DOWNLOAD      .pdf 

          
svibanj-lipanj

          


 

 

 

 

 

Uvodnik

GINEKOLOGIJA: MALE RAZLIKE - CIJELA ZNANOST

Priroda, koristeći evolucijske mehanizme, brine o održanju života jedinke, ali još više i složenije o održanju vrste. Čovjek u svojoj uobraženosti misli da je on u svemu nešto posebno, na što bi se priroda, da je čovjekolika, samo nasmiješila. Čovjek kao vrsta ne razlikuje se u biti mnogo od ostalih pripadnika velike skupine koju zovemo sisavci. Jedna je od značajki te skupine jasna i potpuna razlika po spolu. Ne u svemu, ali u sustavu organa koji osiguravaju razmnožavanje, održanje vrsti, dosljedno. U tome smo od rođenja do smrti ženski i muški, dakle različiti, pripadnici iste vrste. Katkada te razlike iz milja ili u šali zovemo „malim razlikama“.

  

Ginekološki pregled

BEZ SRAMA I PREDRASUDA

Tijekom rada u ginekološkoj praksi često se susrećemo s pitanjima: kada je vrijeme za prvi ginekološki pregled, koliko često odlaziti ginekologu, kada je vrijeme za hitan odlazak ginekologu, kome se treba obratiti ako je test na trudnoću pozitivan, je li ultrazvučni pregled obvezan na svakom ginekološkom pregledu, što je PAPA-test i slično.

  

Bolne i obilne menstruacije

ONI DANI U MJESECU

Menstruacijski ciklus obuhvaća fiziološke promjene u organizmu žene, koje se ponavljaju u pravilnim ritmičkim intervalima, a rezultiraju pojavom mjesečnice, menstruacijskog krvarenja koncem ciklusa, ili nastupanjem trudnoće.

  

Nenormalna krvarenja iz maternice

U KRIVO VRIJEME NA KRIVOM MJESTU

Nenormalno krvarenje iz maternice spada među najčešće razloge odlaska žena liječniku. Naziva se još intermenstrualno krvarenje, „spotting“ (točkasto krvarenje) ili metroragija (nenormalno krvarenje iz maternice). Neka su od tih krvarenja bezazlena, dok se ponekad može raditi o ozbiljnom problemu.

  

Rak ženskih spolnih organa

NAJOPASNIJE PROMJENE

Rak se može pojaviti u bilo kojem dijelu ženskih spolnih organa: na stidnici, rodnici, vratu maternice, tijelu maternice te na jajovodima ili jajnicima. Ako izuzmeno rak dojke, koji ima najveću pojavnost, na rak ženskih spolnih organa otpada oko 15-17% ukupno oboljelih žena.

  

Spolno prenosive bolesti

UGROŽENI SVI SPOLNO AKTIVNI

AIDS, spolno prenosiva bolest (SPB), dominira naslovima jer je, za sada, fatalno oboljenje. Međutim, svake godine mnogo veći broj ljudi bude inficiran drugim spolno prenosivim bolestima koje, iako rijetko smrtonosne, mogu biti vrlo neugodne.

  

Vulvovaginitis

INTIMNO ZDRAVLJE ŽENE

Vulvovaginits predstavlja upalnu bolest stidnice (vulva) i rodnice (vagina) koja se najčešće manifestira crvenilom i svrbežom. Može se javiti u svim dobnim skupinama – u djevojčica, djevojaka i žena, a ima niz uzročnih čimbenika.

  

Upalna bolest zdjelice (engl. Pelvic inflammatory disease - PID)

ZARAZA VIŠE ORGANA

Upalna bolest zdjelice upala je gornjeg dijela reproduktivnog trakta žene (maternice, jajovoda i jajnika) te ostalih struktura u maloj zdjelici.

  

Suhoća rodnice u postmenopauzi i bolan snošaj

PROBLEM ŽENA ZRELE DOBI

Pojava suhoće rodnice često je stanje do kojeg može doći u bilo kojoj životnoj dobi, ali najčešće se javlja kod žena nakon menopauze. Stručni naziv koji opisuje to stanje je vulvovaginalna atrofija, a radi se o skupu simptoma koji nastaju zbog niske razine estrogena u tkivu rodnice.

  

O zdravlju ukratko

RANO OTKRIVANJE RAKA VRATA MATERNICE

Rak vrata maternice zloćudna je bolest koja se javlja kada dođe do promjena na stanicama vrata maternice i one počnu nekontrolirano rasti. Obično je potrebno mnogo godina da se promijenjene stanice razviju u rak. Srećom, stadiji koji prethode raku vrata maternice lako se liječe, no kako ne postoje očiti znakovi bolesti, oni se mogu otkriti samo ciljanim testom (PAPA-test).

  

Spuštena i ispala maternica i vagina

STANJE KOJEG SE ŽENE SRAME

Prolaps (spad) označava pojavu spuštanja jednog ili više zdjeličnih organa u rodnicu. Zdjelične organe čine: maternica (uterus), mokraćni mjehur te završno crijevo (rektum). Te organe u njihovom primjerenom položaju drže čvrsta vezivna tkiva koja se zovu „fascia“ i „ligamenti“, na način da vežu zdjelične organe uz koštane stijenke zdjelice. Uz fasciju i ligamente, mišići dna zdjelice glavni su potporni mehanizam i drže zdjelične organe s donje strane.

  

Policistički ovarijski sindrom

NERAVNOTEŽA HORMONA

Policistički ovarijski sindrom (PCOS) višestruki je poremećaj koji zahvaća rad jajnika i može uzrokovati smetnje menstruacije, neplodnost, pojačan rast dlaka i pojavu akni, a u kasnijoj životnoj dobi povišen krvni tlak, metaboličke bolesti i pojavu nekih zloćudnih bolesti.

  

Endometrioza

TKIVO TAMO GDJE NE BI TREBALO BITI

Endometrioza je relativno česta bolest žena reproduktivne dobi i jedan od glavnih uzroka ginekoloških tegoba u navedenoj populaciji. Zahvaća oko 5% opće populacije, a zastupljenost endometrioze unutar skupine žena s izraženim ginekološkim tegobama je čak 20%

  

Povodom 1. lipnja – Međunarodnog dana djece

ZAŠTITA MENTALNOGA ZDRAVLJA U UČENIČKOM DOMU

Zdravlje općenito, a unutar njega mentalno zdravlje kao poseban, ali značajan aspekt zdravlja, intimna je i vjerojatno najvažnija vrijednost svakog pojedinca i svih ljudskih zajednica. Ono je preduvjet i temeljna odrednica kvalitete života.

  

Obiteljski odnosi

KOLIKO VRIJEDE DJEDOVI I BAKE

Prije pola stoljeća i više bilo je normalno vidjeti nekoliko generacija u jednoj obitelji. Često su tetke, stričevi, djedovi i prabake bili dio obiteljskoga kruga u kojem su se kretala djeca, a djece je često bilo više nego danas.

  

Odgoj

POPAPALA MACA

Lašci se ne rađaju,
već ih takvima čini pogrešan odgoj.
Laži djece djela su onih koji ih odgajaju.
J. J. Rousseau

  

Medijska pismenost

KAKO NAS MEDIJI OBLIKUJU

Biti medijski pismen znači biti „oslobođen“.