Odjeća u trudnoći
 
SAČUVAJTE ZDRAVLJE I LJEPOTU
 
Još u ranom djetinjstvu većina se djevojčica kroz igru sa svojom lutkom upoznaje, na sebi svojstven način, s jednom od osnovnih značajki žene - materinstvom. Malo ih tada zna svoj put nastanka i dolaska u svijet realnosti, jer tada je to roda ili cvijet, a onda, kroz duži period odrastanja i sazrijevanja, postaju mlade žene koje žele i planiraju svoje potomstvo. A kada se pronađe voljena osoba i spoje želje, tada je ljubav mjesto zaštite i sigurnosti u kome voljeno biće postaje toliko željena stvarnost.
 
Zato je trudnoća kod većine žena najljepše razdoblje života, kada sjaje radošću i srećom, a na licu im se vidi zadovoljstvo i osmijeh. Uz odbačene konzervativne stavove o ponašanju i življenju, u devet čarobnih mjeseci moći će u potpunosti ispuniti sve svoje želje, uz potporu obitelji, ginekologa, patronažnih sestara i fizioterapeuta.
Niti jedno drugo razdoblje života nije tako bogato tjelesnim i emocionalnim promjenama kao što je to trudnoća, a jedna je od tih promjena rast tjelesne težine, zamjetan već na kraju prvog tromjesečja i zato je odjeća izuzetno bitna svakoj trudnici.
 
 
Odabir odjeće i obuće
Nekada je, kod odabira odjeće, bila osnovna funkcionalnost i udobnost, a sada je to i usklađenost s trenutnim modnim trendom i ponudom u trgovinama. Ipak, postoje neke osnovne preporuke koje treba slijediti prije odlaska u kupovinu:
- Pogledajte što vam je na raspolaganju od dosadašnje odjeće šireg kroja.
- Uvijek dajte prioritet temeljnim dijelovima odjeće, a poslije ostaloj odjeći.
- Ne štedite na osnovnom - grudnjaku, gaćicama i čarapama.
- Obratite pozornost na obuću, posebno u drugom tromjesečju.
- Istaknite odjećom pozitivno i lijepo na sebi.
- Imajte stalno na umu da odjeća štiti od vanjskih negativnih faktora.

Kad ste se našli u trgovini, da izbjegnete eventualne negativne posljedice loše odabrane odjeće i obuće, pri kupnji obratite pozornost na ove pojedinosti:
Odaberite odjeću od prirodnog materijala – pamuk, lan, vuna, kako biste spriječili nastanak crvenila, osipa ili alergija, omogućili koži da diše, smanjili znojenje,
- svaki dio odjeće treba vam što ležernije visiti s ramena, tako da svojom težinom ne pritišće struk i ne ometa vaše dijete,
- nemojte nositi ništa što bi vas stezalo oko struka ili oko nogu, ništa tijesno niti previše pripijeno, naročito preko grudi, struka i trbuha (kako ne biste ometali normalnu cirkulaciju u tijelu i tako izazvali oticanje nogu i bolove u zglobovima i mišićima),
- odaberite boje koje ćete moći nositi u više kombinacija, i manje šarenih dezena - da vas ne bi još više činili širom ili nižom,
- dodajte modne detalje,
- odaberite odjeću koju ćete nositi u slojevima,
- dobrim odabirom odjeća može poslužiti i za prve tjedne iza poroda - do povratka na prijašnju tjelesnu težinu,
- odaberite udobnu obuću, koja se ne veže ili preklapa, već se u nju noga uvlači.

Dijelovi odjeće
Donje rublje
Da trebate veći grudnjak i šire gaćice, i to za najmanje jedan broj, prvo je što u početku trudnoće primijetite. Investicija u dobar grudnjak je, gledajući šire, i te kako isplativa i potrebna. Pri odabiru modela uzmite u obzir da vam grudnjak treba biti odgovarajućeg broja kako ne bi pritiskao bradavice, da su naramenice šire i ne ostavljaju traga na koži ramena, a traka oko tijela prilagodljiva rastu tjelesne težine. Prateći rast grudi, već na samom početku trećeg tromjesečja možete kupiti grudnjak za dojenje, koji će vam biti vrlo praktičan iza poroda. Preporučljivo je odabrati gaćice od pamuka, s prilagodljivom trakom oko nogu, ispod ili iznad struka, do ispod dojki, kako bi mogle svojom rastezljivošću pratiti rast trbuha i širenje bokova.

Čarape
Danas postoji veći izbor čarapa s gaćicama, koje svoju težinu i nosivost prenose na donji dio trbuha ili iznad struka. Izbjegavajte nošenje čarapa koje sežu iznad gležnjeva ili ispod koljena, jer će otežati i usporiti cirkulaciju u nogama i pogodovati razvoju proširenih vena i/ili naticanju nogu.

Hlače i suknje
Kvalitetne i udobne trudničke hlače imaju u pojasu elastičnu traku (platneni umetak) koji se širi zajedno s trbuhom, ili širi pojas s mogućnošću prilagodbe kopčanja – to ih zapravo čini drukčijim od “običnih” hlača. Odaberite dobre hlače; kupite klasičan model u standardnim bojama kako biste mogli raditi više kombinacija u raznim prigodama. Kao i hlače, i suknje imaju isti princip - elastičnu traku.

Majice i haljine
Kod odabira topića, košulja, majica i haljina nema nekih posebnih pravila. Nosite omiljene boje i uzorke. Ako želite naglasiti trbuh, kupite uže modele - ne preuske da ne ometaju cirkulaciju i ne stvaraju pritisak i bol u predjelu trbuha. Postoje odlični modeli topića - tunika koji su rezani ispod grudi, odlično stoje trudnicama i vrlo su “trendy”. Možete pronaći i majice s duhovitim natpisima, koje su odlične jer su napravljene od prirodnih materijala - kombinacije pamuka i viskoze.

Obuća
Idealne su cipele za trudnice one s nižom potpeticom, koje se ne trebaju vezati. Liječnici preporučuju maksimalnu visinu potpetice do 4 cm. Ako ste navikli na visoke pete, nemojte pokušavati hodati predugo u njima jer ćete gubiti ravnotežu, a mogu prouzročiti i otok nogu ili stopala. Nosite balerinke, koje su i ove sezone cipele izbora, cipele s niskom platformom ili natikače s malom i stabilnom potpeticom.

Ostala odjeća
Kupite novu udobnu pidžamu ili spavaćicu, koja vas neće stezati tijekom noći, a da bi vam poslužila i za dojenje, potrebno je da se kopča naprijed kako bi dojke bile lako dostupne vašem djetetu. Za odlazak i boravak u rodilištu izaberite i odgovarajući ogrtač šireg kroja.

Kupaći kostimi
Preporučaju se dvodijelni ili jednodijelni kupaći kostimi po osobnom izboru, od materijala koji se brzo suši.

Topla odjeća
Kombinirajte slojevitu zimsku odjeću kako bi grijala i vas i vaše dijete, pazeći da ne bude teška, a da svojim oblikom bude moderna i poslije trudnoće. Kaputi ili jakne ne moraju se zakopčavati, dovoljan je moderan topli šal preko trbuha.

Mali modni detalji
Priuštite si «trendovsku» kapu šiltericu ili šešir, maramu – šal i sve ono što će istaknuti vaš ukus za detalje i što će pridonijeti vašem samopouzdanju i lijepom izgledu.
Koliko god vas buduće majčinstvo veselilo i činilo sretnom, u nekim vam se trenucima, kada se pogledate u ogledalo, osjećaji mogu pomiješati – s jedne strane bit ćete nevjerojatno ponosni na svoju trudnoću, a s druge ćete sebe vidjeti kao neatraktivnu i glomaznu, a pred kraj i neprivlačnu, ili jednostavno debelu. I zato se za bolji doživljaj sebe povremeno nagradite kupovinom odgovarajuće odjeće, kako bi vama i okolini vaše blaženo stanje ostalo zapamćeno po lijepoj odjeći i još ljepšem izgledu. To su dani ostvarivanja vaših želja i snova i zato - uživajte u njima.
 
Verica Šatorić, vms