Novo u fizikalnoj terapiji i sportu
 
HUBER MOTION LAB
 
Dobra kondicija, usklađenost i balans mišića tijela, a posebno snaga dubokih mišića kralježnice koji, osim što je drže uspravnom, omogućavaju njezino pokretanje i fleksibilnost, osnova su za normalno podnošenje svakodnevnih opterećenja suvremenog života.
 
 
Kada se duboki mišići kralježnice ne koriste u dovoljnoj mjeri, atrofiraju (smanji se mišićna masa), gube sposobnost kontrahiranja (stezanja), a kralježnica postaje kruta i bolna. Stoga je vrlo važno svakodnevno ih jačati kako bi kralježnica ostala fleksibilna i bez bolova koji otežavaju život. Sve to moguće je postići spravom za vježbanje Huber Motion Lab.

Zabavna igra
HUBER® MOTION LAB oscilirajuća je platforma koja neprestano mijenja smjer i brzinu rotacije. Sprava se namješta prema visini korisnika, a rukohvati koje vježbač gura ili vuče opremljeni su specijalnim senzorima. Dok je tijelo u pokretu, sprava analizira i daje rezultate snage, izdržljivosti i koordinacije, tj. sveukupnog napora koji je osoba uložila prilikom početnog testiranja. Na temelju dobivenih rezultata određuju se način i intenzitet vježbi potrebnih za pravilno držanje i usklađenost tijela.

Vježbač nastoji uskladiti simetričnost na ekranu; stalne informacije navode ga na nesvjesno ispravljanje položaja tijela, tako da s vremenom sve postaje laka i zabavna igra koja jača kralježnicu, poboljšava pokretljivost te povoljno utječe na cijelo tijelo smanjujući stres i napetost, hod postaje kvalitetniji i sigurniji, a svi ostali pokreti međusobno koordinirani. Vježbanje djeluje ne samo na tijelo, već i na um: povećava koncentraciju i poboljšava mentalnu sliku tijela u prostoru.

Glavna prednost sprave HUBER® MOTION LAB svakako je neograničen broj pozicija i vježbi koje se na njoj mogu izvoditi, ovisno o potrebama pojedinca. Vježbanje na spravi prilagođeno je svim dobnim skupinama i razinama fizičke sposobnosti. Vježbe su jednostavne i sigurne, a sa svakim tretmanom osjećate kako vam se vraća snaga, fleksibilnost i energija.

Sprava HUBER® MOTION LAB djeluje tako da:
• povećava fleksibilnost i pokretljivost kralježnice,
• jača duboke mišiće kralježnice koji su ključni za njenu postojanu fleksibilnost,
• povećava snagu i simetričnost leđnih i trbušnih mišića,
• opušta napetost vratnih mišića,
• pospješuje pravilno držanje i posturu,
• pomaže bolju koordinaciju kretanja cijeloga tijela,
• regulira ritam srčanog mišića i povećava izdržljivost,
• popravlja ravnotežu i hod kod bolnih križa, nakon operativnih zahvata kuka ili koljena, kod oporavka od moždanog udara, komplikacija povezanih s multiplom sklerozom i sklonosti padovima kod starijih osoba.

Izbjegnite začarani krug

Bolovi leđa
Znate li da vašu ravnotežu održava temeljna struktura koja se nalazi u središtu tijela? Kralježnicu pridržava mnoštvo temeljnih dubokih mišića koji, osim što je drže uspravnom, omogućavaju njezino pokretanje i fleksibilnost u svakodnevnim opterećenjima suvremenog života. Oni također čine temelj za sve vrste pokreta, fizičkih napora i jačanje ostalih skupina mišića.

Kada ti mišići nisu više u funkciji, započinje začarani krug: pogrbljeno držanje, krutost i bol u kralježnici, nestabilnost, manjak snage, smanjena pokretljivost. Stoga je vrlo važno svakodnevno ih jačati kako bi kralježnica ostala fleksibilna, bez bolova koji vam otežavaju život. Vježbanjem na Huber Motion Lab-u jačaju duboki mišići kralježnice, povećava se snaga i simetričnost leđnih i trbušnih mišića, pospješuje pravilno držanje i postura, povećava izdržljivost, ravnoteža i koordinacija i stječe se kontrola nad vlastitim leđima vježbanjem u različitim pozicijama.

Jačanje mišića i mobilizacija zglobova kod trauma i reumatoloških oboljenja
Svaka trauma i posljedični operativni zahvat ili imobilizacija dovode do smanjenja mišićne snage, smanjenog opsega pokreta i bola. Reumatska oboljenja zbog upalnih procesa dovode do istih problema, zajedno s oteklinama i smanjenim osjetom. Ako je problem prisutan samo na jednoj strani tijela, često imamo pojavu šepanja i neravnoteže. Zajedno s ostalom fizikalnom terapijom i individualno prilagođenim vježbama, s spravom HUBER® MOTION LAB možete ubrzati proces ozdravljenja i vraćanja u svakodnevne aktivnosti, rad, hobije i sport.

Na zabavan i lagan način, bez većeg napora dolazi do jačanja ciljanih mišića, povećanja izdržljivosti, koordinacije i spretnosti. Istovremeno s jačanjem mišića i propriocepcijom (sposobnost organizma da svjesno ili nesvjesno prepoznaje položaje dijelova tijela u prostoru i vremenu) dolazi do smanjenja otekline (poboljšanja cirkulacije), bolje ravnoteže i stabilnosti u hodu.

Reprogramiranje i trening mozga nakon moždanog udara, povreda glave
Moždani udar je naglo nastali neurološki poremećaj, uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu, što dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Zbog nedostatka kisika i hranjivih tvari dolazi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica u zahvaćenim dijelovima mozga, što se manifestira oštećenjem funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju.

Glavni je simptom moždanog udara slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge, tj. gubitak ravnoteže i/ili koordinacije, često uz nastali spasticitet, tj. nekontrolirano grčenje mišića pri svakom pokretu. Nakon određene faze šoka, mozak počinje raditi s preostalim sposobnostima i, ovisno o "stimulaciji" mozga raznim informacijama (primarno vježbama u što ranijoj fazi), dolazi do "plasticiteta", tj. reprogramiranja mozga. Mozak ne prepoznaje pogođenu stranu, pa se sredina tijela prenosi na sredinu zdrave strane. Zbog toga dolazi do nekoordiniranih pokreta koji troše jako puno energije, a posljedica je neravnoteža u hodu i često spasticitet.
Aktivne vježbe vraćaju mozgu sposobnost reprogramiranja prema prijašnjim sposobnostima i, što je tretman intenzivniji, rezultat je bolji.

Ponovno učenje pokreta
Rad na spravi HUBER® MOTION LAB, zajedno s drugim ciljanim vježbama - PNF (proprioceptivna neuromuskularna facilitacija) i Bobath (Berta i Karel Bobath koncept), omogućuje da se poboljša snaga i koordinacija svih mišića tijela, a posebno da se vrati osjećaj sredine tijela i tako korigira držanje i simetričnost mišića.
Rad na spravi temelji se na najnovijim istraživanjima mozga (feedforward - živčani sustav ima sposobnost predviđanja pokreta), mogućnosti "plasticiteta" (ponovno učenje pokreta) i vizualnog feedbacka (na ekranu vidimo rezultat našeg uloženog truda), što dovodi do poboljšanja balansa i koordinacije. Povećava se koncentracija, uspostavlja pravilan obrazac pokreta u mozgu i svjesnost tijela i pokreta u prostoru.
Kada je uspostavljen pravilan obrazac pokreta, značajno se povećava snaga i simetričnost mišića, što daje koordinirani pokret i balans u hodu. To je posebno važno kod neuroloških problema i bolesti (posljedice moždanog udara, multipla skleroza, povreda glave i kralježnice...). Ako klijent ne može stajati, sjedi na stolici pričvršćenoj na oscilirajućoj platformi i tako vježba zadani program.

Osim navedene primjene, spravu koriste:
• zdravi korisnici - za održavanje kondicije, zdravog i mladenačkog izgleda, uz istovremeno korigiranje držanja, prevenciju boli i učvršćenje mišića kralježnice; oblikuje tijelo i smanjuje težinu;
• kardiologija - kompletno mišićno obnavljanje s konstantnim pokretom, bez pojačanja srčanog ritma,
• uroginekologija - postupno obnavljanje mišića zdjeličnog dna,
• starije osobe - kombiniranje vestibularnih, mišićnih i zglobnih vježbi koje su savršeno adaptirane za starije osobe i njihovu fiziologiju za poboljšanje hoda i stabilnosti,
• djeca i mladi - uspostavljanje i zadržavanje pravilnog držanja i korekcija posture kod skolioze (iskrivljenje kralježnice u stranu) i drugih nepravilnosti kralježnice.

Olakšani pokreti
U svijetu su rađena mnoga istraživanja u vezi s primjenom HUBER® MOTION LAB-a kod kronične križobolje, poboljšanja u balansu kod starijih ljudi, multiple skleroze, ponovnog učenja pokreta, slabosti mišića zdjeličnog dna, i sva ta istraživanja dokazuju izrazito poboljšanje. Rezultate imamo i u Rijeci, nakon tri mjeseca korištenja sprave, najviše kod posljedica moždanog udara i bolova u kralježnici. Došlo je do izrazitog poboljšanja posture, centralizacije tijela, pojave i olakšanja pokreta te do smanjenja ili nestanka bolova u kralježnici.

Trening na HUBER® MOTION LAB-u idealan je i za sportaše
Svaki je naš pokret trodimenzionalan i uključuje cijelo tijelo. Kralježnica je naše središnje područje, koje mora biti istovremeno snažno i fleksibilno za koordinirani precizni pokret ruku i nogu, bez obzira na to radi li se o svakodnevnim aktivnostima ili o sportskoj aktivnosti koja počiva na posebnoj vještini, brzini, izdržljivosti ili ravnoteži.

Radom na spravi HUBER® MOTION LAB posebno se aktiviraju duboki mišići kralježnice i, ovisno o vrsti sporta, treniraju ciljani mišići ili oponašaju pojedini pokreti. Oscilirajuća platforma, rukohvati koje guramo ili vučemo i povrat uloženog truda dovode do adaptacije tijela. Svi mišićni lanci reaktiviraju se, sve mišićne grupe prisiljene su raditi zajedno radi povećanja metabolizma te omogućavaju iznimne sportske rezultate u rekordnom vremenu. Rezultati su: povećana koordiniranost pokreta, čvrsti i snažni mišići, odlična stabilnost i snalažljivost u prostoru, povećana brzina s manje potrošene energije.

 
 
Gordana Pošćić, bacc.physio.