Zdrava prehrana
 
IZ MORA NA STOL
 
 
PALAČINKE OD MIJEŠANE SITNE RIBE
 
Riba mora biti što sitnija i raznovrsna!
Od samo jedne vrste ribe nije zanimljivo.
Idealne su sitne srdele, papaline, inćuni, girice, gavuni i kozice. Ako možete, nabavite barem tri vrste ribe. Ako ne uspijete, nemojte ribu spraviti na ovaj način.
Kratko isperite ribu, ocijedite, posušite, posolite i pobrašnite.
U širokoj tavi, na zagrijano ulje, brzo posložite ribe jednu do druge, tako da se međusobno slijepe tijekom prženja i tako formiraju plosnatu okruglu masu (kao kajgana ili palačinka). Plamen neka bude jači, življi. Ribu ne dirajte ničim (jer bi se odvojila).
Kako se ne bi zalijepila za dno, povremeno protresti tavu.
Kada riba dobije pravu boju s donje strane, okrenite sve kao kajganu ili palačinku, koristeći široku lopaticu. Možete si pomoći i širokim, plosnatim tanjurom. Sve to treba raditi živo i brzo. Traje par minuta.
Kada je druga strana porumenila – izvaditi, kratko ocijediti i staviti na zagrijan pladanj za posluživanje.
Izvorno, običaj je da se u ulje od prženja stave dvije do tri žlice dobrog octa, pusti da kratko prokuha pa se time riba poškropi i posluži.
 
 
JUHA OD MALIH OSLIĆA (POPARA)
 
Ribu očistiti, odvojiti od glave, oprati i prerezati na komade duge oko sedam centimetara. Obilato posoliti i ostaviti da tako odleži oko sat vremena.
Na maslinovom ulju zažutiti četiri cijela zrna češnjaka i kada počnu tamniti – izbaciti ih, a ubaciti kapulu narezanu na tanke listiće. Čim kapula zastakli, uliti vruće vode u dovoljnoj količini, ovisno o količini ribe. Poklopiti i kuhati na laganoj vatri dok kapula omekša i skuha se. Tada pojačati vatru i dodavati komadiće oslića, ali samo par komada odjednom, kako vrenje ni u jednom trenutku ne bi prestalo. Održavati vrenje 15 do 20 minuta, dodajući, na samom kraju, još obilato soka od naranče. Idealno bi bilo imati španjolske gorke naranče.
Prije posluživanja ubaciti u juhu kruha narezanog na kockice.
Tradicionalno se poslužuje u zemljanoj glinenoj posudi. Ovo je skromno, ali ukusno predjelo, dok se na gradelama priprema glavno jelo od ribe.
 
 
POVRĆE NA DRUGI NAČIN
 
TIKVICE S KRUMPIROM U PEĆNICI (za 4-6 osoba)
- 1 kg srednjih tikvica, 1 kg krumpira, 0,5 kg pomidora, 6 zrna češnjaka, 1 kitica peršina, 1,5 dl ulja, sol, papar
Oguliti i oprati krumpir i narezati ga na okrugle fete.
Očistiti, oguliti i oprati tikvice i narezati uzdužno na fete.
U posudu za pećnicu složiti sloj tikvica. Posoliti, popapriti i posuti polovicom količine sjeckanog češnjaka i peršina.
Povrh toga nabaciti nasjeckani pomidor (bez kože i sjemenki).
Sada složiti sloj krumpira, pa opet sloj tikvica i konačno opet posuti češnjakom, peršinom i pomidorom. Posoliti, popapriti, preliti uljem i s oko 0,5 l vode.
Staviti u pećnicu da se radi oko 1 sat.
Varijanta: po želji se može pola količine tikvica zamijeniti balancanama.

ARTIČOKE S MLADIM GRAŠKOM (za 4 osobe)
- 8 artičoka, 0,5 kg mladog graška, 6-8 mladih kapulica, jedna kitica koromača, nasjeckanog, 1,5 dl ulja, 2 dl juhe, 2 jaja, 2 manja limuna, sol, papar
Očistiti artičoke, oguliti peteljku, odrezati tvrde vrhove listova, ukloniti ev. dlačice. Natrljati ih limunom da ne pocrne i ostaviti s limunom u vodi.
U padeli na ulju zažutiti kapulice narezane na tanke fetice. Dodati limun, koromač, artičoke i grašak. Posoliti, popapriti, dodati 4 dl vode i kuhati oko 1 sat, dok iskuha sva voda i ostane gusti umak.
U međuvremenu pripremiti umak od jaja i limuna
- 2 dl juhe, 2 jaja, 2 limuna
Istući jaja skupa s limunovim sokom. Postepeno dolijevati juhu i dobro izmiješati.
Artičoke maknuti s vatre i odmah umiješati pripremljeni umak.
 
 
Damir Tonc