DOWNLOAD      .pdf 

          
siječanj-veljača

          


 

 

 

 

 

uvod

SUSTAV ŽLIJEZDA S UNUTARNJIM LUČENJEM

Prečesto treba priznati da učenju o ustroju i načinu djelovanja vlastitoga tijela posvećujemo neprimjereno malo pozornosti.

  

Endokrinologija – uvodni dio

HORMONI – KLJUČEVI ŽIVOTA

Endokrinologija je znanost koja se bavi žlijezdama s unutrašnjim lučenjem. Hormoni, osnovni supstrati toga lučenja, u većini slučajevalučeseiz žlijezda izravno u krv, kojom putujudo ciljnih stanica na koje djeluju putem receptora.

  

Bolesti hipofize

DIRIGENT ENDOKRINOGA SUSTAVA

Hipofiza je žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem, koja regulira rad ostalih žlijezda u organizmu.

  

Štitnjača

ČUVARICA CIJELOG ORGANIZMA

Štitnjača je žlijezda koja izgleda poput leptira smještenog sprijeda, u donjoj polovici vrata, ispod grkljana, a ispred dušnika. Građena je od dva režnja koji su međusobno spojeni središnjim suženim dijelom.

  

Nadbubrežna žlijezda

DOM ADRENALINA

Nadbubrežna žlijezda parna je endokrina žlijezda, smještena uz gornji pol bubrega. Sastoji se od dva dijela: kore i srži, koji se međusobno razlikuju i po podrijetlu i po funkciji.

  

Pubertet

OLUJA HORMONA

Pubertet je razdoblje u životu mlade osobe u kojem se događaju brojne tjelesne i psihičke promjene. Zbog tih promjena dolazi do sazrijevanja i odrastanja – dječaci postaju mladići, a djevojčice postaju djevojke.

  

Endokrina funkcija testisa

MUŠKE ŽLIJEZDE

Endokrini sustav ubraja se u važne integrativne sustaveuključene u regulaciju rasta, razvoja i tjelesne homeostaze.

  

Reprodukcijsko starenje - starenje jajnika

JAJNIK STARI BRŽE NEGO ŽENA

Reprodukcijski sustav žene stari značajnije u odnosu na ostale tjelesne sustave. Pritom starenje jajnika predstavlja najznačajniji čimbenik reprodukcijskog starenja općenito.

  

Menopauza

NIJE ZADNJA STANICA

Menopauza je posljednja menstruacija, odnosno posljednje fiziološko krvarenje iz maternice u životu žene. Dio je prirodnog procesa starenja i nakon nje započinje novo razdoblje u životu žene, obilježeno gubitkom reproduktivne funkcije i manje ili više izraženim znacima slabijeg djelovanja hormona te prestankom izlučivanja hormona jajnika.

  

Anafrodizija muškarca

HLADNA POSTELJA

Neugodnedogađaje,poput izbjegavanja intimnosti s partnericom ili muškog „otkazivanja poslušnosti“ u trenucima nježnosti, većina pripadnika jačeg spola doživljava tragično, jer smanjenje seksualne želje muškarcima rušisamopouzdanje, a strah i zabrinutost rađaju nove tjeskobe i druge posljedice, koje ponekad mogu ići do granica nepodnošljive frustracije, čak i depresije.

  

Osteoporoza

TIHI NEPRIJATELJ

Smanjena gustoća kostiju ili osteoporoza predstavlja kronični i progresivni poremećaj koštanoga sustava, koji obilježavaju smanjenje koštane mase i promjene koštane strukture, što dovodi do povećanog rizika od prijeloma. Prijelom može nastati čak i nakon minimalne ozljede ili nekog krivog pokreta. Osteopenija predstavlja blaži stupanj gubitka koštane mase, bez klinički izraženih simptoma.

  

Paraneoplastički sindrom

OPASNA POZADINA

U bolesnika sa zloćudnim tumorom opisuje se paraneoplastički sindrom, tj. skupina poremećaja koji se ne mogu objasniti tumorskim metastazama, posljedicama kompresije tumorskih masa, imunosnim stanjem, metaboličkim promjenama, infekcijom ili djelovanjem lijekova.

  

Šećerna bolest

SLATKO GODI SAMO NEPCU

Šećerna bolest je skupina metaboličkih poremećaja karakteriziranih povišenom razinom glukoze u krvi, koja nastaje zbog poremećaja u izlučivanju i/ili djelovanju inzulina.

  

Povodom 10. siječnja – Svjetskog dana smijeha

ZDRAVLJE I RADOST ŽIVOTA

Koristite svaku priliku za smijeh. To je najjeftiniji lijek.
George Gordon Byron

  

O zdravlju ukratko

SEDAM ZDRAVIH NAVIKA

Uvijek je dobro vrijeme da se učini nešto za svoje zdravlje, da ga se poboljša i unaprijedi. Usvajanje zdravih životnih navika nije kratkoročan cilj. To je cjeloživotno putovanje na koje nikad nije kasno krenuti, a možda je početak godine pravi trenutak za to!