Akne
 
PROMJENA ODRAZA U ZRCALU
 
Akne, jedna od najučestalijih bolesti kože, pojavljuju se uglavnom u periodu adolescencije - izuzetno osjetljivom razvojnom razdoblju čovjeka. Promijenjeni odraz u zrcalu može ostaviti bolne posljedice na psihu i socijalne vještine u kasnijem životu osobe.
 
 
Što su akne i možemo li takav razvoj događaja spriječiti?
Kada govorimo o aknama, načelno mislimo na najčešći oblik bolesti, tzv. acne vulgaris (obične akne), koji je od posebne važnosti budući da je to jedno od najčešćih kožnih oboljenja uopće. Čak do 85% oboljelih su adolescenti, u dobi od 10 do 19 godina, s najvećom učestalosti od 13. do 15. godine. Podjednako je zahvaćen i muški i ženski spol, no teži su oblici bolesti češće prisutni u mladića. Iako se to na prvi pogled može činiti neobičnim, akne dijelom pogađaju i odraslu populaciju.

Je li čokolada zabranjen užitak
Akne su bolest koju uzrokuje više povezanih čimbenika, od kojih najvažnije čini kombinacija naslijeđa, hormona i bakterija. Do konačnog rezultata dovodi začepljenje i upala folikula dlake i pripadajućih žlijezda lojnica. Na čepove loja i stanica dodatno utječe mikroorganizam Propionibacterium acnes i hormon androgen. Iako se često može čuti o navodnom utjecaju pojedinih namirnica u prehrani, nije znanstveno dokazano da ijedna vrsta hrane, pa tako ni čokolada ni masna hrana, dovodi do nastanka akni. Međutim, ono što zasigurno pospješuje njihov nastanak jest emocionalni stres i mehanički pritisak, primjerice dlanova, na lice. Velik poticaj nedvojbeno čine i razdoblja hormonskih kolebanja, poput puberteta i menstrualnog ciklusa ili trudnoće, a riziku pridonosi i korištenje određenih sredstava za čišćenje i kozmetičkih pripravaka koji začepljuju kožu, znojenje i vlaga, kao i nošenje nepropusne odjeće koja ih potiče.

Miteseri, gnojni prištići... Prste k sebi!
Područja koja akne obuhvaćaju najčešće su lice, i to čelo, obrazi, područje sljepoočnica, nos, brada, a u manjem broju slučajeva vrat, leđa, ramena, prsa i nadlaktice. Ovisno o tome postoji li u folikulu upala ili ne, akne mogu biti upalne ili neupalne.
Nezaobilazan znak neupalne promjene jesu sujedice ili komedoni, šire poznati kao miteseri, koje čine zaglavljeni čepovi loja unutar folikula. To je najblaži oblik vulgarne akne, koji čine polukuglaste promjene veličine nekoliko milimetara, u obliku bjelkastih čvorića ili uz dodatno vidljivu crnu točkicu, ovisno o tome jesu li zatvorenog ili otvorenog tipa.

Upalne akne pojavljuju se u srednje teškoj ili teškoj bolesti, u svima dobro poznatim oblicima bolnih crvenih čvorića (papule), gnojnih mjehurića (pustule), čvorova (noduli) i šupljina (ciste) na zahvaćenim dijelovima kože. Na licu oboljeloga te se promjene obično viđaju istovremeno, u različitim fazama razvoja.
Najteži oblik bolesti, tzv. acne conglobata, jest onaj u kojem se javljaju bolne ciste veličine 1-4 cm, ispunjene gnojem, koje se s vremenom prazne na površinu kože. Ta vrsta akni učestalije zahvaća mladiće, a promjene su češće smještene na trupu nego na licu.

Ako takve promjene potraju, mogu uzrokovati brazgotine i ožiljke koji na koži ostaju trajno. Zbog toga, iako je izgled promjena često neugodan i frustrirajući, vrlo je važno da bolesnik ne radi mehaničke manipulacije promjena, jer one mogu dodatno nagrditi izgled kože i zakomplicirati postojeće stanje. Pored karakteristične vizualne i psihičke nelagode koju ova bolest uzrokuje, drugih simptoma bolesti obično nema. Dodatni se simptomi javljaju u posebnom obliku bolesti, u tzv. iznenadnim (fulminantnim) aknama, gdje promjene nastupaju naglo, a praćene su povišenom temperaturom i bolnošću zglobova.

Osim vulgarnih akni, postoje i drugi, manje učestali oblici, koji se javljaju u dojenačkoj dobi, vezano uz menstrualni ciklus ili upotrebu određenih kozmetičkih preparata, profesionalne akne u osoba koje rade s određenom vrstom sirovina (naftom, mineralnim uljima, katranom, kloriranim organskim spojevima). U ljudi se, također, mogu pojaviti promjene nalik na akne, koje su posljedica izlaganja kože suncu ili uzimanja određenih lijekova (npr. kortikosteroida, litija, fenitoina, izonijazida, visokih doza vitamina B kompleksa, nekih vrsta kemoterapija), a koje treba razlikovati od pravih akni.

 
 
Pregled bez odgađanja
 
Dijagnoza se postavlja razgovorom liječnika s bolesnikom i pregledom. Radi uvida u cjelokupno stanje kože, potrebno je da osoba prije dolaska ne nanosi na kožu nikakvu šminku, kao i da se pregled obavlja pod dobrim osvjetljenjem. Liječnik će procijeniti je li potrebno pregled nadopuniti dodatnim nalazima, primjerice analizom mikroorganizama, određenih hormona ili ginekološkim pregledom u žena.

Od iznimne je važnosti započeti liječenje navrijeme. Liječenje je u velike većine bolesnika uspješno, a odabir liječenja ovisi o izraženosti i težini bolesti. Smisao upotrebe lijekova jest smanjivanje stvaranja loja, ublažavanje infekcije i normalizacija stvaranja roževine. Najbitnije je liječenje uvesti pravovremeno, kako bi se spriječilo napredovanje bolesti u teže oblike, kao i komplikacije bolesti u obliku ožiljkavanja.

U svih se vrsta akni upotrebljava terapija koja se primjenjuje direktno na oboljeli dio kože, a u težih oblika dodatno i lijekovi koji se uzimaju na usta. Za sve oblike akni bitno je svakodnevno čišćenje kože sindetima, no bez pretjerivanja koje može dovesti do dodatnog isušivanja. Kod određenih oblika akni poduzima se i mehaničko otvaranje i istiskivanje sadržaja, ne samostalno, već od profesionalnog osoblja. Promjene prehrane nisu se pokazale učinkovitima i stoga su suvišne. Kod blagih oblika akni na oboljelo mjesto primjenjuju se spojevi iz skupine antibiotika, benzoil-peroksid, azelaična kiselina, a poboljšanje se očekuje tijekom vremenskog perioda od nekoliko mjeseci. Srednje teški oblik akni najbolje se liječi primjenom antibiotika na usta, najčešće iz skupine tetraciklina, a za postizanje optimalnog učinka potrebno ih je neprekidno i strpljivo uzimati u vremenskom periodu od 12 ili više tjedana.

Ovisno o uzrocima, može se uvesti i hormonalna terapija. Opisani teški oblik akni liječi se izotretinoinom, vrlo učinkovitim lijekom iz skupine retinoida, koji se ponekad odgođeno uvodi u terapiju zbog straha od nepoželjnih učinaka poput suhoće sluznica i kože (ljuštenje kože, raspucale usnice), prolaznog ispadanja kose, porasta masnoća u krvi, oštećenja jetara, psihičkih tegoba i bolova u zglobovima. Zbog mogućih teških posljedica na plod, kada taj lijek uzimaju žene reproduktivne dobi, potreban je osobit oprez i obvezna upotreba kontracepcije. Ipak, uz redovite liječničke preglede i učestalo praćenje laboratorijskih parametara, rizici navedenih pojava svode se na minimum.
U slučaju da su ožiljci već nastali, u današnje se vrijeme najčešće ublažavaju i liječe postupcima dermoabrazije, kemijskog pilinga i tretmana laserom.

Ožiljci na psihi
Akne koje se pojavljuju u doba adolescencije obično se povlače u ranim 20-im godinama, iako kod određenog broja bolesnika prelaze i u odraslu dob. Neupalne i blage upalne akne uglavnom cijele bez ožiljaka, dok umjerene do teške upalne akne cijele uz ožiljkavanje. Bitno je istaknuti da rane koje nastaju nisu vidljive samo na koži, već na poseban način pogubno djeluju i na psihu, osobito u mlađih osoba. Ti procesi mogu, za adolescente čiji je psihofizički razvoj u punom jeku, osim trenutne emocionalne uznemirenosti, imati niz negativnih utjecaja na psihu, osobito na sliku o vlastitom tijelu, samopoštovanje, socijalne vještine i prilagođavanje. Stoga je, da bi u svim aspektima šteta bila što manja, od iznimne važnosti čim prije utvrditi terapijski protokol u oboljelog.
Odgovornost leži i na liječniku i na bolesniku, od kojih se zahtijeva planska suradnja, kako bi odabrano liječenje bilo praktično, dobro podnošljivo, prihvatljivo životnom stilu bolesnika i naposljetku uspješno. Učinkovitost liječenja je to veća što se njime prije započne, jer samo pravovremena terapija sprječava teže oblike bolesti i ostajanje ožiljaka, čime se značajno utječe na samopouzdanje i psihičku stabilnost mlade, buduće odrasle osobe.

 
 
Marijana Vičić, dr. med.