ERROR: Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES) NARODNI ZDRAVSTVENI LIST

DOWNLOAD      .pdf    1.800 Kb

          
rujan - listopad 2001.

          

PET STOTINA RAZLOGA DA SE VESELIMO ZAJEDNO

Dobro je njegovati razloge za veselje. I tako ih je premalo, zar ne?
Jedan od takvih je obilježavanje obljetnica ili, u ovom slučaju, lijepog okruglog broja izdanja jednog lista; lista koji je pred više od pola stoljeća hrabro krenuo u promicanje zdravlja ili onoga što se to tada podrazumijevalo pod općim pojmom "preventiva".
Uvijek je trebala hrabrost posvetiti se načelu "bolje spriječiti nego liječiti" jer ono - liječiti - plijeni mnogo veću pozornost. Još jedan mali dokaz potrebne hrabrosti jest i činjenica da je cijeli pothvat, od prvog dana do nedavno, nekako bio izvan sustava namjenskog financiranja. Stoga djelatnici Zavoda za zaštitu zdravlja, danas Zavoda za javno zdravstvo, svih ovih generacija mogu biti posebno ponosni vlastitom potporom svojem listu.
Pogled unatrag, na 499 brojeva, na množinu štiva, ispunja sve one koji su kroz protekla desetljeća u tome aktivno sudjelovali, ne malim ponosom. Vjerujem da im je uspostavljeni dodir s mnoštvom čitatelja, najčešće naših sugrađana, izvor i najvećeg zadovoljstva.
Narodni zdravstveni list, slavljenik, davno je prešao granicu našeg kraja, naše države, pa i našeg kontinenta. Znamo da se radi o skromnim brojevima naklade, ali svi oni koji znaju što je to nekomercijalni tisak, znaju kako je i to teško.
Teško je reći zašto je baš naš List (jedini) u našoj zemlji tako dugovječan. Izgleda da je peventivnozdravstvena misao u ovom našem kraju imala i ima dublje korijene, pa možemo i na to biti ponosni.
Uređivačka politika, sve ove godine, odolijevala je izazovu bavljenja "najrazvikanijim" temama. onima kojima je javnost najčešće informirana i koje okupljaju najveće autoritete. Polazeli od istine da su svi čitatelji jednako zainteresirani za svoje zdravlje i da svatko od nas svoj zdravstveni problem smatra najvažnijim, uređivačka politika dosljedno je posvećivala najveću pozornost običnim, svakodnevnim, ali i najčešćim problemima.
Otkad se svijet preko Svjetske zdravstvene organizacije posvetio velikom cilju (skeptici će reći - velikoj utopiji) - "Zdravlje za sve", ovaj je List uporno promicao razne poruke i tako upoznavao svoje čitateljstvo sa svjetskim pogledima na pojedine dijelove onoga što zbirno nazivamo zaštitom zdravlja.
Moderna medicina, odnosno sustav zdravstvene zaštite druge polovice XX. stoljeća, prihvaća činjenicu da "medicinska zaštita" - profesionalna zdravstvena pomoć" niti može niti treba rješavati sve razine zdravstvene zaštite.
Da se podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija u svojim općim dokumentima o unapređenju, očuvanju zdravlja i liječenju bolesti upućuje na tri razine djelovanja u sustavu zaštite zdravlja.
To su:
-samopomoć - samozaštita,
-uzajamna pomoć - suzaštita i
-stručna (profesionalna) pomoć - medicinska zaštita.
Narodni zdravstveni list omogućuje tu prvu razinu svojom neposrednošću, ali i jednostavnošću izričaja. Ovo potonje je koji put najteži dio zadatka: kako stručno i znanstveno prenijeti na jednostavan i prije svega svima razumljiv način.
Netko će možda očekivati da i na ovom mjestu istaknemo mnoštvo statističkih podataka o samima sebi, ali može i bez toga.
Na kraju, prepustivši se mašti, da nam vremeplov omogući zaviriti u tisućiti broj, koja bismo otkrića i nove spoznaje tamo našli?
Zaželimo svi zajedno, koliko god to neskromno bilo, da sljedeće generacije ustraju i doguraju do tog tisućitog broja, i dalje, dalje...

 

 

Odgovorni urednik: dr. Vladimir Smešny

 

 

 

 

 

Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES)