Mučnina i povraćanje u trudnoći
 
OD NEUGODE DO OPASNOSTI
 
Jutarnja mučnina (lat. nausea) i povraćanje (lat. hyperemesis) predstavljaju jedan od prvih znakova trudnoće. Iskusi ih trećina do polovice trudnica, a mogu se javljati ne samo ujutro, nego i bilo kada tijekom dana.
 
 
Njihov nastanak još uvijek nije u potpunosti razjašnjen. Smatra se da su uzrokovani djelovanjem hormona trudnoće (HCG - humani korionski gonadotropin i progesteron) te da na njih utječu fizički (usporena probava, višak želučane kiseline, uzimanje premalo ili previše hrane itd.) i emocionalni čimbenici (vrlo željena ili neželjena trudnoća, neprikladni socijalni uvjeti, velika očekivanja okoline, strahovi u prvoj trudnoći itd.).
 
 
Neugodan početak trudnoće
 
Mučnina i povraćanje javljaju se u najranijoj trudnoći i u većine trudnica traju tijekom prvog tromjesečja trudnoće (otprilike dok trudnica ne osjeti micanje ploda). Manji dio trudnica ima navedene znakove tijekom cijele trudnoće (višeplodne trudnoće, trudnice izložene tjelesnim i emocionalnim naporima). Jutarnja mučnina i povraćanje obično su češći i teži u prvoj trudnoći. Iako su neugodni za svaku trudnicu, samo u rijetkim slučajevima mogu ugroziti zdravlje trudnice te rast i razvoj ploda. Napad mučnine i povraćanja mogu izazvati mirisi koje je trudnica do tada sasvim dobro podnosila (npr. miris paste za zube, kave, čaja, parfema i sl.), kao i neke vrste hrane i pića (individualno za svaku trudnicu). Mučnina i povraćanje mogu se javiti u blagom, umjerenom i teškom obliku.
 
 
Blagi oblik
 
Najčešće se radi o jutarnjoj mučnini i povraćanju, a trudnica može povraćati i do 2-3 puta na dan. Ponekad se radi samo o gađenju na određenu vrstu hrane, pića ili miris. Tjelesna se težina trudnice ne smanjuje, plod napreduje dobro i liječenje nije potrebno. Savjetuje se zdrava prehrana (izbjegavanje većeg unosa ugljikohidrata, osobito visokorafiniranih šećera), češće uzimanje manjih obroka (npr. šest manjih obroka dnevno), uzimanje obroka prije napada mučnine (npr. prije ustajanja iz kreveta pojesti nekoliko integralnih krekera, rižinih pločica, zobenih pahuljica i sl.), a prije spavanja uzeti što laganiji obrok. Naravno, ne smije se zaboraviti uzimati dovoljno tekućine (mliječni napitci, sokovi, juhe i sl.), jer se povraćanjem gubi voda iz organizma.
 
 
Umjereni oblik
 
Trudnica povraća i do deset puta na dan, bez obzira na uzimanje hrane. Ona gubi tjelesnu težinu te može postati anemična, subfebrilna (tjelesna temperatura je 37-37,5o C), srčani ritam se ubrzava (do 100 otkucaja u minuti), a može doći i do poremećaja ravnoteže elektrolita (ketoacidoza). Taj oblik zahtijeva bolničko liječenje infuzijskim otopinama radi nadoknade tekućine i ispravljanja poremećene ravnoteže elektrolita.
 
 
Teški oblik
 
U tom obliku dominira teško povraćanje (i do dvadeset puta na dan), postoji velik pad tjelesne težine, a očituje se teškom dehidracijom i teškim poremećajem ravnoteže elektrolita (suha i smežurana koža, suha usta sa zadahom acetona, porast tjelesne temperature, ubrzano disanje i rad srca, smanjeno mokrenje). Taj oblik zahtijeva hitno bolničko liječenje jer predstavlja stanje koje ugrožava život trudnice i ploda.
 
 
Higijena usne šupljine
 
Na kraju, još jedan važan savjet: kako povraćanje (osobito učestalo povraćanje) dovodi do stvaranja veće kiselosti u usnoj šupljini, što oštećuje zubnu caklinu i zube čini osjetljivima na kvarenje, nužno je svaki put nakon povraćanja dobro oprati zube i isprati usnu šupljinu s dosta vode. Također, nakon pranja zuba usta se mogu isprati i različitim vrstama komercijalnih antiseptičkih otopina za higijenu usne šupljine (otopine koje sadrže klorheksidin, heksetidin, triklosan i sl.), uz napomenu da se takve otopine ne smiju gutati.
 
 
Ivana Bočina, dr. med.