ELEMENTI U TRAGOVIMA - ŽELJEZO

  

Željezo (Fe) je esencijalni element, bez kojega se ne može odršati zdravlje. Važan je sastavni dio hemoglobina (Hb), također i respiratornih i drugih enzima. Dolazi u prirodi kao dvovaljani fero-oblik i trovaljani feri-oblik.

Glavni prirodni izvori željeza u hrani jesu iznutrice, meso, jaja, lisnato povrće i mahunarke. U mlijeku ga ima 0,1 mg%, u sirevima od 0,1 (žerve-gervais-sir) , do 0,7mg% , ("čedar"-cheddar-sir). U mesu se kreće od 1,53 mg%, a u iznutricama od 5 mg% (svinjski bubrezi), do 21 mg% (svinjska jetra), još više u krvi (38 mg%). U raznim ribama količine se kreću od 0,6 mg% (škampi) do 2,8 mg% (inčun ili brgljun), a oko 6-8 mg% u dagnjima i kamenicama. U jajima ga ima najmanje u kokošjem (2 mg%), a najviše u purećem (4,1 mg%). U mahunarkama se količina Fe kreće od 5,4 (suhi grašak) ,do 8,4 mg% (suho sojino zrno). Među šitaricama šeljeza najviše ima u pšeničnom zrnu i brašnu (oko 4 mg%).  

Ipak su najbogatiji izvori željeza pšenične mekinje s 12,9 mg%. Među povrćem ga najviše ima u peršinu (10 mg%), i to u listu, u špinatu 3 mg%, koliko i u mladom grahu. Najbogatije su željezom sušene gljive sa 28,9 mg%, a najviše ga ima u sušenim listovima peršina, čak 127 mg%!

Dnevna količina željeza normalno se kreće od 1 mg za muškarce, do 2 mg za žene u generativnoj dobi, što se uspješno pokriva uobičajenom dnevnom hranom. Muškarci dnevno gube 0,6, a žene oko 1,7 mg. Hranom se unese oko 10-20 mg, ali se resorbira samo 5.10%.  

Dnevno svaka normalna osoba izluči oko 1 mg Fe, preko stolice, znoja, urina i vlasi. Kako se dnevno resorbira 1 mg, dakle ista količina koja se izluči, u tijelu postoji ravnoteža.

Deficit željeza nastaje kao posljedica kroničnih krvarenja iz probavnog, dišnog ili urogenitalnog trakta, zbog otežane ili onemogućene resorpcije u crijevima (resekcija želuca, crijeva, kronični proljevi), zbog povećanih potreba (graviditet, dojenje, rast) , te zbog nedostatka željeza u hrani. Posljedica deficita je hipokromna anemija. Anemija (idiopatska hipokromna) je uzrokovana manjkom HCI u želucu, jer se željezo bez HC ne može osloboditi iz hrane i pretvoriti u fero-oblik koji sluznica crijeva jedino može apsorbirati. Deficitu željeza pridonosi i manjak bjelančevina.  

Primijenjeno u velikim dozama parenteralno, željezo može izazvati toksične učinke. Normalna koncentracija Fe u serumu odraslih muških osoba kreće se od 16-27, a  ženskih od 14-025 mikrograma/L.  

 

Iz knjige: prof. dr. Roko Živković "Dijetoterapija"