nakapan u uho, liječi upalu uha, a svježe lišće, stavljeno u nos, uklanja hunjavicu.
Sjemenke bosiljka, samljevene u prah, koriste se kod bolesti mokraćnih organa, posebno kod upale mokraćnog mjehura. Dovoljno je uzeti na vrhu noža prah samljevenih sjemenki bosiljka i popiti s decilitrom mlake vode, dva do tri puta dnevno.
Bosiljak liječi bolesnu jetru, vodenu bolest i uloge (giht).

PRIPREMA ČAJA OD BOSILJKA
S dva i pol decilitra uzavrele vode preliti jednu do dvije čajne žličice usitnjenih suhih listova bosiljka. Ostaviti 15 minuta, poklopljeno, da odstoji, a zatim procijediti. Pije se, u gutljajima, nezaslađeno (2 – 3 puta dnevno, po jedna šalica). Čaj od bosiljka može se zasladiti medom, ali samo kod plućnih bolesti ili kod kašlja.

ČAJ PROTIV VISOKE TEMPERATURE
Kod visoke temperature uzima se, svaki sat, po jedna velika žlica hladnog čaja od bosiljka. To osvježava bolesnika i smanjuje mu visoku temperaturu.


ČAJ ZA MIRAN I ČVRST SAN
Veliku žlicu svježih listova bosiljka kuhati deset minuta u dva i pol decilitra vode. Ostaviti da odstoji deset minuta. Procijediti i popiti, u gutljajima, nezaslađeno, prije spavanja.

BOSILJAK KAO AFRODIZIJAK
Narodna medicina preporuča uživanje čaja od bosiljka kao sredstvo za pobuđivanje spolnog nagona. Bosiljak djeluje kao afrodizijak, potičući spolnu moć. Osim čaja, u spomenute svrhe, bosiljak se može uzimati i kao začin, odnosno dodatak jelima – salatama, mesu, ribi (svjež ili sušen). Što više bosiljka, to će i spolna moć muškarca biti veća – govori naš narod.

PESTO - UMAK OD BOSILJKA
PESTO je talijanski specijalitet i služi kao temelj za pripremu drugih jela ili kao dodatak (umak) raznim jelima.
Kako pripremiti PESTO?
Jednu vezicu svježeg bosiljka (2 - 4 dekagrama) i četiri česna češnjaka staviti u mužar (ili sličnu posudu) i dobro izgnječiti. Dobivenu smjesu usuti u mikser te dodati 2,5 decilitra djevičanskog maslinovog ulja, sol i samljeveni papar (po ukusu) i miješati dok se ne dobije zelena krema. Zatim dodati deset dekagrama ribanog parmezana i ponovno, u mikseru, dobro izmiješati.
Dobiveni umak - PESTO - može se čuvati (u hladnjaku) nekoliko tjedana. Dodaje se tjestenini, riži, mesu i ribama s roštilja.

 
 
Borislav Ostojić