naše zdravlje
 
KUPINA
 
 
Gotovo da i nema europske zemlje u kojoj kupina ne raste kao samonikla biljka (uz šume i grmlje, po šumama i ravnicama te naročito na zapuštenim zemljištima) jer se brzo razmnožava. Ipak, može se reći da kupine nema tamo gdje je namjerno iskorijenjena i na njenom se mjestu nalaze kultivirane biljke.
I širom Hrvatske raste kupina, najčešće kao samonikla biljka. Međutim, kao u Engleskoj i Americi, gdje se kupina uzgaja u vrtovima (poput malina i jagoda), i u našoj zemlji (primjerice, u okolici Varaždina) neki poljoprivrednici okušali su se u uzgajanju vrtnih kupina.
Samonikle kupine od vrtnih su manje, ali slađe i imaju nešto drukčiju aromu i okus.

Za ljekovitost kupine zna se odavno
Starorimski povjesničar Plinije uočio je ljekovita svojstva kupine i njeno djelovanje na upalne procese u ustima i organima za probavu.
Grčki liječnik Dioskorid preporučivao je kupinu za liječenje organa za probavu, kod stezanja maternice, za smirenje bolova kod hemoroida te za zacjeljivanje rana i čireva.
Liječnik Matioli (1570.) tvrdio je (a iskustvo mu je to potvrđivalo) da korijen kupine kuhan u vinu ili usitnjen u prah rastvara bubrežni kamenac.
Sv. Hildegarda je u srednjem vijeku pripisivala kupini ljekovita svojstva i preporučivala je za liječenje kašlja, migrene, zubobolje i protiv unutarnjih krvarenja.

Ljekovita – od korijena do ploda
Iako se mnogi vole sladiti ukusnim kupinama, malo ih zna koliko je ljekovita ta biljka. Naime, od kupine su ljekoviti njeni listovi, cvjetovi, korijen i plod.
Mladi zeleni listovi (bez lisne drške) i cvjetni vrhovi kupine beru se u lipnju i srpnju (samo s vrhova stabljike i po suhom vremenu). Listove kupine valja sušiti u tankom sloju kako bi sačuvali lijepu zelenu boju. Zreli plodovi kupine beru se u kolovozu i rujnu, a korijen se iskapa u veljači i ožujku. Korijen kupine valja sušiti u hladu, na zračnom mjestu.
Zagovarači zdravog načina života preporučuju jesti samonikle kupine u velikim količinama jer djeluju umirujuće, a poboljšavaju i probavu.
Listovi kupine koriste se za pripremu čaja od kojeg se prave oblozi za liječenje podbuhlosti lica i očiju.

Obilje minerala i vitamina
U plodu kupine ima obilje minerala i vitamina: kalija, fosfora, magnezija, klora, kalcija, sumpora, natrija, željeza, bakra i joda te vitamina – karotena (provitamina A), vitamina B1, B2, B5, B6 i, najviše – vitamina C.
Zanimljivo je istaknuti da u listu kupine ima više vitamina C nego u zrelom plodu (u 100 grama lista ima 125 miligrama posto vitamina C, a u zrelom plodu, u istoj količini, samo 24 miligrama posto).
Kupinov sok, svježe iscijeđen, bez dodatka šećera, sadrži vrlo malo kalorija (čak manje nego svježa cjelovita kupina).

Kako pripraviti kupinovo vino
Uzmite četiri kilograma zrelih (i zdravih) kupina i dobro ih zgnječite. Priredite kilogram šećera. U čistu staklenku (širokog grla) stavljajte red zgnječenih kupina pa red šećera i tako redom – sve do vrha. Zatim staklenku s kupinama i šećerom držite na toplom (danju, po mogućnosti, na suncu) tjedan dana.
Nakon tjedan dana dobiveni sok procijedite kroz gazu i ulijte u manje boce (0,75 litre). Boce nemojte napuniti do vrha kako bi kupinovo vino moglo vreti. Poslije tjedan dana kupinovo vino ponovno procijedite i boce (ne zatvarajući ih) omotajte pamučnom krpom. Na kraju, nakon 15 dana, provjerite je li vrenje završilo i boce zatvorite plutanim čepom.
Za slabunjavu djecu i rekonvalescente kupinovo vino može se pripraviti na sljedeći način: u veću staklenku stavi se dva kilograma zrelih kupina i pola kilograma šećera. Sve se dobro izmiješa i ostavi na toplom (ili na suncu) 20 dana. Svakog drugog dana smjesu valja dobro promućkati.
Nakon 20 dana kupinovo se vino ocijedi, ulije u čiste boce od pola litre i začepi plutanim čepom.

Protiv niskog krvnog tlaka
U bocu s litrom kupinova vina stavite dvije žlice sitno narezanih listića ružmarina, dobro zatvorite i ostavite stajati 10 dana. Nakon toga kupinovo vino procijedite kroz gazu.
Taj pripravak pije se – kod niskog krvnog tlaka – dva decilitra poslije jela.
Dobro je znati: niskotlakašima se, također, preporuča (poslije jela) pojesti 4 dekagrama oljuštenih lješnjaka.

Za liječenje debljine
Savjet: tri puta dnevno – kroz deset dana uzastopno – valja piti (poslije jela) po dva decilitra kupinova vina. Osim za smanjenje tjelesne mase (naročito masnog dijela), kupinovo vino koristi se i za liječenje slabokrvnosti. Također dobro djeluje protiv stresa jer umiruje.
 
 
Borislav Ostojić