(Prunus avium L.)
 
T R E Š N J A
 
 
Trešnja je podrijetlom iz Male Azije, a u Europi je uspijevala (kao divlje drvo) još u prapovijesti. Rimljani su prve trešnje vidjeli u Kiresunu (grčkoj koloniji u Maloj Aziji). Prema Pliniju, rimski vojskovođa Lukul trešnje je donio u Italiju 74. godine prije Krista i zasadio ih u vrtu svoga rimskog dvorca.
Za ljekovitost trešnje znali su stari Rimljani. Galenus je preporučivao slatke trešnje protiv zatvora.
Danas se zna da je trešnja mnogostruko ljekovita. Tako se rabe njen plod, peteljke, sjemenke iz koštica i smola koja curi iz kore.
 
 
 
Niskokalorično voće
Trešnja cvate u travnju i svibnju, a plod dozrijeva u svibnju i lipnju. Ima više vrsta trešanja, od sitnijih do velikanki (kakve su, primjerice, one poznate lovranske).
Budući da su niskokalorično voće, trešnje se koriste u mnogim dijetama, naročito kod debljine, srčanih bolesti, oboljenja bubrega, gihta i reumatizma.
Trešnje mogu jesti (u umjerenoj količini) i šećerni bolesnici jer im trešnjina vrsta šećera (levuloza) ne škodi. Kisele trešnje trebaju jesti melankoličari jer ih one aktiviraju i potiču organe na življu funkciju. Kompot od trešanja snizuje temperaturu.
Svježe trešnje preporučuju se tjelesno slabijim i iscrpljenim osobama, a kuhane djeci, starijim osobama i onima s osjetljivim želucem.




Sok od trešanja
Bezalkoholni, sterilizirani sok od trešanja jača srce i oboljele krvne žile. Sok se pravi od zgnječenih trešanja koje se ostave da odstoje preko noći, a ujutro se protisnu kroz lanenu krpu. Na čašu soka doda se pola čaše šećera u prahu, kore od cimeta i nekoliko klinčića. Sve se dobro izmiješa i ostavi 4 dana na suncu (ili toplom mjestu). Zatim se ulije u staklene boce koje se dobro začepe i (okrenute naglavce) spreme u pijesak u podrumskim prostorijama, gdje se sok može očuvati godinama. Pije se tri puta dnevno po čašicu (od 0,5 dcl) – nakon jela – za jačanje srca.

Bubrežni kamenci
Dobro oprane, osušene i sitno izrezane peteljke plodova trešnje, kuhane u vodi dvije minute, procijede se i piju kao čaj protiv upale bubrega, za otapanje bubrežnih kamenaca i čišćenje mokraćnih putova te za pospješenje obilnijeg mokrenja.
Peteljke plodova trešnje pomažu u navedenom slučaju – kad zataje sva druga sredstva.

Kamenci i pijesak u mokraćnom mjehuru
Kod kamenca i pijeska u mokraćnom mjehuru pomažu koštice divlje trešnje. Te koštice valja istući u mužaru i preliti alkoholom (96 postotnim). Zatim bocu s tim pripravkom treba dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji 10 dana.
Nakon toga uzima se jedanput dnevno po 5 – 10 kapi rastvorenih u malo vode.
Impotencija
Protiv muške impotencije pije se čaj od peteljki plodova trešnje. Uzme se 30 grama izrezanih peteljki i kuha dvije minute u litri vode. Zatim se procijedi i pije tri puta dnevno (poslije jela) – po 2,5 decilitra.
Trešnjin čaj rastvara sluz u bronhima i olakšava iskašljavanje.

Perut
Smola koja teče iz ozlijeđene (zarezane) kore trešnje rastopi se u kvalitetnom (nerazrijeđenom) vinskom octu i njom se masira vlasište i tako odstranjuje postojeća perut.
Istim octom, s trešnjinom smolom, odstranjuje se šuga s kože.

Čišćenje organizma
Jedan do dva dana valja jesti samo trešnje ili piti iz njih svježe iscijeđen sok. Navedeno je izvrsna i djelotvorna terapija za čišćenje organizma od svih štetnih tvari, naročito toksina. Takvu terapiju dobro je primijeniti baš pred kraj proljeća, na prijelazu u ljeto, bez obzira na to kako se osjećali.

Protiv gihta
Jedite tri puta dnevno, poslije jela, po 40 dekagrama trešanja.

Za bolji rad jetre i organa za probavu
Peteljke trešnje (30 do 50 grama) prelijte litrom hladne vode i ostavite da odstoji 12 sati. Zatim kuhajte nekoliko minuta pa prelijte preko cijelih plodova trešnje ili jabuke. Ostavite da odstoji 20 minuta i procijedite kroz gazu.
Odvar valja piti 4 do 5 šalica dnevno.
Taj napitak preporučuje se bolesnim, ali i zdravim ljudima, za poboljšanje mokrenja, što rezultira boljim radom jetre, želuca i bubrega.

Trešnja u kozmetici
Ljekovito djelovanje peteljki i ploda trešnje koristi se i za pripremu maski za otklanjanje podočnjaka te njegu i oživljavanje suhe kože.
Protiv podočnjaka – 30 do 50 grama peteljaka trešnje prelijte litrom hladne vode i ostavite da odstoji 12 sati. Nakon toga sve kuhajte nekoliko minuta. Procijedite i mlako koristite za obloge.
Kod suhe kože dobro pomaže iscijeđeni sok trešanja ili samo zgnječene trešnje. Zgnječene trešnje izravno se nanose na lice, a sokom se dobro namoči lanena krpa. Nakon 20 minuta spomenute maske, lice se ispere blagim (mlakim) čajem kamilice ili mlakom vodom.

 
 
Borislav Ostojić