Ljekovito bilje
 
L O V O R (Laurus nobilis L.)
 
 
Prema nekim mišljenjima – domovina lovora je Mala Azija, odakle se raširio po cijelom Sredozemlju. U starom vijeku lovor je smatran svetim drvom – drvom boga Apolona. Sve što je bilo povezano s bogom Apolonom, bilo je u vezi s lovorom. I na starom kovanom novcu Apolon je prikazan s vijencem lovorike na glavi. Rimski vojskovođe, kad bi se vraćali s ratnih pohoda – ulazili su u Rim ovjenčani lovorovim vijencem.
Lovor je zimzeleno drvo (visoko do 8 metara).
Sveti i slavni lovor raste kao divlja, ali i kao kultivirana biljka u svim zemljama Sredozemlja. U Hrvatskoj ga ima duž obale Jadrana, od Konavala, preko Dalmacije, naših otoka i Kvarnera do Istre. Uspijeva, nešto rjeđe, i u kontinentalnom dijelu naše domovine. Prisustvo lovora u našim krajevima – još od davnine – potvrđuju i nazivi nekih naših mjesta (Loborika, Lovran).
Neke zemlje (Italija, Grčka, Španjolska) ostvaruju izvozom lovorovog lista znatne devizne prihode. I kod nas (u Dalmaciji) lovor se (kao začinska biljka) proizvodi za tržište.
Lovorov list i plod koriste se kao lijek i začin, a lovorovo ulje isključivo u ljekovite svrhe. List sadrži eterično ulje, škrob, gorke supstancije i tanin, a plod eterično ulje, masno biljno ulje, škrob i šećer.
Lovor ima antiseptično djelovanje, jača apetit, poboljšava probavu, sprječava vrenje u crijevima i pomaže izbacivanje nagomilanih plinova u crijevima. Također je dobar kao sredstvo za iskašljavanje. Koristi se u liječenju kroničnog bronhitisa, prehlade, gripe i reumatizma.
Listove treba brati kad su posve razvijeni i kožasti, jer mlađi sušenjem obično pocrne. Suše se na zraku i u sjeni. Plodovi, malene crne bobice, beru se kad su posve zrele. Iz svježih bobica dobiva se ulje – zelena, zrnata, maziva masa aromatična mirisa.
 
 
Lovor kao začin
 
U vrijeme naših (pra)baka lovorovo lišće mnogo se više koristilo u kuhinji nego li danas. Lovorov list dodaje se pečenkama, umacima, kiselom kupusu, ribljim marinadama, kiselim krastavcima i paprikama, tikvama ili cikli. Miris lovorovog lista dobro pristaje svim jelima i teško da bi se našlo neko jelo kojem bi lovor mogao pokvariti okus. Dakako, lovor se jelu ne dodaje samo zbog ugodna mirisa, već i radi poboljšanja probave. Danas je gotovo zaboravljen običaj da se u jaku masnu mesnu juhu stavlja lovorov list (radi poboljšanja apetita).
Lovorov list neizostavan je začin kod pripreme divljači.
Kad stavljate lovorov list u neko jelo (za četiri osobe), nemojte pretjerati u količini. Stavite jedan do dva veća ili do tri manja lista, kako jelo ne bi postalo previše gorko.
Vanjska primjena lovorovog ulja te lovorovog lista i ploda kao začina može kod nekih osjetljivijih osoba izazvati alergiju!
 
 
Lovorovo ulje
 
Lovorovo ulje primjenjuje se isključivo izvana. Vrlo je prikladno za masažu. Omekšava potkožne čireve i čvoruge. Ljekovito je protiv raznih kožnih osipa, bolova u mišićima, kod nategnutih mišića i uganuća zglobova te reumatizma.
 
 
Mast protiv reumatizma (stari mediteranski recept)
 
Dobro zgnječite 20 grama svježih (zrelih) bobica lovora (u drvenom ili porculanskom mužaru) pa ih kuhajte 15 minuta u litri kipuće vode. Dobiveni sok procijedite kroz platnenu krpu i ostavite da se ohladi.
S površine pokupite lovorovo ulje i pomiješajte ga sa žličicom (neosoljene) svinjske masti (od rastopljenog sala). Dobro izmiješajte i čuvajte u staklenoj ili plastičnoj posudici.
Mast pripravljena od lovorovog ulja odličan je preparat za ublažavanje ili otklanjanje reumatskih tegoba, kod bolova u mišićima i zglobovima.
 
 
Čaj protiv gripe i bronhitisa
 
Tri usitnjena svježa lovorova lista kuhajte 10 minuta u dva i pol decilitra vode. Ostavite da odstoji (poklopljeno) 10 minuta. Procijedite, dodajte žlicu limunova soka i dvije žličice meda.
Kod gripe ili bronhitisa pijte dva do tri puta (po 2,5 dcl) čaja od lovorova lista.
 
 
Tinktura od lovorova lista
 
Sitno narežite 30 grama svježeg lovorova lista, stavite u bocu (šireg otvora) te prelijte s tri decilitra rakije (jakosti od najmanje 60 posto alkohola). Držite dobro začepljeno 10 dana (na toplom mjestu). Zatim ocijedite.
Iscrpina od lovorova lista odličan je lijek kod nategnuća tetiva, bolova u mišićima, nategnuća mišića, reume, uganuća zglobova te kod uzetosti udova.
 
 
Borislav Ostojić