Liječenje biljem
 
Smokva
 
Drži se da smokva potječe iz Male Azije te da se na tim prostorima uzgajala još tri tisuće godina prije Krista. Uz vinovu lozu i maslinu, smokva je najspominjanija biljka u Bibliji pa se može reći kako pripada povijesti čovječanstva.
 
 
Dok neki napominju da su svoju golotinju Adam i Eva prikrivali lišćem vinove loze, drugi – u istu svrhu – spominju smokvin list. I u starom Egiptu smokva se nalazila na popisu ljekovitih biljaka. U zapisima su je ostavili i Hebrejci, Grci i Rimljani. Povijesne legende govore kako je buduće osnivače Rima – Romula i Rema vučica našla baš ispod smokve i kasnije ih odgajala. Platon je smokve zvao prijateljima filozofa jer jačaju inteligenciju – što su najnovija istraživanja i dokazala. U starim farmakopejama držalo se da smokva liječi srčana oboljenja, kašalj, plućne bolesti, bolesti grla i zatvor. Ljekoviti su dijelovi smokve list, plod i mliječni sok.
 
 
Protiv neuredne stolice
 
Navečer izrežite 3 – 4 suhe smokve i 3 – 4 suhe šljive te ih stavite u dva decilitra hladne vode. Ujutro nabubrele komadiće smokava i šljiva dobro promiješajte i procijedite kroz cjedilo s većim rupicama te popijte. Disciplinirano to činite mjesec dana, ne preskačući ni jedno jutro. Navedeno je odličan – prirodan i neškodljiv – lijek protiv neuredne stolice.
 
 
Liječenje opekotina i rana
 
Suhu smokvu skuhajte u mlijeku ili vodi, presijecite je na pola i stavite na opekotinu ili ranu. Ako je opekotina veća, skuhajte nekoliko smokava. Razumljivo, prije stavljanja na opekotinu ili ranu smokva se mora malo ohladiti da ne bude prevruća
 
 
Kako izliječiti zatvor?
 
Izrežite četiri svježe smokve i 15 grožđica i kuhajte ih u 2,5 decilitra mlijeka dok ne omekšaju, odnosno dok se potpuno ne skuhaju. Navedeno voće kuhano u mlijeku ostavite da odstoji 24 sata, a zatim ocijedite i pojedite prije doručka. Ako zatvor traje duže vrijeme (3 – 4 dana), postupak ponovite.
 
 
Protiv bradavica i kurjih očiju
 
Mliječni sok smokve, koji istječe kada se zasiječe mlada grančica ili zelena smokva, te sok iz lista služi za liječenje bradavica. Postupak je jednostavan – mliječni sok valja namazati na bradavicu ili kurje oko i oni će nakon nekoliko dana navedenog postupka otpasti. Valja razlikovati melanome od običnih bradavica (posavjetovati se s liječnikom) i mazati samo bradavice.
 
 
Protiv žuljeva
 
Žuljevi su neugodna tegoba, nalazili se na nogama ili na rukama. Brzo i lako možemo ih se riješiti trljanjem (nekoliko puta dnevno) svježim listovima smokve, vodeći računa o tome da na žulj dospije i mliječni sok iz peteljke smokvina lista. Dakako, to možemo činiti samo u vrijeme kasnog proljeća, ljeta ili rane jeseni – kada smokva bujno lista.
 
 
Smokve u rakiji
 
Uzmite kilogram zdravih i zrelih (svježih) smokava. Škarama im odrežite peteljke i poredajte ih u staklenku za konzerviranje povrća. Zatim preko smokava prelijte litru lozovače, bocu prekrijte gustom lanenom krpom i ostavite da odstoji dva tjedna na toplom mjestu. Nakon dva tjedna uzmite pola kilograma šećera i rastopite ga s malo vode. Rastopljenom šećeru dodajte iz smokava ocijeđenu rakiju. Miješajte sadržaj dok se šećer potpuno ne otopi pa ga prelijte preko smokava i hermetički zatvorite. Poslije tjedan dana rakiju (izvrstan liker) možete piti, a možete jesti i smokve. Premda dobro klizi niz grlo, i jedno i drugo opija kao i svaki drugi alkohol.
 
 
Protiv izraženih podočnjaka
 
Svježu (posve zrelu) smokvu prerežite na pola i stavite (kao oblog) na kapke, prekrivši i podočnjake. Sa smokvinom maskom ležite mirno oko 20 minuta. Učinak je iznenađujući. Kod izraženijih podočnjaka, masku od svježe smokve valja ponavljati nekoliko dana uzastopce.
 
 
Smokvenjak s otoka Visa
 
Sameljite pola kilograma kvalitetnih suhih smokava, dodajte im krupno rezanih i poprženih 10 dekagrama badema i malo rakije (viskija ili ruma) tako da možete lakše izmijesiti priređenu masu. Dobivena smjesa oblikuje se u okrugle pogačice i suši u pećnici zagrijanoj na nižu temperaturu. Kada se smokvenjak osuši, odozgo na njega stavite grančicu komorača i zavijte u masni papir ili alufoliju. Tako priređen smokvenjak drži se dosta dugo (na hladnijem mjestu, s prigušenim svjetlom).
 
 
Vino od smokve
 
Kilogram suhih i mekših smokava te 10 bobica kleke stavite u drvenu ili plastičnu bačvicu i zalijte s 10 litara vode. Bačvicu, pokrivenu lanenom krpom i drvenim poklopcem, stavite na toplije mjesto i ostavite da odstoji 10 dana. Nakon fermentacije, tekućinu (smokvino vino) procijedite i ulijte u litrene boce, dobro začepite i koristite poslije tjedan dana. Smokvino vino najbolje je napraviti tijekom ljeta i piti (ohlađeno u hladnjaku) kao izvrsno osvježavajuće piće.
 
 
Borislav Ostojić