DOWNLOAD      .pdf 

          
studeni-prosinac

          


 

 

 

 

 

Uvod

ZDRAVLJE I LJEPOTA

Razgovor o ljepoti nije jednostavno započeti. Kad se poveže sa zdravljem, nije nimalo lakše.

  

Njega kože

PREDUVJET LJEPOTE

Samo je zdrava koža lijepa, a zdrava je ako smo i mi zdravi. Tu povezanost izgleda kože i zdravlja čovjeka još su stari Rimljani izražavali riječima cutis sana in corpore sano (zdrava koža u zdravom tijelu)

  

Njega lica, kose i noktiju

TAJNA LJEPOTE

Koža je naš najveći organ. Trud uložen u njegu kože, kose i noktiju bit će nam višestruko vraćen. Naša koža pamti. Posljedice sunčanja, pušenja, neadekvatne njege vidjet će se nakon 10, 15 godina.

  

Prehrana za zdravlje i ljepotu

SVJEŽE I PRIRODNO, ZAČINJENO DRUŽENJEM

Izgrađeni smo i živimo od onoga što jedemo, a hrana je izgubila vodeće mjesto u sustavu vrijednosti. Kao da je postala nužno zlo zbog gubljenja dragocjenog vremena, s jedne strane, i puko sredstvo užitka, s druge strane. Kao da je prestala biti izvor života i opstanka čovjeka. Postala je zapakirana stvar koja se kupi i jede. Ne znamo što jedemo pa onda niti koliko je štetno.

  

Estetska kirurgija u službi zdravlja

ŽELJA ILI POTREBA

Odavno je prošlo vrijeme kada je želja za izmjenom vanjštine bila znak sebičnosti i nepotrebnog izlaganja ljudskoga tijela potencijalno opasnim i po zdravlje štetnim zahvatima.

  

Kemijski pilinzi

ZA LJEPOTU I ZDRAVLJE KOŽE

Kemijski piling je postupak odstranjivanja određenog sloja kože pomoću kiseline, radi uklanjanja raznih promjena na koži i poticanja obnove kože. Koža se tretira kemijskom otopinom koja uzrokuje da se ona počne ljuštiti te da se nakon ljuštenja obnovi. Nova koža je regenerirana, glađa i manje naborana od stare kože.

  

Parabeni – jesu li štetni?

ŠPRICAMO LI SE OTROVIMA?

Ljubav žena prema kozmetici traje još od vremena Kleopatre, kada su se pripadnice ljepšega spola koristile prirodnim pigmentima za uljepšavanje. Tijekom razvoja čovječanstva ta se ljubav produbljuje, prelazi i na muški spol, tako da danas koristimo na stotine preparata za uljepšavanje, preparativnu kozmetiku, ali i sredstva svakodnevne higijene.

  

„Hearing Voices“ program – Program „Čujenja glasova“

ČUJEM ŠTO DRUGI NE ČUJU

Čujenje glasova često se smatra glavnim simptomom psihoze. Slušne halucinacije smatraju se simptomom prvog reda za shizofreniju. Postoje tri glavne psihijatrijske kategorije pacijenata koji čuju glasove: shizofrenija (oko 50%), afektivna psihoza (oko 25%) i disocijativni poremećaji (oko 80%), prema istraživanju Honiga i suradnika (1998.).

  

Cigarete i alkohol

POGUBNI ZA LJEPOTU I DUGOVJEČNOST

Već smo nebrojeno puta čuli o štetnom utjecaju cigareta i alkohola na naše zdravlje, ali da li ste se ikada zapitali kakav utjecaj oni imaju na ljepotu? Mnogi okorjeli pušači izgledaju dosta starije, a to je upravo zbog negativnog utjecaja nikotina. Kronični alkoholičari izgledaju starije, bolesnije i skloni su zapuštanju svoje vanjštine.

  

Vježbe, zdravlje i dugovječnost

NAČIN ŽIVOTA

Zdravlje i dugovječnost odraz su naše sposobnosti korištenja unutarnjih (emocionalnih, intelektualnih, duhovnih) i vanjskih (fizičkih, okupacijskih) resursa. Osobe koje su aktivne u svim tim područjima „žive”, imaju više energije i zdrave su i u poznim godinama. Osnovni je preduvjet za zdravlje fizička aktivnost. Zapravo, to je čudesna kura za koju svi znamo, no premalo je koristimo.

  

Vježbanje joge

VEZA UMA I TIJELA

Prvi zapisi o jogi, poput pečata s likovima jogija u asanama (joga - položajima), pronađeni su u dolini rijeke Ind, među ruševinama velikih gradova Mohenjo Daro i Harappa. U skladu s time, možemo reći da se joga, kao drevna znanost, provlači kroz povijest više od 5 000 godina.

  

Egzotične masaže

PLES RUKU ZA TIJELO I DUŠU

Od niza različitih vrsta masaža, u tekstu ćemo opisati dvije, pomalo egzotične, koje, osim fizičkog učinka na tijelo, pobuđuju sva osjetila i time pridonose opuštanju i povećanju njihovoga učinka.

  

Važnost sna za ljepotu i dugovječnost

U CARSTVU SNOVA

Svi znamo koliko je teško ostati koncentriran tijekom dana ako smo imali neprospavanu noć ili ako smo loše spavali. Tempo života, svakodnevne obveze, stres, napetost utječu na naš san. Kako smo sretni nakon dobro prospavane noći pa se pohvalimo da smo „spavali kao beba“!

  

Pozitivan mentalni stav

NAŠA UNUTARNJA SNAGA

Ispitivanje osobnosti preko dvije stotine stogodišnjaka otkrilo je da među njima postoji zajednička nit - imaju pozitivan stav prema životu. Većina ih je bila otvorena za nova iskustva, optimistična i opuštena. Smijeh su smatrali važnim dijelom života i imali su veliku mrežu društvene podrške. Bili su skloni i spremni izražavati svoje emocije slobodno, a ne potiskivati ih u sebi.

  

Meteoropatija

UTJEČE LI VRIJEME NA LJUDE?

Znanstvena ispitivanja potvrđuju da promjene vremena izazivaju fizičke i psihičke promjene u ljudskom organizmu. Htjeli mi to priznati ili ne, činjenica je da smo dolaskom lijepih, sunčanih ljetnih dana vedriji i živahniji. Međutim, ako je jutro svanulo oblačno i kišno, i mi smo nekako pospani, smrknuti, tromi, a udovi su teški. Više nema nikakve sumnje u to – atmosferske prilike imaju utjecaja na ljude.

  

Božićni i novogodišnji pokloni

NIJE U „ŠOLDIMA“ SVE

Nemoguće je zamisliti bilo što vezano za Božić i blagdane općenito, a da ne pomislimo na poklone. Od najranije dobi djeca (i odrasli!) vole darivanje za praznike. Nitko nas ne pita koliko novaca pojedini blagdan stoji, važno je da se kupi sve što nam može i ne mora poslužiti. Ako govorimo o ručku, neizostavno je imati bar kilu mesa viška. Kolača još i više!

  

O zdravlju ukratko

ABECEDA VITAMINA ZA LJEPOTU

Prehrana u velikoj mjeri utječe ne samo na zdravlje, nego i na ljepotu. Vitamini imaju sjajan učinak na kosu, nokte, zube te mogu usporiti starenje kože. Da bismo osigurali potrebnu dnevnu dozu vitamina, ne moramo pribjegavati raznim prehrambenim dodacima, već pravilnoj, balansiranoj prehrani. Donosimo abecedu vitamina koji imaju glavnu ulogu u službi ljepote.