DOWNLOAD      .pdf 

          
ožujak-travanj

          


 

 

 

 

 

Uvodnik

POUZDANA HRANA I ZDRAVLJE

Hrana, kad se uključi i voda za piće, ima presudnu ulogu u određivanju pojma zdravlje. Problemu se može pristupiti na mnogo načina, no ovom prilikom nešto više o pouzdanosti, sigurnosti, odnosno kakvoći.

  

Svijetski dan zdravlja

SIGURNOST HRANE

Nesigurna hrana povezana je, procjenjuje se, sa dva milijuna smrti godišnje, uglavnom djece. Hrana zagađena štetnim bakterijama, virusima, parazitima ili kemijskim tvarima odgovorna je za više od 200 bolesti, od proljeva do malignih oboljenja

  

Svjetski dan zdravlja 2015.

SIGURNOST HRANE

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) svake godine odabire prioritetno područje globalnoga javnozdravstvenog problema kao temu za Svjetski dan zdravlja, koji se obilježava 7.travnja, na dan koji znači rođendan Organizacije.

  

Kvaliteta i sigurnost hrane

ZA SITOST I ZDRAVLJE

Hrana je danas predmet zanimanja sve većeg broja ljudi, ne samo stručnjaka, nego i laika koji vode brigu o svojoj prehrani. Prehrana kontrolira razne funkcije u organizmu i utječe na njih pa time pridonosi zdravlju čovjeka i smanjuje rizik od pojave bolesti. Upravo zbog toga, velik je izazov pred svima koji rade na proizvodnji i kontroli hrane te je velika uloga u prevenciji i osiguranju kvalitete i sigurnosti.

  

HACCP - osiguranje zdravstveno ispravne hrane<

OD POLJA DO STOLA

Od 1. srpnja 2013. godine Republika Hrvatska postala je 28. članica Europske unije (EU). Republika Hrvatska (RH) tada je preuzela i pravnu stečevinu Europske unije za područje sigurnosti hrane. Temeljna uredba koja regulira sigurnost hrane je Uredba (EZ) br. 178/2002

  

Dodaci prehrani

MIT ILI KORIST

Novi trendovi u prehrani često uključuju korištenje nutritivno obogaćene hrane, kao i dodataka prehrani. Postoji nešto privlačno u raznovrsnim i mnogobrojnim dodacima prehrani. U usporedbi s lijekovima, oni djeluju "prirodno", no zapravo mogu sadržavati puno umjetnih sastojaka, ponekad i vrlo opasnih. A tko ne voli uzimati pilule ili vitamine na kojima piše da vas čine zdravijima?

  

Vodoopskrba riječkog područja

PITKA VODA ŽIVOT ZNAČI

Značenje vode za ljudske zajednice i njihov razvoj poznato je još iz vremena najstarijih civilizacija, poput egipatske, sumerske, babilonske i ostalih, koje su se razvile u nizinama velikih tekućica. Već je tada voda prepoznata kao osnova života.

  

Pravilna prehrana

PROTEINI SPRJEČAVAJU GLAD

Osim po broju kalorija i sadržaju hranjivih sastojaka, namirnice se klasificiraju i po indeksu sitosti, koji se određuje na osnovi toga koliko vremena namirnica može održati sitost organizma.

  

Priprema i hranjenje djeteta mliječnim pripravkom

FORMULA U PRAHU

Suvremene spoznaje i stavovi vodećih stručnjaka i organizacija danas su jasno usmjereni na podršku i naglašavanje važnosti prehrane djece majčinim mlijekom. Brojna novija istraživanja pokazuju da je takva prehrana nezamjenjiva u smislu sigurnosti, razvoja i jačanja imuniteta i zaštite od bolesti, a isto tako i jedinstvena po svom sastavu, koji prati i najbolje podupire rast i razvoj djeteta u najranijoj i najosjetljivijoj dobi nakon rođenja i tijekom prvih godina života.

  

Prevencija malignih oboljenja

KAKO POSTIĆI PREDNOST U BORBI PROTIV RAKA

Individualna borba protiv raka zahtijeva našu stalnu brigu i oprez. Velika grupa američkih liječnika, i to ne bilo kojih, već poznatih stručnjaka na području prevencije i liječenja raka, sudjelovala je nedavno u opsežnoj anketi. Cilj ankete bio je utvrditi koje se preventivne mjere danas smatraju najdjelotvornijima.

  

Korabica (Brassica oleracea var. Gongylodes)

KORINTSKA REPA

Korabica potječe iz primorskih krajeva sjevernoga dijela Europe. Pretpostavlja se da je nastala iz stočnoga kupusa koji ima zadebljalu stabljiku. Dugogodišnjom selekcijom zadebljala stabljika stočnoga kupusa razvila se u okruglu korabicu – povrće oblika jabuke.

  

Uz 8. ožujka - Svjetski dan žena

SIMBOL BORBE PROTIV NERAVNOPRAVNOSTI

Ne smeta mi što živim u muškom svijetu,
sve dok u njemu mogu biti žena.
Marilyn Monroe
Međunarodni dan žena simbol je borbe protiv neravnopravnosti, seksizma, protiv iskorištavanja žena. To je dan obilježavanja borbe žena diljem svijeta za njihova temeljna ljudska prava i ravnopravnost s muškarcima, poput prava na obrazovanje, rad, slobodu, ekonomsku, socijalnu i političku jednakost, pravo glasa, poštovanje, uvažavanje, ljudsko dostojanstvo, ljubav...

  

O zdravlju ukratko - hrana za snižavanje kolesterola

ZDRAVO I UKUSNO

Imate li povišen takozvani loš ili LDL kolesterol, prehrana vam uvelike može pomoći u tome da ga držite pod kontrolom.