Promjene na koži i sluznicama tijekom trudnoće
 
«PROLAZNO ULJEPŠANJE»
 
Tijekom trudnoće na koži i sluznicama mogu se očitovati promjene nastale kao posljedica odvijanja specifičnih hormonskih, metaboličkih i imunoloških procesa u trudnica. Neke su od tih promjena fiziološke, a neke patološke naravi. Zato je važno svaku trudnicu upoznati s fiziološkim promjenama kože i sluznica, odnosno promjenama koje prate «normalnu» trudnoću.
 
 
U prvom redu to se odnosi na pojavu pigmentacija i madeža, moguću pojavu žutila kože i svrbeža, na promjene dlakavosti, promjene vlasi i noktiju, promjene vezivnog tkiva, promjene krvnih žila, moguću pojavu edema te na promjene koje nastaju na sluznicama.
 
 
 
Pigmentacije (mrlje)
Pigmentacije (mrlje) na koži predstavljaju jedan od znakova trudnoće i izraženije su kod žena tamnije puti. Lokalizirane pigmentacije najčešće nastaju u predjelu bradavica, spolovila i linee albe (lat., bijela linija) koja prolazi sredinom trbuha i koja postaje linea fusca (lat., tamna linija). Poseban oblik pigmentacija predstavlja melasma ili chloasma (lat. chloasma gravidarum), koja nastaje u trudnoći pod utjecajem hormona (MSH, estrogen i progesteron) i koja se očituje kao plošna, žućkasto-smeđa mrlja smještena iznad gornje usne, na obrazima ili na čelu. Ta vrsta pigmentacije ostaje trajno kod manjeg broja trudnica, ali s vremenom blijedi. Preporučuje se izbjegavati sunčanje i koristiti kreme s visokim faktorima UVA i UVB zaštite za sva područja kože izložena suncu. Dermatolog može, ako je potrebno, provesti liječenje izbjeljivanjem mrlja pomoću 2% do 5% hidrokinona.

Madeži (nevusi)
Potrebno je istaći da u trudnoći mogu nastati novi i brojni madeži (lat. naevus), kao i da se mogu promijeniti oni već postojeći. Iako su u najvećem broju slučajeva ti madeži sasvim bezopasni, kod onih koji se mijenjaju u smislu povećavanja ili neravnomjerne pigmentacije, nužno je javiti se liječniku zbog liječenja, odnosno mogućeg hitnog kirurškog zahvata.

Žutica
U posljednjem tromjesečju trudnoće može se pojaviti generalizirano žutilo kože, većeg ili manjeg intenziteta, koje nastaje zbog fizioloških promjena jetrene funkcije. Nakon poroda nestaje u potpunosti, ali se može ponovno javiti u sljedećim trudnoćama. Uvijek je potrebno isključiti mogućnost pojave patološke žutice.

Svrbež
Svrbež (lat. pruritus) je relativno česta pojava u prvoj trudnoći. Javlja se najčešće na području trbuha, ali može biti i generaliziran. Specifičnog lijeka nema, a može se ublažiti tako da se koža maže uljem (maslinovo ili bademovo), dok u slučajevima teškog oblika liječnik može propisati neki lokalni pripravak (npr. tekući puder s anestezinom). Obično spontano nestaje nakon poroda.

Promjene dlaka, vlasi i noktiju
U trudnoći se može javiti pojačana dlakavost (hipertrihoza), koja može biti osobito izražena na licu, u predjelu bradavica i na donjem dijelu trbuha. Liječenje obično nije potrebno jer navedene promjene brzo i spontano iščezavaju nakon poroda.
U nekih trudnica krajem trudnoće, a kod većine u razdoblju od četiri do dvadeset tjedana nakon poroda, dolazi do ispadanja vlasi manjeg ili većeg intenziteta (koje može dovesti do mjestimičnog potpunog gubitka kose). Dnevno ispada u prosjeku 100 vlasi, najviše za vrijeme pranja i četkanja kose. Ispadanje vlasi traje sve dok se ponovno ne uspostavi faza rasta vlasi, što traje 6-15 mjeseci. Dakle, nekoliko mjeseci nakon poroda kosa će biti nešto rjeđa, ali to nije trajno stanje jer će se, brže ili sporije, ponovno vratiti na gustoću koja je postojala prije trudnoće.
Nadalje, nokti u trudnoći mogu postati mekši, lomljiviji i mogu se listati. Na njima se mogu pojaviti brazde, kao i rubno zadebljanje nokta. Sve te promjene prolazne su naravi i spontano nestaju nakon poroda.

Promjene vezivnog tkiva
Promjene vezivnog tkiva u trudnoći obično se manifestiraju pojavom linijskih, tankih, do nekoliko milimetara širokih atrofičnih područja kože koje nazivamo strijama (lat. striae gravidarum). One su u početku ružičaste boje, a kasnije postaju bjelkaste i lagano izdignute. Najčešće ih opažamo na trbuhu, bokovima, bedrima i prsima. Njihov nastanak vezan je uz genetsko naslijeđe i hormonalne promjene u trudnoći. Strije se ne povlače u potpunosti nakon poroda. Nažalost, zasad nema uspješnog liječenja strija. Preporuča se održavanje elastičnosti i vlažnosti kože prije trudnoće, kao i tijekom trudnoće. Prema prokušanom receptu naših baka, kožu bi trebalo njegovati bademovim ili maslinovim uljem te u prvom tromjesečju trudnoće (doba razvoja embrija i njegovih organa, koje je vrlo osjetljivo) izbjegavati razne, često neispitane pripravke (npr. kreme «s djelovanjem protiv strija»). Nakon tog razdoblja, mogu se uz oprez rabiti različite vrste provjerenih i zdravstveno ispitanih pripravaka (kreme, emulzije i sl.) koje je najbolje nabaviti u ljekarnama.

Promjene krvnih žila

Kod većeg broja trudnica mogu se pojaviti crvenkaste mrlje na dlanovima (tzv. palmarni eritem), kao i sitni, točkasti, crveni madeži, nastali proširenjem površinskih kapilara (lat. naevus araneus). Crvene mrlje na dlanovima spontano iščezavaju nakon poroda, kao i većina novonastalih madeža. Međutim, jedan dio madeža može ostati i nakon poroda, a u slučaju estetskih problema, moguće ih je ukloniti elektrokoagulacijom.
Promjene krvnih žila u trudnoći uvjetovane su mehaničkim, hormonalnim i genetskim promjenama. Zbog utjecaja hormona trudnoće na elastičnost tkiva, zbog povećanog venskog protoka u venama zdjelice, uzrokovanog pritiskom povećane maternice, kao i zbog moguće prirođene/genetske slabosti stijenka vena, često nastaju tzv. proširene vene. Najčešće ih nalazimo na potkoljenicama, kao varikozitete nogu (lat. varices cruris) i u području rektuma (hemoroidi).
Za sprječavanje nastanka proširenih vena nogu savjetuje se što manje stajati, nositi obuću koja je anatomska i ne steže, tijekom odmaranja držati noge u povišenom položaju (npr. poduprijeti jastukom), nositi elastične čarape, a u slučaju nasljedne sklonosti, nositi elastični zavoj.
Za sprječavanje nastanka hemoroida potrebno je regulirati stolicu pravilnom prehranom (npr. vlaknasta hrana) te pojačanom higijenom anusa (redovito pranje neutralnim sredstvima, uz nešto hladniju vodu). U slučaju upala i krvarenja, nužno je obratiti se liječniku koji će provesti prikladno liječenje (mogućnost kirurškog uklanjanja hemoroidalnih čvorova i sl.).

Edemi
Edemi (oteknuća potkožnog i rahlog tkiva) javljaju se u gotovo polovice trudnica, i to najčešće krajem trudnoće. Mogu se očitovati već u jutarnjim satima, kao otekline vjeđa, lica, gležnjeva, potkoljenica i ruku. Nastaju kao posljedica zadržavanja vode i natrija u tijelu, kao i zbog povećane propusnosti kapilara zbog utjecaja hormona. Hidrostatski tlak nastao zbog pritiska povećane maternice, kao i dugotrajno stajanje, mogu utjecati na pojavu edema potkoljenica. Preporuča se smanjiti unos soli i redovito se odmarati.

Promjene na sluznicama

Te se promjene najčešće očituju u usnoj šupljini, kao upala zubnog mesa (lat. gingivitis). Simptomi su upala, crvenilo i oticanje zubnog mesa, uz krvarenje i stvaranje ranica. Mogu nastati već početkom trudnoće, a nestaju nekoliko dana do tjedana nakon poroda. Liječenje se provodi pojačanom oralnom higijenom (često pranje zuba i ispiranje usne šupljine posebnim dezinfekcijskim otopinama) i uzimanjem dostatne količine vitamina (osobito vitamina C). Kod težih promjena potrebno je obratiti se stomatologu.
 
 
Ivana Bočina, dr. med.