Proširene vene
 
PLAVE VIJUGAVE KVRGE
 
Proširene vene najčešće su vaskularno oboljenje nogu. Procjenjuje se da od toga oboljenja pati petina čovječanstva. Operacije proširenih vena spadaju među deset najčešće izvođenih operacija u bolnicama.
 
 
Problem proširenih vena više pogađa žene, a često je praćen pojavom vidljivo istaknutih mrežica kapilara, laganim oticanjem nogu, osjećajem težine u nogama, bolovima i grčevima. S vremenom proširene vene postaju veće i brojnije, tako da teškoće mogu varirati od blagih promjena, više estetskih nego zdravstvenih, pa sve do podljeva, upala i rana koje teško zarastaju.
 
 
Teške noge
 
Uzroci od kojih 10–20% stanovnika pati od proširenih vena jesu: genetska predispozicija, prekomjerna tjelesna težina, dugo sjedenje ili stajanje, nedostatak tjelesne aktivnosti, hormonalne promjene tijekom puberteta, trudnoće ili menopauze, pretjerano izlaganje suncu, pogotovo kod ljudi svijetle boje kože. Naslijeđe određuje kakve ćemo vene imati tijekom života. Ako je jedan roditelj imao proširene vene, mogućnost obolijevanja kod djece je 70%, a ako su oba roditelja imala proširene vene, rizik raste na više od 80%. Bijelci su podložniji tim bolestima, a rizik uvećavaju zanimanja vezana za dugotrajno stajanje.
Proširene vene najčešće se javljaju na nogama. Bolest ne prate teški simptomi, pa se većina javlja liječniku u poodmaklom stadiju, kada su se već pojavile komplikacije. U početku se javlja blag zamor i osjećaj težine u nogama, jer je protok krvi kroz proširene vene sporiji od normalnog. Ženama tegobe pogoršavaju hormoni prije ili tijekom ciklusa. Kako bolest odmiče i postaje kronična, koža na kritičnim mjestima mijenja boju: isprva je modra, potom sve tamnija, javlja se svrab i otok, a onda, najčešće na unutrašnjoj strani potkoljenice, i rana ili grizlica. Modri tragovi bolesnih vena ne samo da narušavaju izgled nogu, nego su i ozbiljan zdravstveni problem, koji može ugroziti i život. Kod površinski proširenih vena može se javiti tromboflebitis (stvaranje ugruška krvi oko koga se kasnije razvija upala u samom zidu vene i u okolini). Tromboza dubokih vena može izazvati plućnu emboliju i smrt. Ako je zahvaćena donja šuplja vena, svaki drugi bolesnik u smrtnoj je opasnosti.
 
 
Barem ublažiti tegobe
 
Venska gangrena posljedica je neliječene tromboze u dubokim venama. S liječenjem je najbolje započeti kada se pojave prvi problemi. Konzervativno liječenje podrazumijeva nošenje elastičnih čarapa ili zavoja i upotrebu lijekova i masti. Takav način liječenja ne može dovesti do izlječenja, ali ublažava tegobe i, ako se disciplinirano provodi, usporava razvoj bolesti. Druga je metoda skleroziranje vena, koja se može primijeniti samo u određenim situacijama.
Kada je riječ o venskim grizlicama, one se liječe isključivo kirurškim putem. Nema narodnog lijeka koji može izliječiti proširene vene ili ozbiljne komplikacije. Farmaceutski proizvedene masti samo na određeno vrijeme olakšavaju tegobe. Izlječenje je moguće jedino kirurškim putem, a dopunski preparati pomažu da se smanje tegobe. Najbolji i najpouzdaniji oblik liječenja proširenih vena i bolesti venskog sustava nudi kirurgija. Primjenjuje se u cijelom svijetu, tehnika je usavršena i izlječenje se postiže u više od 80% slučajeva.
Ljekovito bilje koristi se kao dopunska terapija u slučaju proširenih kožnih kapilara i vena manjeg obujma (otoci, bolna napetost nogu, osjećaj topline, krvni podljevi, crvenilo kože, noćni grčevi). Koriste se divlji kesten, neven, kantarion, lipa, kopriva, petrovac, zova, heljda, rastavić u obliku čajeva, a za obloge u upotrebi su masti i kupke na bazi biljaka koje povećavaju diurezu, kao što su breza, peršin, kleka. Aktivne tvari alkaloidi, heterozidi, katran, eterska ulja, masti, oligoelementi stimuliraju cirkulaciju, smanjuju ljepljivost krvnih pločica i napetost nervnog sustava, a najvažnije je da su bez sintetskih tvari, aditiva, konzervansa, emulgatora, stabilizatora i boja.

Savjeti za samopomoć
- Što češće odmarajte noge u povišenom položaju i izbjegavajte dugotrajno stajanje i sjedenje.
- Lagano masirajte noge odozdo prema gore, jer takva masaža pomaže cirkulaciji.
- Nabavite posebne čarape za vene, koje će pritiskom bar kratkotrajno olakšati cirkulaciju.
- Bavite se lakšim sportskim aktivnostima (gimnastika, plivanje, vožnja biciklom, lagano trčanje), ali ne pretjerujte.
- Koristite naizmjenično tople i hladne kupke.
- Koristite mast, kremu ili gel s dodatkom divljeg kestena.
- Smanjite prekomjernu tjelesnu težinu i prestanite pušiti.
- Izbjegavajte saunu i jako sunce.
- Uvijek pažljivo proučite uputstvo svakog lijeka, masti, gela, kreme i obvezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.
 
 
Što su proširene vene
 
Proširene su vene uvećane vene, koje mogu biti boje kože, tamnoljubičaste ili tamnoplave boje, vijugave su i kvrgave, otekle su i razviju se iznad površine kože. Najčešće se pojavljuju na listovima nogu ili s njihove unutarnje strane. Tijekom trudnoće mogu se pojaviti proširene vene u području anusa – hemoroidi.
Kontrakcijom mišića nogu krv se iz nižih dijelova tijela pumpa nazad k srcu. Vene imaju zaliske koji omogućavaju da se krv kreće samo u jednom pravcu, k srcu. Oni sprečavaju da se krv vraća nazad. Ako zalisci postanu slabi, krv se vraća nazad, a to se zove venska insuficijencija. Skupljena krv proširuje vene. U odnosu na ostale dijelove tijela, vene nogu imaju najteži zadatak vraćanja krvi u srce. One trpe velik pritisak koji može biti jači od snage venskih zalistaka. Proširene se vene tijekom vremena uvećaju, stanje se pogoršava i mogu prouzročiti zdravstvene probleme, kao što su:
- izrazita venska insuficijencija, što može uzrokovati stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu izazvati plućnu emboliju i infekciju,
- rane ili ulceracije tkiva i kože oko proširenih vena,
- proširene vene prati osjećaj iritacije, otoci i bolni osip.
 
 
Preventiva
 
Ne može se uvijek spriječiti pojava proširenih vena, ali se može smanjiti pojava novih:
- ako je koža nogu izložena suncu, treba koristiti preparate za sunčanje,
- redovito vježbajte jer pješačenje i trčanje pojačava snagu nogu i cirkulaciju,
- kontrolirajte tjelesnu težinu jer prekomjerni kilogrami pojačavaju opterećenje nogu,
- ne sjedite prekriženih nogu, podignite ih tijekom odmora,
- izbjegavajte pretjerano dugo sjedenje i stajanje,
- ako morate dugo stajati, svakih par minuta premještajte težinu s noge na nogu,
- ako morate dugo sjediti, svakih 30 minuta trebate ustati i prošetati, barem par minuta,
- izbjegavajte tijesnu odjeću koja pritiska struk, prepone ili noge,
- jedite hranu koja nije previše slana, a bogata je biljnim vlaknima, kao što su voće, povrće i leguminoze.
 
 
Problemi s venama na putovanju
 
U avionu, pored ograničenog kretanja, smanjen zračni pritisak i suh zrak djeluju nepovoljno na vene i cirkulaciju krvi.
- Osobe koje imaju problema s venskom cirkulacijom trebaju prije odlaska na put kod svog liječnika provjeriti stanje vena i njihovu cirkulaciju.
- Prije putovanja treba jesti laganu hranu, osigurati dobru probavu i redovito pražnjenje crijeva.
- Ako se putuje automobilom, treba napraviti pauzu više puta, izići iz automobila i razgibati se.
- Prilikom vožnje autobusom ili avionom trebali biste odabrati mjesto blizu prolaza, kako biste imali više mjesta da se mogu ispružiti noge. Trebali biste napraviti nekoliko jednostavnih vježbi: naizmjenično skupiti i ispružiti nožne prste te kružiti stopalima. Izbjegavajte sjedenje prekriženih nogu.
- Za putovanje treba izabrati prozračnu i komotnu odjeću i obuću koja neće otežavati cirkulaciju.
- Treba piti dovoljno tekućine, izbjegavati alkohol i duhan.
- Preporučuje se da obujete čarape s kompresijom.
Liječniku se obvezno javite ako su proširene vene natekle, crvene ili tople na dodir, ako sumnjate da izazivaju probleme u cirkulaciji krvi u nogama ili su blizu zgloba i ako se zbog njih javljaju otoci i rane. Proširene vene operiraju se kada su vidljive i kad se ultrazvukom utvrdi oštećenje venskih zalistaka.
 
 
Mast i kapi za olakšavanje venskih tegoba


Mast se priprema od 20g ekstrakta divljeg kestena pomiješanog sa 60g lanolina.
Premazana mjesta treba prekriti zavojem. Za liječenje hemoroida pije se ekstrakt
divljeg kestena 3 x 20 kapi dnevno, prije jela. Prekida se nakon dva tjedna, a
terapija se ponavlja nakon sedam dana pauze.

Ekstrakt
Desetak svježih i naribanih kestenovih sjemenki zajedno s njihovom korom sipati polako u 2,5 dl vrelog konjaka, čime se uništavaju fermenti i sprečava kvarenje otopine. Kada se ohladi, treba procijediti i profiltrirati.
Drugi je način da se naribani kesten prelije hladnim konjakom, pa se ostavi da stoji u tamnoj boci širokog grla, zatvorenoj staklenim čepom, sedam tjedana, zatim se filtrira. Taj ekstrakt služi za unutrašnju upotrebu. Pije se u obliku kapljica, za liječenje bolesnih vena.
Treći je način da se boca do polovine napuni plodovima, a ostatak dopuni pupoljcima i cvjetovima kestena, pa se sve prelije konjakom i ostavi da stoji 10 tjedana, procijedi se, filtrira i pomiješa s jednakom količinom terpentinskog ulja. Tako se dobiva smjesa za vanjsku uporabu, prije svega za masažu.
 
 
Hemoroidi
 
Hemoroidi su proširene vene završnog dijela debeloga crijeva, veličine su grožđice do zrna grožđa, najčešće samo malo svrbe, ali mogu izazvati i jake bolove i krvarenje, osobito tijekom pražnjenja crijeva. Neke žene prvi put dobiju hemoroide tijekom trudnoće, a oni često nakon porođaja nestanu sami od sebe.
Kupke u toploj vodi mogu donijeti olakšanje. Napunite kadu toplom vodom i sjednite u biljnoj kupki 10 – 20 minuta. Ponovite kupku više puta tijekom dana.
Stavite led ili hladne obloge natopljene hamamelisom (vrsta biljke koja djeluje protuupalno).
Pomažu i kantarionovo ulje, kreme na bazi nevena, kamilice ili propolisa. Ti preparati ne liječe hemoroide, nego olakšavaju simptome bolesti. Koriste se kratko, do 7 dana, jer dugotrajna upotreba može prouzrokovati još jaču upalu.
 
 
Petar Radaković, dr.med.