ČUDESNI ČEŠNJAK (Allium sativum L.)
 
 
Češnjak je podrijetlom iz centralne Azije, a odatle je prenesen u brojne zemlje širom svijeta. U starom Egiptu cijenjen je kao sveta biljka i bio poznat već prije 3.000 do 4.000 godina. U Hrvatskoj se češnjak uzagaja u svim njenim dijelovima.
Ljekovitost češnjaka poznata je od davnine, za njega su znali stari Egipćani, Hebreji, Grci i Rimljani. Češnjak snižava kolesterol i lipide u krvi, odlično je sredstvo protiv amebne dizenterije, tifusa i nekih drugih infektivnih bolesti. Izvrsno djeluje kod visokog krvnog tlaka i arterioskleroze, ubija bakterije u debelom crijevu i neutralizira otrove u organizmu.
Gotovo da i nema kuhinje koja ne poznaje češnjak kao začinsku biljku.
Ipak, kod uzimanja češnjaka treba biti oprezan jer, uživan u većim količinama, može izazvati proljev, povraćanje i upalu bubrega.
 
 
Tinktura od češnjaka za dobro zdravlje i dug život
 

1. varijanta
*U bocu od jedne litre staviti 35 dekagrama samljevenog češnjaka pa zatim naliti (do pred vrh) rakije prepečenice, dobro začepiti i staviti na sunce da odstoji 15 dana.
Nakon 15 dana tinkturu procijediti i započeti s terapijom.
1.dan - prije ručka - u čaši mlake vode - uzeti 2 kapi tinkture.
2.dan - prije ručka - u čaši mlake vode - uzeti 3 kapi tinkture.
Svakog sljedećeg dana uzimati po jednu kap tinkture više (4, 5, 6, 7...), dok se ne dostigne količina od 25 kapi.
Nakon dana u kojem se uzme 25 kapi češnjakove tinkture, sljedećeg dana količina se smanji za jednu kap, odnosno uzmu se 24 kapi tinkture u čaši mlake vode, također prije ručka.
Češnjakova tinktura pije se sve dok se ne dođe do količine od 2 kapi.
Može se ponavljati nekoliko puta u godini, sa stankom od nekoliko tjedana.
2.varijanta
U svijetu je vrlo popularan recept starog kineskog homeopatskog lijeka, pronađen 1971. godine u ruševinama tibetanskog samostana i preveden (s glinenih tablica) na sve glavne jezike svijeta i približen medicini prošloga stoljeća. Recept je pronašla stalna ekspedicija UNESCO-a.
Pretpostavlja se da se radi o receptu zapisanom približno dvije do tri tisuće godina prije Krista.
Priprema:
*Dobro očistiti i isprati 350 grama češnjaka i dobro ga zgnječiti u mužaru, tučkom od drveta ili gline. Dobivenu smjesu staviti u tri decilitra 90 postotnog alkohola, čvrsto zatvoriti posudu i čuvati 10 dana na prohladnom mjestu. Zatim procijediti kroz krpu i ostatak dobro iscijediti.
Za dva do tri dana započeti terapiju, uzimajući tinkturu češnjaka s pola decilitra mlijeka sobne temperature – prema sljedećoj shemi:

 

 

 

 

 


Nastaviti uzimanje lijeka – tri puta dnevno po 25 kapi – sve dok se ne potroši cijela količina.
Preporuka:
Ponoviti liječenje nakon pet godina.
Navedena terapija tinkturom češnjaka oslobađa organizam masnih i vapnenastih naslaga, poboljšava razmjenu tvari u tijelu te povećava elastičnost krvnih žila, sprječava infarkt, sklerozu, stenokardiju, apopleksiju (izljev krvi u mozak) i stvaranje tumora. Otklanja šum u glavi, poboljšava vid.
Pri točnom pridržavanju uputa za terapiju – pomlađuje organizam.

 
 
Češnjak u vinu
 
*Samljeti tri glavice češnjaka i staviti ih u pola litre bijeloga vina pa ostaviti da odstoji 7 dana. Smjesa se ne cijedi, a prije uporabe dobro se promućka.
Nakon sedmog dana uzimati svako jutro, prije doručka, po jednu žličicu te smjese.
Efekt te terapije sličan je kao kod uzimanja tinkture češnjaka.
 
 
Borislav Ostojić