SVECI - ZAŠTITNICI OD BOLESTI U NAŠOJ MEDICINSKOJ TRADICIJI

 

 
IVAN NEPOMUK 16. svibnja
Bolesti usta i jezika, zaštitnik od utapanja
 

Johan Mathisas Leinter(?). Sv. Ivan Nepomuk. Drvo, polikromirano, pozlaćeno, 1739. Franjevačka crkva sv. Ivana Krstitelja, Varaždi

Rođen je između 1340. i 1350., u Pomuku, u blizini Plzena u Češkoj. Osnovnu naobrazbu stječe u cistercitskom samostanu, a zatim nakon studija u Padovi, obnaša razne crkvene dužnosti i postupno napreduje od mladog klerika u Pragu do vikara praške nadbiskupije. Zastupajući 1393. svog nadbiskupa u razmiricama s kraljem Vaclavom IV., Ivan biva uhićen, mučen, ubijen i bačen s Karlova mosta u Vltavu. Sahranjen je u katedrali sv. Vida u Pragu.Prema legendi koja je nastala u vezi s njegovim mučeništvom i smrti, budući svetac stradao je zato što ljubomornom kralju nije htio otkriti grijehe koje mu je, navodno, bila povjerila lijepa, od kralja dvadesetak godina mlađa kraljica Sofija. Torturi je, navodno, bio nazočan i sam kralj, koji ga je svakodnevno izazivao plamtećom bakljom. Ne uspjevši od mučenika izvući niti jednu riječ, kralj ga dade smaknuti na krajnje okrutan način. Nakon što je izdahnuo, njegovo vatrom ožeženo mrtvo tijelo bi svezao u krug tako da su mu ruke bile na leđima, a presavijene noge odostraga privezane za vrat. U tom položaju budući svetac bi javno prenesen do glavnog mosta na Vltavi i bačen u vodu. Prema jednoj legendi, nemalo zatim nad vodom se pojavio svijetleći znak i pokazao put do svečeva tijela, a prema drugoj, čak je i Vltava nakratko stala i presušila te vjernicima predala tijelo koje će biti kasnije sahranjeno u praškoj katedrali. Prema istoj legendi, tijekom njegove sahrane, u nazočnosti brojnih vjernika iz Praga i okolice, zbilo se nekoliko nerazjašnjivih događaja i čudotvornih ozdravljenja - dovoljno da se nadaleko proširi glas o svetosti praškog mučenika.

Svecem će biti proglašen 1729. godine. Štuje ga se kao zaštitnika ispovjedne tajne jer je zbog nje platio glavom, mostova jer je s jednoga bačen te od poplava i od utapljanja. Glas zaštitnika od bolesti usta i jezika steći će iz dva razloga: prvi je asocijacija s mučeništvom (ispovjednu tajnu zadržao je stisnutih usta, koja mu pred smrt okrutno rastvoriše komadom drveta). Druga zanimljivost zbila se 1719. kada su, otvorivši mu grob, među semnim ostacima, kao i kod sv. Antona Padovanskog, pronašli potpuno sačuvan jezik.

 
 

ANASTAZIJA 15. siječnja
Glavobolje i bolesti u grudima

 


U nas znana kao Stošija, Stažija, Staža, Stajka, Nasta, sveta je Anastazija prema legendi Rimljanka, djevica, udovica i mučenica iz doba Dioklecijana. Udavši se preko volje za rimskog patricija Pubija, odlučila je ostati djevicom, na što je uvrijeđeni muž zatvara u kućnu tamnicu. Teške trenutke koje tu provodi ublažuje joj pismima podrške i ohrabrenja budući mučenik i svetac Krizogon (Krševan). Nakon smrti muža, sa skupinom sljedbenika prati Krševana do njegove mučeničke smrti u Akvileji. Put je zatim vodi u Sirmij, odakle se upućuje prema Solunu i ponovo vraća u Sirmij. Zbog pomaganja zatočenim kršćanima i ustrajnosti u svojoj vjeri, na koncu bi i sama uhićena i 25. prosinca 304. mučenički umorena na lomači, na otoku Palmariji kod Rima. Kasnije će biti sahranjena u Sirmiju, da bi u 5. stoljeću njene relikvije bile prenesne u Carigrad, a oko 804. zadarski biskup sv. Donat donosi ih u Zadar i pohranjuje u crkvi koja od tada nosi njeno ime.
U razmjerno bogatoj ikonografiji, s povijesnomedicinskog motrišta zanimljivi su prikazi sv. Anastazije s balzamarijem, tj. posudom s pomastima za balzamiranje usmrćenih mučenika. Vjerujući da oslobađa od otrova, Grci je nazivaju pharmakoyltria, za razliku od Slavena za koje je uzorešiteljnica, jer pomaže zatvorenicima i oslobađa ih od okova. Budući da se njeno mučeništvo poklapa s Božićem, u nekim se krajevima uvriježilo vjerovanje da je sv. Anastazija bila primalja pri Isusovu rođenju, pa joj na slikama u ruke stavljaju škare, koje će kasnije Svetici pribaviti i epitet zaštitnice cenzure tiska. Uz to, nerijetko ju prizivaju bolesnici s glavoboljama i bolestima u grudima.
Premda se u Rimskoj crkvi sv. Anastazija službeno časti na Božić, želeći joj posvetiti posebnu pažnju, u Zadru i Srijemu svojoj svetici iznimno posvećuju 15. siječnja.

 
 
Doc. dr. sc. Ante Škrobonja , dr. med.