MLADI I ZARAZNE BOLESTI
 
 
Tuberkuloza je teška zarazna bolest, koja obično zahvaća pluća, ali može zahvatiti bilo koji organ u tijelu. Tuberkuloza se širi putem zraka (prilikom kašlja). Nakon zaraze, bolest se ne razvija odmah, te osobe su izvor zaraze. Djeca se zaraze od odraslih.
Tetanus je teška bolest uzrokovana toksinom (otrovom) bakterije tetanusa. Bakterija se nalazi u tlu, a u organizam dolazi preko rana na koži. Tu se nastanjuje i razmnožava te luči toksin. Toksin uzrokuje grčenje mišića u čitavom tijelu i može dovesti do smrti.
Pertusis (hripavac) počinje kao obična prehlada. Kasnije se pojavljuju teški napadi kašlja. Djeca mogu ostati bez zraka. Može dovesti do upale pluća, oštećenja mozga i smrti.
Difterija se prenosi kapljičnim putem. Uzrokuje debeli sloj naslaga na stražnjoj stijenci ždrijela. Izaziva poteškoće u disanju, paralizu i smrt.
Poliomijelitis (dječja paraliza) virusna je bolest uzrokovana poliovirusom. Virus uzrokuje paralizu mišića. Onemogućeno je pomicanje ruku i nogu. Paraliza može zahvatiti i mišiće disanja i na taj način uzrokovati smrt. Kod većine bolesnika ostaju posljedice: oni ostaju invalidi za cijeli život.
Ospice (morbilli) su virusna je bolest. Virus izaziva karakterističan osip po tijelu, kašalj, curenje iz nosa, visoku tjelesnu temperaturu. Budući da za samu bolest nema lijeka, a u nekim slučajevima može i završiti smrću, važno je cijepljenje djece protiv ospica.
Parotitis (zaušnjaci, mumps) također je virusna bolest. Virus ponajprije zahvaća žlijezde slinovnice, izazivajući njihovo povećanje, a uglavnom zahvaća zaušne žlijezde. Virus može zahvatiti i ostale organe, kao što su središnji živčani sustav, testisi, gušterača, te može dovesti do gluhoće, meningitisa, neplodnosti, pa čak i do smrti.
Rubeola je također virusna bolest. Virus izaziva osip, blag porast temperature i artritis (kod žena). Posebno je opasno ako se trudnica zarazi virusom jer može nastupiti pobačaj ili se dijete može roditi s teškim tjelesnim oštećenjima.
Hepatitis B je zarazna virusna bolest jetara. Najčešće se prenosi spolnim putem, ali može i preko krvi, te u trudnoći s majke na dijete. Virus zahvaća jetra, izaziva slabost, mučninu, gubitak apetita, rijetko žuticu. Mogu se razviti ozbiljne komplikacije, kao što su ciroza jetara ili rak jeatra.
 
 
Marija Hegeduš-Jungvirth, dr.med.