Seboroični dermatitis (Dermatitis seborrhoica)
 
ULJE KOJE TEČE
 
Seboroični dermatitis vrlo je česta dermatoza, praćena crvenilom, svrbežom i ljuštenjem kože. Zahvaća područja bogata lojnim (sebacealnim) žlijezdama, kao što su vlasište, lice, grudni koš. Ime seborrhea potječe od latinskih riječi u značenju „ulje koje teče“.
 
 
Seboroični dermatitis vrlo je uobičajen među populacijom, stoga ga mnogi autori smatraju varijantom normalnog statusa kože. Doista, u većini slučajeva radi se o blagim promjenama koje su prolaznog karaktera, no s druge strane mogu poprimiti i vrlo teške kliničke oblike, koji zahtijevaju bolničko liječenje.Neravnoteža normalne flore

Seboroični dermatitis može se pojaviti u bilo kojoj dobi, od novorođenačke, preko puberteta pa nadalje.
Pogađa oba spola, ali nešto više muškarce. Razlog tome vjerojatno je povećano lučenje lojnih žlijezda djelovanjem muških spolnih hormona. Smatra se da do pojave seboroičnog ekcema dolazi najviše u adolescenciji i u mladih osoba te u dobi iznad pedesete godine života.Pretpostavlja se da je uzrok ove bolesti upalna reakcija organizma na mikroorganizam iz roda kvasaca (Malassezia spp.), koji je ustvari dio normalne flore kože i vlasišta. Hrani se lipidima iz sebuma, stoga je čak u jednoj mjeri korisna jer čini dio prirodne zaštite vlasišta. U normalnim uvjetima nalazi se 40% gljivica i to nije štetno. Problem nastane kada iz nekog razloga dođe do brojčane prevage, ili u pacijenta iz nekog drugog razloga dođe do smanjene otpornosti prema toj kvaščevoj gljivici, pa možemo govoriti o kroničnoj upali kože s autoimunim odgovorom. Simptome može pogoršati neka druga bolest, psihofizički stres, umor, oslabljen imunološki sustav, uzimanje nekih lijekova.

Dosadne ljuskice
Dok se o uzročniku nagađa, klinička slika je karakteristična. Predilekcijska mjesta (tipične lokalizacije na tijelu, gdje se bolest najčešće očituje) jesu: vlasište – ljuskava žarišta koja svrbe (suha ili masna perut), lice - središnji dio lica, područje obrva, ušiju, posebno nabor iza uha, uz svrbež ušnoga kanala, prsa - masne ljuskave papule, leđa - područje među lopaticama, s kožom koja se sitno ljušti, područja pregiba, pazusi, prepone, ispod dojki - više crvenkasta područja u obliku zadebljanja ili papula.

Terapija vlasišta obično započinje uklanjanjem naslaga keratolitičkim preparatima, potom slijede antifugalni šamponi. Uspješno se mogu koristiti i šamponi koji imaju druge aktivne komponente na bazi selen sulfida, cink piritiona, salicilne kiseline ili katrana. U slučajevima jakog svrbeža, opravdano je povremeno i svega nekoliko dana koristiti lokalne kortikosteroide. Kod drugih regija na tijelu također se koriste antifugalni šamponi, uz limitiranu primjenu kortikosteroida , a u upornim slučajevima koriste se kalcineurin inhibitori. U ozbiljnim slučajevima može se ordinirati i uzimanje lijekova na usta te fototerapija.

Prehrana i ovdje igra ulogu
Kod nekih osoba sa seboroičnim dermatitisom ulogu ima i hrana, naročito ona koja obiluje zasićenim masnoćama, šećerima, jako začinjena, te konzumacija alkohola. Stoga se preporuča konzumirati hranu bogatu vlaknima, kao što su cjelovite žitarice, povrće, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, voće, koja uz to sadrži esencijalne masne kiseline, esencijalne aminokiseline, vitamine i minerale. Prehrana bez glutena, kao i izbjegavanje namirnica bogatih histaminom (plava riba, zreli sirevi, neka alkoholna pića) u nekim slučajevima daje zapažene rezultate.

Nema sumnje da se uravnoteženom prehranom i esencijalnim nutrijentima može pomoći organizmu u oporavku i jačanju imuniteta.

Stresu je nemoguće izmaći, no još jedan dobar savjet bio bi pokušati ovladati tehnikama kontrole stresa. Razumijevanje naravi ove kožne problematike, prihvaćanje da se radi o kroničnoj bolesti, s poboljšanjima i pogoršanjima na koja možemo i sami mnogo utjecati, pridonosi dobroj kontroli seboroičnog dermatitisa.

 
 
Mr.sc. Mirjana Zečević Rutar, dr.med.