DOWNLOAD      .pdf 

          
SIJEČANJ-VELJAČA

          


 

 

 

 

 

Uvod

NADOMJESTITI, ZAMIJENITI, POPRAVITI …

Može se za početak postaviti pitanje: da li je zdravstvena tehnologija proturječje modernoj medicini?.
Malo podsjećanja: prošlo je podosta vremena otkad je, 1978. godine, Svjetska zdravstvena organizacija hrabro objavila 38 ciljeva programa "Zdravlje za sve do 2000. godine".

  

Elektrostimulatori srca (pacemakeri)

UHVATI RITAM

Pacemaker (pejsmejker) je engleski naziv za elektrostimulator srca, uređaj koji šalje električne impulse radi aktivacije srčanoga mišića i održavanja normalnog srčanog ritma. Koristi se u liječenju bradiaritmija (nepravilnog usporenog ritma srca), a u posljednje vrijeme i za liječenje životno opasnih tahiaritmija (nepravilnog ubrzanog ritma srca).

  

Liječenje koronarne bolesti perkutanom koronarnom intervencijom (PCI)

BALON U KRVNOJ ŽILI

Koronarna bolest jedna je od najčešćih bolesti današnjice. Označava suženje unutrašnjeg promjera koronarnih arterija aterosklerotskim plakom.

  

Umjetni srčani zalisci

„VRATA“ SRCA

U srcu se nalaze četiri zalistka koji funkcioniraju kao ventili, tj. osiguravaju da krv teče u pravom smjeru u svim fazama srčanoga ciklusa.

  

Rekonstrukcijska kirurgija dojke

ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena. U slučajevima kada se tumor otkrije kasno pa je već lokalno uznapredovao, kada je nepovoljno smješten ili kada je multicentričan, jedini je način liječenja uklanjanje cijele dojke.Također, kod žena koje imaju male dojke, a otkrije se relativno uznapredovao tumor, potrebno je ukloniti cijelu dojku.

  

Rekonstrukcijska urologija

ZA BOLJU KVALITETU ŽIVOTA

Kada govorimo o derivaciji urina uz korištenje različitih dijelova probavnoga sustava, tada je riječ o rekonstrukcijskim urološkim postupcima koji se koriste više od 100 godina.

  

Endoproteza kuka

SKORO BEZ OŽILJKA

Najčešći razlog ugradnje totalne endoproteze zgloba kuka uznapredovala je artroza kuka. Većina artroza kuka je primarna, što znači da nije poznat razlog nastanka artroze. Sekundarne artroze nastaju zbog definiranog poremećaja: najčešće kao posljedica nedovoljne razvijenosti kuka (displazija) ili nakon traume zgloba (prijelomi, iščašenja kuka).

  

Endoproteza koljena

KAD NOGE NE SLUŠAJU

Koljeno je najveći i najsloženiji zglob u tijelu. Sastoji se od tri kosti, koje čine dva različita zgloba. Natkoljena kost (femur) i potkoljena kost (tibija) čine jedan zglob, dok natkoljena kost i iver (patela) čine drugi zglob.

  

Nadomjestci očnih struktura

POGLED UNAPRIJED

Kada u svakodnevnom životu gledamo oči, rijetko razmišljamo o savršenosti građe tih vrlo složenih hvatača refleksije svjetla – elektromagnetskog zračenja valne duljine 400 – 800 nanometara. Jer, sve što vidimo okom, predstavlja uglavnom refleksiju svjetla – sunčevog ili svjetlećih tijela, a vrlo rijetko gledamo izravno u izvore svjetla.

  

Protetska terapija

NOVI OSMIJEH

Starenje ljudskog organizma normalno je praćeno nekim fiziološkim, psihološkim i sociološkim karakteristikama. Treba imati na umu da odstupanja u procesu razvoja i rasta ljudskog organizma nisu vezana za neke posebne godine.

  

Ugradnja umjetne pužnice

IZLAZAK IZ TIŠINE

Sluh ili slušna percepcija sposobnost je da osjetimo zvuk. Uho je organ koji nam to omogućuje jer pretvara zvučne vibracije u osjećaj sluha, koji se percipira u mozgu. To je jedno od tradicionalnih pet osjetila.

  

Inzulinska pumpa

NAĆI PRAVU DOZU

Šećerna bolest jedna je od najvećih epidemija 21. stoljeća. Prema podacima Međunarodne federacije za dijabetes (IDF), u svijetu je danas više od 370 milijuna oboljelih, a ta brojka iz dana u dan raste.

  

Uz 10. siječnja – Svjetski dan smijeha

SMIJEH BLAGOTVORNO UTJEČE NA LJUDE

Tko se ne zna smijati,
za njega je život izgubio svoju radost i svoju svježinu,
a tko se zapravo smije iz svega srca,
taj ne može imati zlu savjest.
Nicolas Sebastien Roch Chamfort

  

Unapređenje zdravlja

ZDRAVSTVENI VODIČ ZA 2014. GODINU

S početkom godine sve se vraća u uobičajenu svakodnevicu i u toj užurbanosti često zaboravljamo na najbitnije – na zdravlje, čiju vrijednost osjetimo tek kad nas zadese tegobe. Kako vas zdravstveni problemi ne bi iznenadili, treba konstantno misliti na očuvanje zdravlja, 24 sata dnevno, 365 dana godišnje.

  

O ZDRAVLJU UKRATKO

Kako prepoznati moždani udar

Moždani udar (infarkt mozga) hitan je medicinski slučaj i važno je da oboljela osoba što prije primi medicinsku pomoć.

  

Oštećenja vizualnih funkcija

SVATKO IMA SVOJU SLIKU

O djeci s teškoćama u razvoju koja se školuju u uvjetima inkluzije posljednjih se nekoliko godina uistinu dosta govori. Uvjeti školovanja djece s teškoćama u redovnim školama neprestano postaju sve bolji, a više nije rijetkost niti uključivanje djece sa složenim višestrukim teškoćama u redovne škole.

  

Uvod

LIJEČENJE, POBJEDA ILI PORAZ

Barem na početku, dobro je podsjetiti se: zdravlje se može unaprijediti, može se očuvati. Bolest (kad se već pojavila) može se rano otkriti, može se liječiti, a nasreću često i izliječiti.