Njega dječje kože
 
NJEŽNA KAO BEBINA GUZA
 
Koža je najveći organ našega tijela i najizloženija je utjecajima iz okoline. Od rođenja do odrasle dobi prolazi velik broj promjena, a najosjetljivija je u najmlađoj dobi. Zato koži novorođenčadi i dojenčadi treba posvetiti posebnu pažnju.
 
Tijekom trudnoće kožu fetusa štiti bijeli, gusti kremasti premaz zvan Vernix caseosa, koji nastaje od nakupina odumrlih stanica i sluzi. Za njega kažu da je najfiniji losion s kojim se čovjek ikada susretne.

Po porodu je koža novorođenčeta nezrela i osjetljiva, a pritom je površina tijela u odnosu na tjelesnu masu značajno veća nego kod odraslog čovjeka. Relativna površina novorođenčeta gotovo je sedam puta veća nego kod odrasle osobe.
Osobine kože dojenčeta
Koža dojenčeta ima specifične osobine u odnosu na kožu odrasle osobe. One su:
• tanji epidermis i potkožno masno tkivo,
• slabija veza epidermisa i dermisa,
• aktivnost žlijezda lojnica i znojnica nije u potpunosti razvijena,
• manji broj elastičnih vlakana,
• smanjena produkcija melanina,
• ima manje lipida (masti), a više vode,
• specifični čimbenici (pregibi, pelenska regija),
• površina ima blago kiseli pH.

Zbog tih specifičnosti bebina koža visoko je propusna za lokalno primjenjiva sredstva. Osim toga, mehanizam termoregulacije nezreo je pa se koža lako isušuje. Ako se tome doda i nedovoljno razvijen imunosni sustav, razumljivo je zašto je koža dojenčeta podložna infekcijama, alergijama i sl.
Održavanje kože čistom od presudne je važnosti za zdravlje djeteta, a kontakt i osjećaj dodira neophodni su za zbližavanje s okolinom, prvenstveno s majkom i ocem.

Njega novorođenčeta
Pod njegom novorođenčeta podrazumijevamo pranje novorođenčeta, njegu pupka, zamjenu pelena i njegu pelenske regije te kupanje i odijevanje djeteta.
Važno je roditelje upozoriti na to da se pri nabavi preparata za njegu dojenčeta vode onom poznatom izrekom: "Što manje - to bolje!" Tržište je danas preplavljeno raznim preparatima, koji ponekad nisu primjereni za upotrebu kod djece jer imaju štetne konzervanse, kao npr. paraben.
U prvim mjesecima preporuča se pranje blagim dječjim sapunom, toplom vodom i mekanim pamučnim trljačicama. Iako su vrlo praktične, s upotrebom vlažnih maramica ne treba pretjerivati jer one ne mogu biti adekvatna zamjena za vodu i sapun.
Također, od izuzetne je važnosti naglasiti roditeljima da prije svakog kontakta s djetetom obvezatno operu ruke toplom vodom i sapunom.

Pranje novorođenčeta
Pri pranju bebe posebnu pozornost treba obratiti na lice i više puta na dan očistiti ga od ostataka mlijeka i sline, posebno oko usta, obraza, brade i vrata. Ne treba zaboraviti ni predio iza uha i ušnu školjku. Također treba oprati ručice, između prstiju, područje pazuha i pregiba, trbuh, leđa i nožice. Kako je dječja koža sklona isušivanju, potrebno je utrljati dječju kremu. U prvim mjesecima ne preporuča se dojenče mazati dječjim uljima ili mlijekom za tijelo.
Prvi mjesec pelene treba mijenjati češće (u prosjeku 6-8 puta u 24 sata). Kada je koža zaprljana stolicom, treba je oprati toplom vodom, i to uvijek u smjeru od naprijed prema otraga - od genitalija prema guzi. Kod muškog novorođenčeta treba nježno potegnuti kožicu na spolovilu i mekom krpicom ili vaticom namočenom u vodi obrisati vrh spolovila. Potom treba kožu nježno posušiti, tapkanjem ručnikom ili krpicom za brisanje, i nanijeti zaštitnu kremu te staviti pelenu.
Ako se dojenče pomokrilo bez stolice, pelenu se može zamijeniti bez pranja vodom i sapunom i tako omogućiti koži da sama stvori fini zaštitni masni sloj.

Pelenski osip
Novorođenče ima 5 do 7 stolica dnevno, a urinira i do 20 puta na dan. Mokraća i stolica mehanički i kemijski nadražuju kožu pa ponekad izazivaju upalu kože, takozvani pelenski osip, koji se još naziva i pelenski dermatitis. Zato je posebno važno da se pelenska regija održava čistom.
Pelenski osip manifestira se crvenilom na koži koje je različitog intenziteta (ponekad s bjelkastim naslagama), a najizraženije je na izbočenim predjelima, dok su pregibi u početku pošteđeni.

Postoje neka razvojna razdoblja u životu dojenčeta kada je koža pelenskog područja osjetljivija i podložnija pojavi pelenskog osipa:
• uvođenje dohrane nemliječnim proizvodima,
• uvođenje formule ili kravljeg mlijeka,
• razvijanje preosjetljivosti na neku namirnicu,
• nicanje prvih zubića,
• proljevasta stolica,
• antibiotska terapija,
• rjeđe mijenjanje pelena i drugo.

Za liječenje pelenskog dermatitisa važna je pojačana njega pelenske regije i češća promjena pelena. Pogođeno područje treba prati mlakom vodom, a ponekad i čajem od kadulje ili kamilice, a nikako ne koristiti vlažne maramice. Kožu treba mazati posebnim zaštitnim kremama s cinkovimoksidom, a dojenče češće ostavljati bez pelene kako bi se koža posušila na zraku i lakše zacijelila. Ako se stanje ne poboljša za dan-dva, potražite savjet patronažne sestre ili pedijatra jer je ponekad potrebno koristiti i antimikotičnu kremu. U nekim slučajevima, kada sve ostalo ne pomaže, treba razmisliti o promjeni vrste pelena.

Sredstva za njegu dojenčeta
Uzimajući u obzir specifičnosti kože djeteta, posebnu pažnju treba posvetiti odabiru sredstava za njegu. Nažalost, roditelji često biraju proizvode prema izgledu pakiranja, mirisu i boji preparata, a ne obraćaju pozornost na njihov sastav.
Kad se kupuje dječja kozmetika, obvezatno treba provjeriti da proizvod NE sadrži:
• umjetne boje i mirise koji na deklaraciji imaju oznake DEA ili TEA,
• visokoalergenske i iritirajuće konzervanse - paraben, quaterinum 15 , imidazolide, nil ureu,
• snažna aromatična ulja - mentol, pepermint, citruse (limun, naranča),
• mineralna ulja (parafinsko ulje),
• lanolin treba izbjegavati, osim ako proizvođač garantira da ne sadrži pesticide (DDT, lindan, diazinon),
• antibakterijski sapuni ne preporučuju se jer su preagresivni,
• kod odabira krema za zaštitu od sunca treba paziti da UV-zaštitni faktor nije kemijski, već na bazi minerala (titanov dioksid ili cinkov oksid) i da bude veći od 15.

Obratite pažnju i na imidž proizvođača i norme koje poštuje u proizvodnji. Ako su dijete i roditelji zadovoljni rezultatima odabranih proizvoda, ne treba ih mijenjati samo zato što se na tržištu pojavio novi, šareniji ili reklamiraniji proizvod.
Osim kozmetike, obratite pažnju i na ostale stvari koje dolaze u doticaj s dječjom kožom, posebno na posteljinu i odjeću. One moraju biti od prirodnih materijala, kao što su pamuk, lan, svila ili vuna. Birajte odjeću neutralnih tonova, koja nije tretirana agresivnim bojama i koja se može iskuhavati i peglati, posebno prvih mjeseci djetetovog života.

Zlatna sredina
Važno je naglasiti da se i s njegom može pretjerati. To znači da se pri njezi dječje kože treba voditi pravilom "zlatne sredine". Roditelji trebaju imati na umu da previše pranja, brisanja, mazanja i korištenja različitih preparata može naštetiti osjetljivoj dječjoj koži jednako kao i premalo njege. Dakle, održavajte bebinu kožu suhom i čistom, ali dozvolite joj da - kad god je moguće - diše i razvija svoj prirodni zaštitni sloj kako bi bila zdrava, lijepa i nježna - baš poput bebine guze!

 
 
Jasenka Mićić, bacc.med.tehn.