DOWNLOAD      .pdf 

          
siječanj-veljača

          


 

 

 

 

 

Uvodnik

Tijelo govori-treba ga razumjeti

Povijest medicine puna je zanimljivih crtica i priča o naporima da se prepoznaju poremećaji i bolesti na sebi i, još više, na pripadnicima uže i šire zajednice. To danas, stručno, zovemo dijagnostičkim postupcima, koji prethode pretpostavci ili zaključku o čemu se radi, što pak nazivamo dijagnozom. Potom slijede postupci liječenja, o kojima ovom prilikom neće biti govora.

  

Opće hematološke laboratorijske pretrage

POGLED U KAP KRVI

U opće hematološke laboratorijske pretrage spadaju kompletna krvna slika, diferencijalna krvna slika i sedimentacija eritrocita. Hematološke pretrage daju nam informaciju o ukupnom broju, brojčanom omjeru ili kvaliteti pojedinih krvnih stanica. Treba razlikovati pretrage koje sačinjavaju krvnu sliku od biokemijskih pretraga u krvnoj tekućini, tj. serumu (glukoza, masnoće, jetrene probe, željezo…).

  

Hiperlipidemije

BOLEST SUVREMENOG DOBA

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti i velik javnozdravstveni problem u brojnim zemljama zapadne civilizacije. U patofiziologiji kardiovaskularnih bolesti najznačajniju ulogu ima proces ateroskleroze, a njezina najčešća klinička očitovanja su infarkt miokarda i moždani udar.

  

Adolescentkinje i anemija

SLABOST KRVI

Anemija izazvana nedostatkom željeza (sideropenična anemija) najčešća je vrsta anemije u adolescentnom razdoblju i najčešće je imaju djevojčice. Kako se dijagnosticira, liječi i zbog čega je važno pravovremeno je prepoznati?

  

HbA1c antigen

DUGOROČNI POKAZATELJ SLATKOĆE

Dijabetes je kronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin koji se proizvodi. Inzulin je jedan od hormona koji reguliraju šećer u krvi, ali i jedini koji ga smanjuje.

  

Samokontrola glukoze u krvi

VOŽNJA ZAVOJITOM CESTOM

Spoznaja o razini glukoze u krvi snažno je oružje kojim možemo utjecati na trenutačno zdravstveno stanje, a time i zdraviju budućnost.

  

Serodijagnostika

NAŠI UNUTARNJI ZAŠTITNICI

Zarazne bolesti uzrokovane su različitim mikroorganizmima: bakterijama, virusima, parazitima i gljivama. Mikroorganizmi na svojoj površini nose različite antigene. Antigeni su tvari koje unosom u organizam izazivaju stvaranje protutijela. Preboljenjem zarazne bolesti ili cijepljenjem (umjetnim unosom oslabljenih cijelih mikroorganizama ili njihovih dijelova) potiče se stvaranje protutijela.

  

Helicobacter pylori

ČESTI STANOVNIK ŽELUCA

Helicobacter pylori je spiralna bakterija, prisutna kod više od polovice cjelokupne ljudske populacije i jedina bakterija koja može preživjeti u nepogodnoj kiseloj sredini na želučanoj sluznici.

  

Intolerancija na hranu

TIJELO ODBACUJE ŠTO MU ŠKODI

Većina ljudi može jesti raznoliku hranu bez pojave neželjenih učinaka. Prema podacima iz literature, 3-6% populacije u razvijenim zemljama ima različite simptome nakon unosa određene hrane – pojavljuje se intolerancija, što znatno utječe na kvalitetu života pojedinca.

  

Kalprotektin

NOVOST U DIJAGNOSTICI

Fekalni kalprotektin je biomarker upale kod upalne bolesti crijeva. Upalna bolest crijeva, poznatija pod engleskom kraticom IBD (engl. Inflammatory bowel disease) grupa je sličnih bolesti karakteriziranih autoimunim upalnim procesima u probavnom sustavu, najčešće u tankom i debelom crijevu, uglavnom kroničnoga tijeka.

  

Prostata specifični antigen (PSA)

MUŠKI MARKER

Prostata specifični antigen (PSA) protein je koji stvaraju žljezdane stanice prostate. U normalnim okolnostima izlučuje se samo u sjemenoj tekućini prilikom ejakulacije (izbacivanja sjemena). Funkcija mu je održati spermije spremnima za oplodnju između ejakulacije i kontakta s jajnom stanicom, a u medicinskoj dijagnostici jedan je od najboljih markera u urologiji, gdje se primarno koristi za ranu detekciju karcinoma prostate.

  

Fibromijalgija

KROZ ŽIVOT S BOLI

Fibromijalgija je kronična bolest koju karakteriziraju stalni bolovi i neprekidan osjećaj umora, a traje, u većini slučajeva, cijeli život. Ne oštećuje mišiće, zglobove, organe, nije opasna po život i s vremenom postaje podnošljiva. Od nje boluje 4% populacije. Fibromijalgija smanjuje radnu sposobnost i bitno utječe na kvalitetu života i na raspoloženje.

  

Obitelj i njezina uloga u odgoju djece

Obitelj

Ne gledajte na dijete kao na neki dragulj,
već se trudite da ono to postane! - Vasto
Kruna velike i iskrene ljubavi mladića i djevojke jest brak, a rođenjem djeteta oni postaju roditelji – majka i otac. Otac, majka i dijete čine pravu malu obitelj. Dijete – to malo i najdraže ljudsko biće, u bračni život unosi značajne promjene, postaje središtem pozornosti i smislom života svojih roditelja, koji s ponosom kažu: „Sad znamo zašto živimo“. Oni dijete ne bi dali za sva svjetska blaga jer, kako je rekao Euripid: „Djeca su za sve ljude njihov život.“

  

Liječenje biljem

ZA SVAKU BOLEST RASTE JEDNA BILJKA

Ima jedna stara narodna izreka koja kaže: „Za svaku bolest raste jedna biljka.“ Premda je pretenciozno tako nešto kazati, većina starih narodnih izreka nije daleko od istine.

  

10. siječnja – Međunarodni dan smijeha

NAJBOLJI RECEPT ZA ZDRAVLJE, SREĆU I DUG ŽIVOT

Smijeh ne smije biti izbačen iz bilo čega,
zato što on popravlja sve.
James Thurber
Od ugodnog i veselog božićnog i novogodišnjeg slavlja samo je desetak dana do najveselijeg dana u godini, dana kada se posvuda čuje iskren i radostan smijeh, a svatko vas dočekuje i ispraća osmijehom. Osmijesi su darovi koji se razmjenjuju na svakom koraku. Taj dan je 10. siječnja – Međunarodni dan smijeha - koji se svake godine obilježava u cijelom svijetu, a unosi u sve domove mnogo radosti, sreće i veselja.

  

NUTRICIONIZAM

PRIKAZ KNJIGE JOY BAUER: „NUTRICIONIZAM“

  

O zdravlju ukratko - Viroze

SLUŠAJTE SVOJE TIJELO

Vrijeme je prehlada i gripe, virusnih bolesti koje se najčešće javljaju zimi, kao pojedinačni slučajevi i u obliku manjih ili većih epidemija. Iako se virusne bolesti ne mogu potpuno spriječiti, mogu se poduzeti određene preventivne mjere, kao i pravilno liječenje, tj. ponašanje za vrijeme bolesti.