STRANA TIJELA U OTORINOLARINGOLOGIJI

 
   

Strano tijelo u uhu

  

Kad se govori o stranom tijelu u uhu, misli se na zvukovod. Strana tijela mogu biti organskog i anorganskog podrijetla, u zvukovod najčešće dolaze slučajno. Obično se radi o djeci koja u zvukovod gurnu raznorazne predmete. U zvukovod mogu uletjeti i insekti, koji onda izazivaju vrlo neugodne senzacije. Da bi se postavila dijagnoza stranog tijela u uhu, potrebno je uzeti podatke od bolesnika i učiniti pregled uha. Najvažnija je stvar da se strana tijela u uhu ne vade pincetama jer se na taj način mogu gurnuti dublje, sve do srednjeg uha. Strano se tijelo iz vanjskog zvukovoda odstranjuje ispiranjem običnom vodom. U slučaju živog stranog tijela (insekti), potrebno ih je prije ispiranja usmrtiti uljnim otopinama. (Sl. 1)
   
  

Strana tijela u nosu

  
Strana tijela u nosu najčešća su kod djece. Mogu biti organskog (kukuruz, grah, lješnjak) ili anorganskog podrijetla (najčešće su to dijelovi igračke ili male igračke). Ako roditelji nisu bili prisutni kad je dijete uguralo strano tijelo u nos, na njega se sumnja kada imamo samo jednostrani iscjedak iz nosa, obično iz jedne nosnice. Ispočetka je taj iscjedak bistar i sluzav, da bi kasnije postao gnojan i sukrvav. Dijagnozu je lako postaviti jer se strano tijelo najčešće nalazi u prednjem dijelu nosa, zna biti veliko i u cijelosti opstruirati nosnu šupljinu. Za vađenje stranog tijela nije potrebna nikakva priprema, dovoljno je da se dijete drži malo čvršće, uz pomoć spreja da se lokalni anestetik te bilo kojim instrumentom u obliku tupe kukice dođe iza stranog tijela i izvadi ga se. Tu nam može poslužiti obična sonda koju modelirano ovisno o situaciji. Što vrijedi za strano tijelo u uhu, vrijedi i za strano tijelo u nosu: ne smije se vaditi pincetom jer se na taj način strano tijelo može samo ugurati dublje.  
  
  

Strano tijelo u ždrijelu

  
Zaostale sitne košćice, osobito riblje, mogu izazvati subjektivne teškoće u ždrijelu. Dva su mjesta koja treba pretražiti: tonzile i bazu jezika. Ako je strano tijelo u krajniku, može se (Sl. 2) vrlo jednostavno izvaditi malo dužim instrumentom (pincetom). Ako je lokacija niže, na bazi jezika, takvo strano tijelo bolje je prepustiti specijalistu.
  
  

Strano tijelo u jednjaku

   

Strana tijela u jednjaku nalaze se u dvije karakteristične skupine: dječjoj dobi između dvije i sedam godina i kod osoba poodmakle dobi, najčešće s defektnim zubalom, zubnom protezom ili bez zubi. Kod djece to mogu biti raznorazne stvari koje djeca stavljaju u usta, slučajno ili namjerno. Najčešće dolaze u obzir dijelovi igračaka ili sitan kovani novac. Kod starijih ljudi najčešće se radi o komadu žilavog, nedovoljno prožvakanog mesa koji je vezan s komadićem kosti ili krskavice. U ostalim dobnim skupinama strana su tijela raznolika: od većih kostiju od ribe i piletine, a nije izuzetak ni cijeli svinjski kralježak. Od ostalih stranih tijela, nađu se: igle, čavlići, komadići žice, žileti, vilice i žlice. Neka strana tijela progutaju se slučajno. No, kod duševnih bolesnika nailazi se na širok spektar stranih tijela (žlice, vilice, noževi, žarulje i sl.). Posve rijetko, ali vrlo neugodno strano tijelo u jednjaku jest parcijalna zubna proteza (obično sa dva ili tri zuba) koja je ili loše pričvršćena, ili se zaboravi skinuti prije spavanja. Ako ona tijekom noći padne u ždrijelo, automatski će izazvati akt gutanja i prije nego se bolesnik probudi, proteza je u jednjaku.
Tipični znakovi stranog tijela u jednjaku mogu varirati od potpune nemogućnosti gutanja i pritiska u grudima, koje ide straga, prema lopaticama. Tipičan znak je povećano slinjenje, uz nemogućnost uzimanja hrane te povraćanje u mlazu. Tipičan znak može biti i "žviždanje" koje se javlja kod šupljih stranih tijela. Razlika između stranog tijela u bronhima i jednjaku u tome je što se ovdje šištanje javlja kod podrigivanja.
Dijagnoza se postavlja na osnovi anamnestičkih podataka te, u slučaju metalnih stranih tijela, i rtg-nativnom slikom. Pasaže jednjaka barijevom kašom ne preporučuju se jer otežavaju kasnije vađenje stranog tijela. Ako se radi o manjem stranom tijelu koje nije oštro, preporuča se i davanje spazmolitika pa strano tijelo spontano prođe.
Vađenje stranog tijela u domeni je liječnika specijalista.

  
  

Robert Tićac, dr. med