ZDRAVA PREHRANA
 
IZ MORA NA STOL
 
 
Zubatac u pećnici
 
(MOŽE I PAGAR, ORADA, BRANCIN, ŠARAG, PIC)
  • 1,5 kg zubaca,
  • 1 kg kapule narezane na listice, 6 zrna cešnjaka i kitica peršina, sve sitno sjeckano,
  • 2 žlice krušnih mrvica, sol, papar,
  • 0,5 dl maslinova ulja, 1 limun.

Pokriti dno lagano nauljene posude za pećnicu narezanom kapulom.
Limun prerezati na pola pa polovice na fetice.
Ribu po bokovima zarezati na nekoliko mjesta i u ta mjesta
utisnuti fetice limuna, pa je položiti na sloj kapule.
Posoliti i popapriti.
Dobro izmiješati
nasjeckani
češnjak i peršin
s krušnim mrvicama i malo ulja da to poveže, pa tom
mješavinom premazati ribu.
Zaliti preostalim uljem.
Peći 1 sat, na 180-200 C.
 
 
Trlje u vrećici
 
  • 2 komada trlja od po oko 120 g,
  • 4 – 5 komada svježih kozica,
  • nekoliko kolutica lignje ili totana,
  • 5 – 6 komada vongola ili malih dagnja,
  • sjeckani peršin, sol, papar,
  • maslinovo ulje.

Pripremite kvadratne komade aluminijske folije ili papira za pečenje. Premažiteih maslinovim uljem.
U sredinu složite dvije trlje i rasporedite još kozice, kolutiće liganja i školjke. Začinite s malo sjeckanog peršina, soli, papar i maslinovog ulja.
Dobro zarubite i zatvorite vrećice.
Pecite na 200 C – 15 minuta. Vrećice otvorite tek na stolu. Ako imate velike trlje, teške oko 200-230 g, onda je dovoljna jedna po osobi. U tom slučaju vrijeme pripreme, pečenja, produljite za još 5 minuta.
 
 
Trlje marinirane i pečene
 
Jedan kilogram trlja očistite i operite. U trbuhe stavite češnjaka narezanog na tanke listiće i sjeckanog peršina. Posložite ih u zdjelu, zalijte s 1 dl bijelog vina, sokom od jednog limuna, posolite, popaprite, pospite sjeckanim peršinom i smočite s par žlica maslinovog ulja. Poklopite dobro zdjelu i stavite da odleži par sati u hladnjaku. Izvadite trlje iz marinade i uvaljajte ih u krušne mrvice. Posložite ih u maslinovim uljem nauljen pleh za pećnicu. Smočite ih tekućinom od mariniranja i stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 C. Radite ih 20 minuta ako su težine oko100 g, a 30 minuta ako su težine oko150 g.
 
 
Trlje u vinu
 
  • 12 kom. srednjih trlja, ocistiti, oprati, posušiti,
  • 2 zrna cešnjaka i kitica peršina, sve nasjeckano,
  • 4-5 žlica maslinova ulja, sol, papar,
  • 2 dl bijelog vina (ili crvenog ako volite odlucniji okus).

U širokoj plitkoj padeli zažutiti češnjak i peršin na ulju
pa posložiti trlje u samo jednom sloju.
Prelijte ih vinom i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri.
NE MICATI TRLJE.
Posoliti i popapriti pred kraj kuhanja.
Na kraju posuti svježim sjeckanim peršinom i poslužiti s vinskim umakom, uz fete preprženog kruha.
 
 
Damir Tonc