DOWNLOAD      .pdf 

          
srpanj-kolovoz

          


 

 

 

 

 

Uvod

SUDAR ILI SUŽIVOT „VELIKOG I MALOG“

U recima koji slijede čovjek, odnosno sveukupnost ljudskoga tijela, krije se pod pojmom „veliko“ a šarenilo svijeta koji pokriva znanost koju zovemo „mikrobiologija“ je svijet malog. U taj svijet spadaju cijela „carstva“ međusobno poprilično različitih bića. Nabrajanje može započeti virusima, pa preko bakterija, gljivica, protista (praživotinja i prabiljaka) do parazita.

  

Svjetski tjedan dojenja 1.-7. kolovoza 2014.

DOBROBIT ZA CIJELI ŽIVOT

Svjetsko udruženje za potporu dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) objavilo je slogan za Svjetski tjedan dojenja 2014.: Dojenje - dobrobit za cijeli život.

  

Štetnosti pušenja u trudnoći

BEBA NEMA IZBORA

Mogu li majčinstvo i cigarete zajedno? Trudnice bi trebale izbjegavati i zadimljene prostorije, jer čak i pasivno pušenje može utjecati na plod.

  

Fiziološka crijevna flora i probiotici

ORGAN UNUTAR ORGANA

Normalnu ili fiziološku floru čovjeka (mikrobiotu) čine mikroorganizmi koji nastanjuju kožu i sluznice čovjeka ne čineći mu nikakvu štetu. Oni tu žive kao komenzali, ne uzrokujući bolest dokle god se nalaze na mjestu kolonizacije.

  

Helicobacter pylori

PODSTANAR U ŽELUCU

Još krajem 19. stoljeća javila se pretpostavka da razvoju ulkusne bolesti (čir, vrijed ili ulkus želuca i dvanaesnika) prethodi zaraza. Kroz cijelo prošlo stoljeće trajali su pokušaji da se otkrije zarazni agens koji bi se povezao s tim bolestima.

  

Amebijaza

OPASNOST S VOĆA I POVRĆA

Amebijaza je bolest koju uzrokuje jednostanični parazit Entamoeba histolytica. U rodu Entamoeba ima više vrsta ameba koje mogu obitavati u probavnom traktu čovjeka, ali jedino histolitična ameba izaziva kliničku sliku.

  

Trakavice, gliste i crvi

ŽIVI ORGANIZMI U NAMA

Trakavice, gliste i crvi parazitski su nametnici čovjeka i životinja. Živeći na domaćinu, nametnici imaju od njega uvijek korist, a čovjek ili životinja od nametnika manju ili veću štetu. Zbog zdravstvenih problema koje parazitarne invazije mogu izazvati kod ljudi i kućnih ljubimaca, bitno je upoznati se s nekima od češćih u našem geografskom području.

  

Ehinokokoza

MALA PSEĆA TRAKAVICA

Ehinokokoza (Echinococcosis) parazitarna je zarazna bolest uzrokovana trakavicom Ehinokokom.
U našim krajevima najčešći je Ehinococcus granulosus ili mala pseća trakavica. Odrastao oblik tog parazita živi u probavnom traktu psa i srodnih životinja (lisica, vuk), dok se ciste nalaze u ovci, svinji, govedu i čovjeku.

  

Escherichia coli

U CRIJEVU POŽELJNA, U MJEHURU NE

Escherichia coli (E. coli) bakterijska je vrsta koja pripada porodici Enterobacteriaceae, rodu Escherichia. Bakteriju E. coli otkrio je Theodor Escherich, 1885. godine. Rodu Escherichia pripada nekoliko vrsta bakterija, a za humanu medicinu značajna je samo jedna vrsta - Escherichia coli.

  

Candida

DVIJE STRANE OGLEDALA

Moderni stil života, brza hrana, pretjerani unos šećera i bijeloga brašna, stres, prekomjerno propisivanje antibiotika - mogu pogodovati gljivičnim infekcijama.

  

Trihineloza

BOLEST SIROVOGA MESA

Trihineloza (trihinoza) je zarazna bolest uzrokovana parazitom Trichinella. Procjenjuje se da od trihineloze u svijetu godišnje oboli oko 10 000 ljudi. Bolest se u cijelome svijetu javlja sporadično ili u epidemijama.

  

Svrab (scabies)

KANALIĆI U KOŽI

Svrab, scabies ili šuga, zarazna je bolest uzrokovana parazitom - grinjom Sarcoptes scabiaei var. hominis. Najčešći izvor zaraze je čovjek, koji je ujedno i jedini rezervoar bolesti.

  

Ušljivost

SRAMOTA TEŽA OD BOLESTI

Mnogi roditelji već su se susretali s neugodnom činjenicom da su im djeca, negdje u školi ili vrtiću, "pokupila" uši i da se stalno češu po kosi jer ih jako svrbi. Neki su se tada uspaničili i razmišljali o tome tko je to prenio njihovoj djeci.

  

Demodex

PAUKOLIKI NAMETNIK

Grinje spadaju u grupu paučnjaka, koji pripadaju koljenu člankonožaca. Srodnici su krpelja, paukova, škorpiona i drugih paukolikih stvorenja. Opisano je preko 48 tisuća vrsta. Vrlo su male i ne mogu se vidjeti golim okom.

  

Stidna ušljivost (Pediculosis pubis)

NEIZDRŽIV SVRBEŽ

Na čovjeku parazitiraju dvije vrste ušiju: čovječja uš (Pediculus humanus) i stidna uš (Phthirius pubis).

  

Krpelji

OPASNOST IZ PRIRODE

Krpelji su sitne životinjice koje spadaju u skupinu člankonožaca, razred paučnjaka, red grinja. Radi se o srodnicima pauka. Dobro su rasprostranjeni u prirodi. Ima ih oko 300 vrsta.

  

Bolest vožnje (kinetoza, bolest kretanja)

MORSKA BOLEST

Dolaskom ljeta i lijepoga vremena započinje sezona godišnjih odmora i putovanja. I dok su nekome putovanja uživanje u vožnji i krajoliku, nekome su prava muka i neugodno iskustvo.

  

Palijativna medicina

U BOLESNIKOVOJ KUĆI

Palijativna skrb nije pojam novijega datuma. Danas o palijativnoj medicini, odnosno skrbi, pišu sami bolesnici, duhovnici, volonteri, psiholozi, socijalni radnici, pedijatri, onkolozi, neurolozi i drugi specijalisti.

  

O zdravlju ukratko

UTAPANJE

  

Hrvatski Crveni križ

SLUŽBA SPAŠAVANJA ŽIVOTA NA VODI I EKOLOŠKE ZAŠTITE PRIOBALJA

Služba spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenoga križa razvila se u vodeću organizaciju na području osposobljavanja spasilaca, prevencije nesreća, spašavanja na vodi i pružanja prve pomoći stradalima na vodi u Republici Hrvatskoj.