Njega i liječenje djece
 
S TABLETICOM ĆEŠ OZDRAVITI
 
Izašli ste iz pedijatrijske ordinacije s nekoliko recepata za svoje dijete. Lijekovi su uglavnom u obliku sirupića koji imaju fini okus. Ali, što ako dijete odbija popiti lijek?
 
 
Sve do djetetove šeste godine, njemu je teško objasniti važnost terapije pa morate biti strpljivi i uporni. Nemojte mu začepiti nos i tako ga natjerati da otvori usta, jer to može biti opasno ako se dijete uspaniči. Sirupi i kapi najčešći su oblici lijekova koji se koriste u najranije doba, a mogu se davati žličicom ili špricom (naravno, bez igle). Antibiotik u sirupu djeca u većini slučajeva rado uzimaju, jer su kutije živih boja, ljekoviti napitak je ukusan (okus naranče, maline, jagode). Nekadašnji način primjene – svakih 6 sati otišao je u zaborav zato što je buđenje djeteta (i to bolesnog) predstavljalo velik problem za roditelje i za djecu, pa se moderni antibiotici obično daju 1 – 2 puta u 24 sata, tako da dijete može imati miran san.
 
 
Ništa «na svoju ruku»
 
Djeca na lijekove reagiraju drukčije nego odrasle osobe i zato, prije upotrebe lijeka, svakako morate konzultirati pedijatra (čak i ako se radi o lijeku u slobodnoj prodaji). Trebate znati može li se propisani lijek uzimati istovremeno s drugim lijekovima (na primjer, s lijekovima iz biljne ljekarne ili s homeopatskim lijekovima), što trebate raditi ako djetetu zaboravite dati dozu lijeka ili ako se jave neke nuspojave. Vrlo je važno pročitati uputstvo koje je priloženo uz lijek, a sadrži informacije o sastavu, primjeni, dozi lijeka, vremenu trajanja liječenja, kao i upozorenje o mjerama opreza i mogućem riziku. Plitku plastičnu žličicu (može se nabaviti u apoteci) lakše je koristiti nego žlicu za kavu. Da biste bili sigurni da je dijete uzelo cijelu dozu lijeka, pri izvlačenju žlice iz usta povucite je uz njegovu gornju usnu, kako bi što manje lijeka ostalo u žličici. Lijek se jednostavno može dati i pomoću kapaljke koju treba postaviti između unutrašnje strane obraza i desni, ukapavati po nekoliko kapi i čekati da dijete proguta prije nego što se ukapa još.
 
 
Mali trikovi
 
Umorili ste se objašnjavajući djetetu da je to samo «tabletica koja će mu pomoći da ozdravi», pričali ste mu o njenoj predivnoj boji, slatkom okusu i neobičnom obliku, ali ono uporno odbija uzeti lijek. U takvim se slučajevima poslužite malim trikom: zdrobite tabletu, a kapsulu (uz dogovor s liječnikom) otvorite i njen sadržaj pomiješajte s manjom količinom čaja, voćnog soka ili vode i vodite pri tome računa da dijete popije sav sadržaj. Da biste mu lakše dali lijek, poslužite se lukavstvom – pomiješajte ga s voćnim napitkom. Što je napitak hladniji, dijete će teže osjetiti okus lijeka i lakše će ga progutati. Još bolje je da lijek stavite u sok koji ima jači okus (grožđe, kruška ili jabuka), jer tada dijete neće znati da je lijek pomiješan sa sokom i rado će ga popiti. Ako mu trebate ukapati kapi u uho, prethodno zagrijte pipetu rukom i pustite mu njegov omiljeni crtić (ako je zaokupljen crtićima). Manje će se buniti da primi lijek.
Zdrobljena tableta može se sakriti u sendvič, pomiješati s marmeladom, a pasta napravljena od tablete i vode može se sakriti ispod maslaca ili staviti u mlijeko. Učinite mu lijek što pristupačnijim, ali nemojte mu lagati da je to bombon. Prije nego što primijenite neku od navedenih metoda, morate se obvezno konzultirati s pedijatrom – da li se lijek uzima prije, za vrijeme ili poslije jela.
Ako dijete povrati lijek u prvih 10 minuta, dozu treba ponoviti. Veći dio lijeka organizam resorbira za 30 – 45 minuta. Ako poslije tog vremena dijete povrati, dozu ne treba ponoviti. Da se spriječi povraćanje, liječnik može prepisati supozitorij (čepić) protiv povraćanja (treba ga stavljati 20 – 30 minuta prije oralnog davanja lijeka). Prilikom davanja lijeka pokušajte izbjeći dodir s osjetljivim dijelovima usne šupljine (nadražaj nepca i zadnjih dijelova jezika žlicom izaziva nagon za povraćanjem). Ako lijek dajete plastičnom špricom, istiskujte ga sa strane prema unutrašnjoj površini obraza. Tekući lijek ne istiskujte nekontrolirano direktno u usta, da se dijete ne bi zagrcnulo.
 
 
Petar Radaković, dr.med.