DOWNLOAD      .pdf 

          
srpanj-kolovoz

          


 

 

 

 

 

Svjetski tjedan dojenja 1.-7. kolovoza 2015.

OMOGUĆIMO DOJENJE I POSAO

Tema Svjetskog tjedna dojenja 2015. bavi se zaposlenim ženama i dojenjem, nadovezujući se tako na kampanju Svjetskog tjedna dojenja iz 1993. godine, koja je isticala važnost podrške majkama na radnome mjestu.

  

Svjetski tjedan dojenja 1.-7. kolovoza 2015.

OMOGUĆIMO DOJENJE I POSAO

Tema Svjetskog tjedna dojenja 2015. bavi se zaposlenim ženama i dojenjem, nadovezujući se tako na kampanju Svjetskog tjedna dojenja iz 1993. godine, koja je isticala važnost podrške majkama na radnome mjestu.

  

Rizici od kravljeg mlijeka u ranoj dječjoj dobi

OD MAJKE JE NAJBOLJE

Kravlje mlijeko je visoko vrijedna namirnica, ali isto tako, prema suvremenim saznanjima, neprimjerena i štetna u prehrani novorođenog djeteta i dojenčeta. Niti jedno živo biće na svijetu ne hrani svoje mladunče tuđim mlijekom osim ljudi suvremenog doba.

  

Zdravstvena njega i rehabilitacija u kući

U UGODNOSTI DOMA

Djelatnost zdravstvene njege u kući, kao zasebna djelatnost, ugovara se s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje još od 1991. godine i dio je primarne zdravstvene zaštite.

  

Prevencija dekubitusa u kući bolesnika

BOLNE RANE

Jedan od najčešćih oblika kroničnih rana na koje nailazimo u kući bolesnika jest dekubitalni ulkus, poznat kao dekubitus. Nastaje na mjestu stalnog pritiska izbočenih dijelova tijela i neke podloge, sile vlaka ili trenja, odnosno njihovom kombinacijom.

  

Umjetni način prehrane

KAD NE MOŽE NA USTA

Kada prirodni način prehrane nije moguć, primjenjuje se umjetno hranjenje. Ono može biti enteralno, tj. putem probavnoga trakta, ili parenteralno, tj. krvožilnim putem (infuzije).

  

Stomatološka zdravstvena zaštita u domu bolesnika

ŠTO KAD NE MOGU DO SVOG ZUBARA

Bolesti usta i zubi najčešća su oboljenja. Svaki čovjek susreće se sa zuboboljom više puta tijekom života. Kako bi prevenirali njihovu učestalost i intenzitet, preporučuju se preventivni pregledi i zahvati te redovni posjeti odabranom dentalnom liječniku.

  

Njega nepokretnog bolesnika na bolničkom odjelu

SVIJETLA TOČKA BOLNIČKIH DANA

Rad medicinske sestre na bolničkom odjelu specifičan je. Podrazumijeva prije svega znanje, savjesnost, stručnost i empatiju, iz kojih proizlazi kvalitetna zdravstvena njega i skrb za bolesnika, koja se na bolničkim odjelima provodi kontinuiranio tijekom 24 sata na dan.

  

Zdravstvena njega pacijenta oboljelog od maligne bolesti

NEZAMJENJIVA ULOGA MEDICINSKE SESTRE

U prvim tjednima suočavanja sa zloćudnom dijagnozom, oboljeli i članovi njihovih obitelji proživljavaju različite osjećaje, koji se izmjenjuju iz dana u dan. Neki od njih su poricanje, ljutnja, strah, stres, bol, nedostatak samokontrole ili samopouzdanja, tuga, depresija, krivnja, usamljenost pa sve do nade u konačno izlječenje.

  

Higijena usne šupljine kod onkoloških pacijenata

POSEBNO OSJETLJIVO PODRUČJE

Briga za oralno zdravlje i provođenje oralne higijene ključni su kod onkoloških pacijenata. Dobrom motivacijom, suradljivošću pacijenata i redovitim provođenjem mjera oralne higijene imat ćemo pozitivan dugoročan učinak.

  

Fizioterapija kod upale pluća

MEDICINSKE VJEŽBE DISANJA

Osvješćivanjem disanja i vježbama pravilnog disanja kroz svakodnevnicu možemo spriječiti, umanjiti te otkloniti mnoge zdravstvene tegobe i probleme.

  

Uloga medicinske sestre u hitnoj medicinskoj službi

SPAS U ZADNJI ČAS

U hitnoj medicinskoj službi rad medicinskih sestara i tehničara vrlo je težak. Potrebni su znanje i vještine, a posebno odgovornost.

  

Febrilne konvulzije

DRAMATIČNI NAPADAJI

Febrilne konvulzije najčešće su definirane kao napad grčeva - konvulzija zbog naglog porasta temperature, a nisu uzrokovane intrakranijalnom infekcijom.

  

Njega epiziotomije

OPORAVAK RODILJE

Epiziotomija ili urez međice u našim je rodilištima najčešći opstetricijski postupak tijekom poroda, pogotovo kod prvorotki.

  

Kako primjenjivati sredstva za zaštitu od sunca

MAKSIMALNA ZAŠTITA UZ MINIMALNI TRUD

Dolaskom ljeta vjerojatno sve više želite dvije stvari: uživati u raznim aktivnostima na suncu i zaštititi svoju kožu od raka i prijevremenog starenja prouzročenog izlaganjem suncu. Međutim, može li se uspješno učiniti jedno i drugo?

  

Dobri razlozi zašto nositi bebe

BLIŽE SRCU

Danas, nasreću, kod nas postaje moderno ono što je u kulturama starih naroda Južne Amerike i Afrike normativ, a to je nošenje beba.

  

Olakšati djeci teret školske torbe

TEŠKO BREME NA DJEČJIM PLEĆIMA

Pisati članak o pravilnom nošenju školskih torbi nije mi bio prioritet sve dok nisam vidjela curice kako se vraćaju kući iz škole i dvije od njih pet nosile su torbu na jednom ramenu. To su bila djeca u nižim razredima osnovne škole i zapravo su samo kopirala ono što su vidjela od školarki viših razreda.

  

O zdravlju ukratko

NJEGA PUPKA NOVOROĐENČETA

Često pitanje mladih roditelja glasi: „Kako njegovati bebin pupak?“ Znamo da je njega pupka važna, ali pupčana ranica često izaziva strah.

  

Palijativna skrb

NA KRAJU PUTA


Palijativna skrb se, prema definiciji SZO (Svjetske zdravstvene organizacije), opisuje kao pristup kojim se bolesnicima suočenima sa smrtonosnom bolešću i njihovim obiteljima unapređuje kvaliteta života.