ERROR: Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES) NARODNI ZDRAVSTVENI LIST

DOWNLOAD      .pdf    523 Kb

          
srpanj-kolovoz 2002.

          

DOJENJE - ULAGANJE U MAJČINO ZDRAVLJE

Slobodni prijevod ovogodišnje UNICEF-ove poruke u sklopu Svjetskog tjedna dojenja: "Breastfeeding: Healthy MOthers and Healthy Babies" glasi: "Dojenje: zdrave majke i zdrava dojenčad".
Ovogodišnji su ciljevi Svjetskog tjedna dojenja:
vratiti dojenju poziciju integralnog dijela ženine reprodukcije i zdravlja,
stvoriti svijest o ženinu pravu na humano i neinterventno rađanje,
promicati "The Global Initiative on Mother Support (GIMS)" ("Svjetski poticaj za potporu majkama"), kao učvršćujuće sredstvo mnoštvu načina u potpori dojenja.
Da podsjetimo: "Majčino mlijeko je besprijekorna hrana dostupna ljudskim bićima", proizvodi se i dostavlja "korisniku" bez ikakvog zagađenja. Ono je prirodni izvor najveće moguće vrijednosti. Većina ljudi zna da je dojenje korisno za dijete, mnogo manje ih zna da je dojenje izvanredno za zdravlje majke.
Da bi se ustrajalo u ostvarivanju ovogodišnjih ciljeva i da bi se trajno dokazivalo spomenute konstatacije, treba se podsjetiti na nekoliko činjenica koje se odnose na našu zemlju:
Hrvatska je zemlja "bijele kuge" (rađa se manje stanovnika nego što ih umire).
U Hrvatskoj "imati djecu donosi ekonomske probleme".
U Hrvatskoj zaštita majki i djece nije u cijelosti pokrivena obvezatnim zdravstvenim osiguranjem, što će reći da nije predmet svekolike solidarnosti.
Medijski prostor posvećen "svemu umjetnom" znatno je veći od onoga posvećenog "svemu prirodnom" kad se radi o začeću, trudnoći, rađanju, dojenju i općenito podizanju djece.
Netko će reći "Još jedan crni pogled", no iskustvo uči da nepriznavanje činjenica ne pomaže rješavanju problema (guranje glave u pijesak).
Proces ljudskog otuđivanja od svega što je prirodno uzeo je toliko maha da će povratak Prirodi zahtijevati borbu. O dilemi da li je proces otuđivanja spontan (neznanje) ili djelovanje "mračnih snaga" - drugom prigodom.
Stoga treba ponoviti: "Dojenje je najbolje ulaganje u dojenče, ali i ulaganje u dijete, odnosno buduću odraslu osobu. Dojenje je odlično ulaganje i u zdravlje žene - majke danas i buduće majke sutra."

 

Odgovorni urednik: dr. Vladimir Smešny

 

 

 

 

 

Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES)