DOWNLOAD      .pdf 

          
ožujak-travanj

          


 

 

 

 

 

Uvod

LIJEČENJE, POBJEDA ILI PORAZ

Barem na početku, dobro je podsjetiti se: zdravlje se može unaprijediti, može se očuvati. Bolest (kad se već pojavila) može se rano otkriti, može se liječiti, a nasreću često i izliječiti.

  

Svjetski dan zdravlja – 7. travnja 2014.

MALI UGRIZ, VELIKA PRIJETNJA

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja svake godine, povodom obljetnice osnutka Svjetske zdravstvene organizacije 1948. godine.

  

Klinička farmakologija

NAĆI PRAVI LIJEK

Klinička farmakologija relativno je mlada medicinska grana, koja se počela razvijati sredinom prošloga stoljeća burnim pronalaskom velikog broja lijekova. Kako nije široko zastupljena, javnost je možda nedovoljno upoznata s njenim mogućnostima i značenjem.

  

Kirurška terapija

ZA IZLJEČENJE POD NOŽ

Kirurgija je stara medicinska specijalnost koja koristi manualne i instrumentalne tehnike u svrhu otkrivanja i/ili liječenja nekog patološkog stanja (bolesti ili ozljede) ili poboljšanja funkcije određenog dijela tijela. Operacijski je zahvat agresivni oblik liječenja prilikom kojeg kirurg koristi invazivne tehnike u terapijske, a ponekad i dijagnostičke svrhe.

  

Terapija zračenjem – radioterapija

NEVIDLJIVE ZRAKE KOJE LIJEČE

Maligne bolesti danas su jedan od dva najčešća uzroka smrti u svijetu uz kardiovaskularne bolesti; računa se da će svaki treći do četvrti stanovnik Zemlje u ovom stoljeću tijekom svog života oboljeti od raka. Stoga ne čudi niz novih istraživanja o prirodi bolesti, novim lijekovima te boljim mogućnostima u otkrivanju i liječenju tumora.

  

Fizikalna medicina

POVRATAK U ZDRAVLJE

Fizikalna medicina je grana medicine koja se služi fizikalnim agensima (čimbenicima) u liječenju. Prema vrstama čimbenika dijelimo je u više grupa:termoterapija, hidroterapija, fototerapija, elektroterapija, kineziterapija.

  

Psihoterapija

RIJEČI KOJE LIJEČE

Psihoterapija je kao psihološka metoda liječenja uspostavljena krajem XIX stoljeća. No, možemo reći da je čovjek oduvijek znao za lječidbenu snagu riječi i razgovora.

  

Socioterapija

BITI DIO DRUŠTVA

U holističkom pristupu liječenju psihijatrijskih poremećaja, socioterapija je neizostavna metoda liječenja koja pripada širem spektru terapijskih postupaka.

  

Radna terapija

MOGU SAM!

Radna je terapija zdravstvena disciplina koja odgovara na pitanje kako što bolje osposobiti za samostalan život osobe koje su izgubile svoju samostalnost u svakodnevici.

  

Duhovnost

DUH BIRA IZMEĐU DOBRA I ZLA

Po Hipokratu, ocu medicine, duh i tijelo jedna su cjelina, oni moraju biti u harmoničnom odnosu kako bi rezultirali zdravljem. U suprotnom, dolazi do psihičkih poremećaja i tjelesnih bolesti.

  

Analiza meda

Zdravstveno-ekološki laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, ovlašten je od Ministarstva poljoprivrede za obavljanje analiza u medu.

  

Fitoterapija

POVRATAK POD OKRILJE MEDICINE

Biljke su nas liječile otkako postoji ljudski rod. Drevna medicina i farmacija temeljila se na znanosti o bilju sve do 20. stoljeća, kada je moderna farmaceutska industrija sintetizirala mnoge prirodne molekule i učinila ih masovnijima i dostupnima u odnosu na prirodne.

  

Aromaterapija

MIRISNA TERAPIJA

Aromaterapija je dio fitoterapije koji se bavi aplikacijom eteričnih ulja u prevenciji i tretmanu bolesti, kao i u održavanju i njegovanju tijela.

  

Iskazivanje agresije

NAPAD I OBRANA

Zbog težine problema koje suvremenom svijetu donose poremećaji duševnog zdravlja, uz tjelesno, mentalno zdravlje ima ključnu ulogu u životu ljudi, kao i u razvoju društva. Psihički se poremećaji mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi i zahvaćaju emocionalne, intelektualne procese, verbalno i neverbalno ponašanje.

  

Moral u društvu

IMA LI NADE?

„Mislim da se moralni zakon sastoji u tome da
ne povređujemo druge ljude,
što se u konačnici svodi na to
da ne povređujemo sami sebe.“
Anjelica Huston

  

Znaju li žene kojih se bolesti trebaju najviše bojati

ŽENSKO SRCE

U SAD-u su srčana oboljenja ubojica žena broj jedan. Međutim, prošlogodišnje anketiranje pokazalo je da više od 57 % žena vidi rak kao svoju najveću prijetnju. Na svaku ženu umrlu od raka dojke dolazi oko njih 11 koje su umrle od neke od srčanožilnih bolesti.

  

O ZDRAVLJU UKRATKO

Eliksir s mediterana

Ljekovita svojstva maslinovog ulja dobro su dokumentirana u znanstvenoj literaturi. Unos te drevne namirnice pruža zaštitu od kroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca, prevencijom karcinoma te snaženjem imunološkog sustava.

  

Međuljudski odnosi

TAJNA TRAJNE RADOSTI

Postoji više načina da poboljšate komunikaciju s najdražima, ali i sa svima drugima, i da shvatite u čemu je tajna trajne radosti jer su dobri međuljudski odnosi preduvjet sretnoga života