Equisetum arvense L.
 
Poljska preslica
 
Poljska preslica raste po travnjacima, njivama i vinogradima, ali i uz potoke, uz nasipe i po zapuštenom tlu, sve do visine od 1 500 metara. Cvate u svibnju i lipnju, a bere se u ožujku i travnju, prije nego što joj truske dozriju. U medicinske svrhe upotrebljavaju se samo sterilne, granate stabljike bez cvjetnih klasova, čije su grane vrhovima okrenute prema gore.
 
 
U Japanu je poljska preslica vrlo popularno jestivo divlje povrće. Mladi izdanci poljske preslice mogu se pržiti na ulju (poput šparoga) i s dodatkom jaja raditi «fritaje», a također se mogu konzervirati u octu. U Europi je jestivost poljske preslice vrlo slabo poznata.
Preporuka: čaj od preslice treba piti uvijek bez šećera. Čaj za bubrege i mokraćni mjehur
Čaj, koji rastvara pijesak i kamence u bubrezima i mokraćnom mjehuru, uklanja bolove pri mokrenju i krv iz mokraće, priprema se tako da se jedna velika žlica mješavine jednakih dijelova PRESLICE i BOROVICE (Fructus juniperi) s malo pelina kuha 5 minuta u 2,5 dcl vode, zatim se to ostavi da odstoji poklopljeno još 15 minuta i onda procijedi. Popije se dva decilitra odmah, a ostatak svaki sat po jednu veliku žlicu.

Čaj protiv noćnog mokrenja u postelju
Protiv noćnog mokrenja u postelju treba jednu veliku žlicu mješavine od jednakih dijelova preslice i kantariona kuhati 10 minuta u 4 dcl vode i zatim procijediti. Pije se po jednu šalicu (2 dcl) ujutro i navečer. Večerati treba suhu hranu.
Isti čaj potiče izlučivanje nezdravih sokova u organizmu, čisti krv, liječi od neuroze, koristi protiv debljanja, kod raznih bolesti metabolizma, upale porebrice, vodene bolesti, vrbanca, tifusa, povećanih krajnika i slabokrvnosti, olakšava izlučivanje pijeska i kamenca iz bubrega i mokraćnog mjehura.
Upala grla i krajnika
Protiv upale grla, krajnika i zubnog mesa, protiv fistula i izraslina (polipa) na nepcu i u grlu - dobro je 150 grama suhe preslice popariti jednom litrom kipuće vode pa time, kada se ohladi, grgljati i ispirati usta i grlo.
Isto sredstvo služi i za ispiranje starih gnojnih rana i pripremanje mlakih obloga za kožne lišajeve i lupus.
NAPOMENA!
Budući da je preslica, zbog velikog postotka silikata u sebi, jako tvrda, treba je prije uporabe močiti 6 sati u hladnoj vodi. U istoj se vodi zatim 15 minuta kuha, nakon toga ostavi da poklopljena odstoji daljih 15 minuta pa se procijedi i pije.
Zahvaljujući kremenoj kiselini, preslica pomaže protiv tuberkuloze i krvarenja unutarnjih organa, pojačava mineralizaciju i ubrzava rast vezivnog tkiva i stanica koje uništavaju zarazne klice.

Arterioskleroza i visoki krvni tlak
Protiv arterioskleroze i visokog krvnog tlaka treba kuhati dvije velike žlice mješavine od po 25 grama preslice, češnjaka i lišća breze te 20 grama imele - u 4 dcl vode, 15 minuta, zatim ostaviti poklopljeno da odstoji još 15 minuta, pa procijediti. Taj čaj valja popiti u dva puta, pola ujutro, a pola navečer.

Upala bubrega i visoki krvni tlak
Protiv kronične upale bubrega i visokog krvnog tlaka dobro je 3 velike žlice mješavine od po 40 grama preslice i lišća breze te 20 grama imele - kuhati 10 minuta u pola litre vode. Ostaviti da odstoji preko noći te piti tijekom dana - u pet obroka.

Nadoknađivanje minerala u organizmu
Radi nadoknađivanja minerala u organizmu, 50 grama suhe preslice treba kuhati pola sata u pola litre vode i zatim procijediti. Pije se polovica ujutro, natašte, a polovica navečer, prije spavanja.
Umjesto tog odvara, može se uzeti i po 1 - 2 grama praha od suhe preslice - prije objeda i večere.

Umjesto paste za zube – usitnjena preslica
Kod požutjelih zubi, umjesto neke reklamirane paste za zube, dobro je – jednom tjedno dobro izribati zube usitnjenom stabljikom preslice koju nanesemo na četkicu. Zubi će tako postati bjelji i sjajniji.

 
 
Borislav Ostojić