Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Rak vrata maternice
Program Prevencija raka vrata maternice kod žena Primorsko-goranske županije

Dan mimoza nacionalni je dan borbe protiv raka vrata maternice koji se već sedmu godinu obilježava u cijeloj Hrvatskoj. Tim događajima Hrvatska se priključuje brojnim europskim zemljama koje u razdoblju od 19-25.siječnja obilježavaju europski tjedan prevencije raka vrata maternice.
  

Epidemiološke činjenice o bolesti
  
Rak vrata maternice važan je javnozdravstveni problem kod žena. To je ozbiljna bolest koja nastaje u vratu maternice (cervix uteri) - granici između tijela maternice i rodnice.
U Hrvatskoj obuhvaća 4% svih novootkrivenih malignih bolesti u žena, odnosno 24% svih ginekoloških karcinoma, što godišnje čini 17% novih slučajeva raka na 100 000 žena.
  

Rak vrata maternice se može spriječiti
   
Najčešće se javlja u dobi u kojoj su žene radno i ekonomski aktivne, u kojoj igraju ključnu ulogu u skrbi za obitelj te najviše mogu dati na poslovnom planu.
Gubitak za društvo, obolijevanjem žena od te vrste neoplazme, ne bi se trebao promatrati samo s financijskog aspekta, već i u smislu njegovog utjecaja na kvalitetu života pojedinca i njemu bliskih osoba.
Rak nastaje kada se stanice vrata maternice, uz prisustvo virusa visokog rizika i uz oslabljen imunološki odgovor domaćina, promijene i počnu nekontrolirano rasti. Promjene se, srećom, odvijaju godinama i redovitim se ginekološkim pregledima mogu navrijeme otkriti.
Rak vrata maternice rijetko pokazuje simptome pa se naziva i «tiha» bolest.
Međutim, važno je naglasiti da je to rak koji se može jednostavno otkriti i spriječiti. Redovit odlazak na ginekološke preglede vrlo je pouzdana, a k tome jednostavna mjera kojom se rak vrata maternice može navrijeme otkriti.
Zahvaljujući probiru Papa-testom, rak vrata maternice može se izbjeći. Ako se otkrije navrijeme, s velikim uspjehom može se liječiti.
  

Rizični faktori za nastanak raka vrata maternice
  
Tijekom posljednjih tridesetak godina znanstvenici širom svijeta dokazali su da je glavni uzrok nastanka raka vrata maternice virus koji se naziva humani papiloma virus (HPV) i to njegovi onkogeni tipovi 16 i 18. Taj je virus izoliran u 99,7% svih žena koje su oboljele od raka vrata maternice. Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno-posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzročnikom, kao što to imaju HPV i rak vrata maternice.
Zapravo, gotovo 80% spolno aktivnih žena tijekom života zaraženo je nekim od tipova HPV-a. Dobro je što se naš imunološki sustav bori protiv većine HPV- infekcija, tako da nismo ni svjesni da ih imamo. Većina infekcija spontano prolazi, ali ponekad nije tako, pa onkogeni tip HPV ostane u vratu maternice i uzrokuje rak.

   
Ostali rizični faktori

  
U tijeku ispitivanja koje je provedeno na ženama diljem svijeta utvrđeni su faktori rizika koji mogu dovesti do pretvorbe normalnih stanica cerviksa (vrata maternice) u abnormalne ili kancerozne.
Rizični faktori su:

 • rani seksualni kontakt,
 • česta promjena partnera, promiskuitet,
 • loša genitalna higijena,
 • niži socijalno- ekonomski status,
 • infekcija s HPV (humani papiloma virus), HSV-2 (herpes simplex virus),
 • veći broj poroda,
 • pušenje.


Simptomi bolesti
  
Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetki. Zbog odsustva simptoma, ta se bolest naziva i tihom bolesti.
Predstadij raka vrata maternice ne daje nikakve simptome, u ranom stadiju simptomi su rijetki, dok uznapredovali stadij najčešće prate sljedeći simptomi:

 • nepravilno krvarenje,
 • krvarenje između dva menstrualna ciklusa,
 • krvarenje nakon spolnog odnosa,
 • neuobičajen iscjedak,
 • bolovi u donjem dijelu trbuha.

Bitno je da, ako žena primijeti bilo koji od tih simptoma, odmah potraži pomoć svog ginekologa.
  
  
Postavljanje dijagnoze bolesti
  
Dijagnoza bolesti postavlja se na temelju ginekološkog pregleda -citološkog nalaza (Papa -testa), kolposkopije, biopsije, konizacije, cistoskopije, tumorskih biljega, ultarzvukom, CT-om.
Promjene u stanicama vrata maternice razvijaju se polagano, tako da je nekada potrebno i više od 10 godina da se rak razvije. Stoga se dijagnoza postavlja, nažalost, prekasno, kada je rak već uznapredovao.
  

Aktivnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u unapređenju spolnog zdravlja žene
  
1) Nacionalni program prevencije raka vrata maternice
Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ je preventivna ustanova koja se među ostalim bavi i unapređenjem spolnog zdravlja žena. U ovom je Zavodu 2006. godine započeo Županijski screening program ranog otkrivanja raka vrata materince te je susutavno provođen do 2011.god. Cilj provedbe Programa je otkrivanje ranih promjena na vratu maternice dok su one još izlječive i osvješćivanje žena o važnosti redovitog ginekološkog pregleda. Tijekom godina provođenja na Županijskoj razini ppregledano je 10 100 žena, odaziv je bio zadovoljavajuć (40%) kao i rezultati. Nalazi su uglavnom bili uredni (95,5%), dok su se kod 4,5% žena otkrile rane promjene na vratu maternice te su one pravovremeno medicinski zbrinute čime je, zapravo, i ostvaren jedan od zacrtanih ciljeva Programa.Ovaj je Program prepoznalo Ministarstvo zdravlja i uvrstilo ga u svoje javnozdravstvene prioritete te je on od 2012. goidne prerastao u nacionalni program.

2.) Edukativna brošura „Spolno zdravlje žene-u znanju je moć“
Zaštita spolnog zdravlčja žena dio je općih ljudskih prava i znači pravo društva na edukaciju o spolnosti i reprodukciji, na prevenciju, dijagnostiku i liječenje različitih bolesti i poremećaja kao i na prevenciju spolnog zlostavljanja. Polazeći od tih postavki nastala je 2010. godine ova brošura kojoj je svrh ainformirati žene o važnosti zaštite spolnog zdravlja, upoznati ih s najčešćim spolnim infekcijama, rakom vrata matrenice i načinom njegove prevencije. Posebno se želi naglasiti važnost redovite ginekološke kontrole i uzimanja Papa testa u svrhu zaštite i unapređivanja njihovog spolnog zdravlja.

3.) Centar za mlade-savjetovalište otvorenih vrata
Pri Odjelu školske i sveučilišne medicine, na adresi Zametska 63a, djeluje Centar za mlade u skolpu kojeg je otvorena ginekološka ordinacija za mlade, kamo se mogu javiti sve djevojke koje nemaju izabranog ginekologa, vezano uz sve savjete o spolnom zdravlju, ginekološke probleme. Prema Europskim ginekološkim smjernicama sve žene u dobi od 20 godina trebale bi redovito odlaziti na ginekološke preglede, s preporukom da bi se prvi pregled trebao obaviti prije stupanja u spolni kontakt.

4.) Cijepljenje protiv HPV
Jedan od načina zaštite spolnog zdravlja je i cijepljenje protiv HPVvirusa koje organizirano u dogovoru s školom i roditeljima provodi Odjel školske i sveučilišne medicine u 7. razredu OŠ. Svi ostali zaineresirani mladi mogu se o cijepljenju posavjetovati s Epidemiološkim odjelom pri NZZJZ PGŽ.

Preporuke za zdrav spolni život:

 • Vodite računa o održavanju pravilne higijene spolnih organa, pri pranju koristite vodu i sredstva namijenjena za održavanje spolne higijene. Pri tome izbjegavajte gelove ili sapune za tuširanje tijela.
 • Nosite pamučno donje rublje.
 • Ne stupajte u spolne odnose bez zaštite (kondoma) s osobama koje ne poznajete dovoljno. Kondom, osim sprečavanja trudnoće, štiti i od spolno prenosivih bolesti.
 • Izbjegavajte često mijenjanje spolnih partnera.
 • Razgovarajte s partnerom o spolno prenosivim bolestima i pri tome budite iskreni.
 • Redoviti ginekološki pregledi najbolja su zaštita vašeg spolnog zdravlja. S tako malo truda – odlaskom kod svog ginekologa jednom godišnje, činite neizmjerno veliku uslugu svome zdravlju!
 • Kod posjete ginekologu, razgovarajte s njim ili njom o svim pitanjima koja vas zanimaju u vezi s vašim spolnim zdravljem, Papa- testom, rizikom od raka vrata maternice i drugim nedoumicama koje vas muče. Zapamtite da je liječnik ginekolog vaš partner u čuvanju zdravlja i borbi protiv ginekoloških bolesti!
 • Papa-test učinjen jednom godišnje smanjuje rizik smrti od raka vrata maternice za 90 posto! Zbog toga je Papa- test izuzetno važan: prvi nakon početka aktivnog spolnog života, a kasnije prema uputama liječnika.
 • Svaki simptom spolne infekcije treba shvatiti ozbiljno i ne treba odlagati liječničku pomoć.