DOWNLOAD      .pdf 

          
svibanj-lipanj

          


 

 

 

 

 

UVODNIK

KOŽA - ČUVARICA

Koža nas dijeli od ostatka svemira. Malo patetično, ali istinito. Vrlo malo površine našeg tijela dotiče se s okolinom preko sluznica, naravno, ako izuzmemo površinu pluća.

  

Akne

PROMJENA ODRAZA U ZRCALU

Akne, jedna od najučestalijih bolesti kože, pojavljuju se uglavnom u periodu adolescencije - izuzetno osjetljivom razvojnom razdoblju čovjeka. Promijenjeni odraz u zrcalu može ostaviti bolne posljedice na psihu i socijalne vještine u kasnijem životu osobe.

  

Tinea versicolor ili pityriasis versicolor

KOŽA „POJEDENA OD MOLJACA“

Tinea versicolor, također poznata pod nazivom pityriasis versicolor, kronična je površinska gljivična infekcija, koja se javlja kao jednolični, diskolorirani dijelovi na gornjem dijelu tijela, vratu i nadlakticama.

  

Gljivične infekcije šake, stopala i noktiju

POSEBNO CARSTVO

Gljive su posebno carstvo u klasifikaciji živih bića. Postoji mnogo različitih vrsta. One na koje prvo pomislimo višestanični su organizmi, stanovnici šuma koji nam pružaju mnoge gastronomske užitke, ali nas mogu i prevariti svojim otrovom ako ih dobro ne poznajemo. Ima još mnogo vrsta gljiva kojih se ne sjetimo odmah, ali su svuda oko nas, u prvom redu kvasci i plijesni.

  

Psorijaza (Psoriasis vulgaris)

EMOCIONALNI GOVOR KOŽE

Psorijaza je nezarazna upalna bolest kože u čijem nastanku ulogu imaju genetski, imunološki i psihički čimbenici. Danas se smatra da psorijaza nastaje međudjelovanjem genetskih i okolišnih čimbenika. Da bi se bolest pokazala u genetski predisponirane osobe, potrebni su različiti vanjski i/ili unutarnji čimbenici.

  

Erizipel

CRVENI VJETAR

Erizipel ili crveni vjetar akutna je bakterijska infekcija kože i potkožnog limfnog tkiva. Bolest je najčešće uzrokovana piogenim streptokokom (Streptococcus pyogenes), a znatno rjeđe drugim bakterijama.

  

Impetigo

ZARAZNE RANE

Impetigo je zarazna, površinska, gnojna, lokalna infekcija kože uzrokovana bakterijama. Najčešći su uzročnici bakterije zlatni stafilokok i piogeni streptokok.

  

Madeži i dermatoskopski pregled

ZNAMENI LJEPOTE

Madeži su dobroćudne promjene na koži, različitih oblika i veličina. Obično su smeđe boje, ali mogu biti i boje kože. Madeži mogu biti u razini okolne kože, izdignuti iznad nje ili sadržavati dlake, a u jedne osobe može biti prisutno svega desetak ili pak više od stotinu madeža.

  

Zloćudne novotvorine kože

SUNCE GODI, ALI I ŠTETI

U najčešće zloćudne novotvorine (rak) kože ubrajamo bazocelularni karcinom, spinocelularni karcinom, sarkom kože i melanom kože.

  

Melanom kože

DJECA NE SMIJU IZGORJETI!

Unatoč činjenici da je sunce izvor života, odnosno neophodan izvor svjetlosti i topline, važan i za stvaranje vitamina D, svaki smo dan suočeni s rastućom incidencijom tumora kože, posebice melanoma, kao najzloćudnijeg tumora uopće, te bazocelularnog i spinocelularnog karcinoma. Nastanak tih tumora primarno se povezuje s izloženošću suncu.

  

Seboroični dermatitis (Dermatitis seborrhoica)

ULJE KOJE TEČE

Seboroični dermatitis vrlo je česta dermatoza, praćena crvenilom, svrbežom i ljuštenjem kože. Zahvaća područja bogata lojnim (sebacealnim) žlijezdama, kao što su vlasište, lice, grudni koš. Ime seborrhea potječe od latinskih riječi u značenju „ulje koje teče“.

  

Atopijski dermatitis

NA NJEŽNOJ DJEČJOJ KOŽI

Atopijski dermatitis kronična je ili kronično-recidivirajuća upalna bolest kože, obilježena generaliziranom suhoćom kože i jakim svrbežom. Pojavljuje se u osoba s nasljednom atopijskom konstitucijom, koja uvjetuje sklonost alergijskim reakcijama na različite alergene.

  

Alergijska oboljenja kože

ALERGENI I IRITANSI SVUDA OKO NAS

Posljednjih godina učestalost alergijskih bolesti u značajnom je porastu pa one predstavljaju značajan medicinski problem.
Postoje četiri tipa reakcije preosjetljivosti, a najvažnija su za kožne manifestacije dva tipa: tip I ili rana reakcija preosjetljivosti i tip IV – ili kasna reakcija preosjetljivosti.

  

Poremećaji rasta kose

GUBITAK KOSE - GUBITAK SAMOPOUZDANJA

Dlaka je izuzetno važan dio kože sisavaca, iako se njena uloga evolucijski znatno mijenja. Današnjem čovjeku dlaka na tijelu nema veliko funkcionalno značenje, osim specijaliziranih dlaka na posebnim mjestima.

  

Trihotilomanija

IMPULS ZA ČUPANJEM DLAKA

Trihotilomanija snažan je impuls za čupanjem vlastitih dlaka, praćen olakšanjem. Definira se kao poremećaj kontrole impulsa, a s obzirom na to da mu se može oduprijeti, opisan je i kao opsesivno - kompulzivni poremećaj.

  

Kamilica

MELEM ZA KOŽU I SLUZNICU

Kamilica je jedna od najrasprostranjenijih i najpoznatijih biljaka u svijetu, a fitoterapeuti najviše cijene „rimsku“ i „njemačku“. To je jednogodišnja biljka s razgranatom stabljikom, koja doseže visinu 20 – 50 cm.

  

Kako pobjeći u uživanje

USUSRET GODIŠNJEM ODMORU

Ljetni mjeseci su pred nama i još malo pa će godišnji odmori postati česta tema naših razgovora. Da li postoji savršen godišnji odmor ili je to samo neostvariv san? Koliko je nada i očekivanja smješteno u tih nekoliko kratkih tjedana koji se pojave samo jednom godišnje?

  

O zdravlju ukratko

Toplotni šok

Toplotni šok hitno je stanje koje nastaje zbog zatajenja „termostata“ u mozgu, koji regulira tjelesnu temperaturu. Tijelo se opasno pregrije, obično zbog visoke temperature ili dugoga izlaganja toplini.

  

Prevencija dekubitalnog ulkusa

RANE OD LEŽANJA

Pristup liječenju kroničnih rana u teških i dugo ležećih bolesnika prolazio je kroz povijest različite faze. Oštećenja u sakralnoj regiji, koja odgovaraju dekubitalnom ulkusu, pronađena su još na egipatskim mumijama.